Maija Salmi: Paholaisen juna

Eniten minua kiinnostaa tie -blogin Muuttoliikkeessä-lukuhaaste innosti minua etsimään haasteeseen vielä yhden kirjan ennen haasteajan päättymistä. Kirjaston tietokannasta putkahti esiin pari vuotta sitten ilmestynyt Maija Salmen kirja Paholaisen juna - matkalla kohti amerikkalaista unelmaa (Atena, 2015). Kirjan aihe sopii loistavasti haasteen teemaan, sillä Salmi on haastatellut kirjaansa varten Keski-Amerikan siirtolaisia, jotka pyrkivät matkustamaan ns. jäniksinä kohti Yhdysvaltoja paholaisen junaksi kutsutulla tavarajunalla. 

Paholaisen junan reitti kulkee Meksikon halki, ja parempaa elämää tavoittelevat siirtolaiset matkaavat sen kyydissä henkensä kaupalla. Jengien harjoittama rikollisuus - kiristys ja kidnappaukset - sekä Yhdysvaltain ja Meksikon kiristynyt siirtolaispolitiikka ovat tehneet siirtolaisten taivalluksesta äärimmäisen vaarallista. Naisille myös raiskaukset ovat konkreettinen uhka, ja Salmi päättikin kulkea junan reittiä muilla keinoin kuin varsinaisella paholaisen junalla. Salmi kiersi junareitin varrella olevia siirtolaisten turvakoteja, ja haastatteli siellä tapaamiaan siirtolaisia. Salmen haastattelemien siirtolaisten kokemuksista piirtyy hyvin inhimillinen ja koskettava kuva junaan nousijoista ja heidän siirtolaisuutensa syistä: Keski-Amerikan maissa väkivallan, rikollisuuden ja köyhyyden uhka on niin suuri, että vaarallinen matka tarjoaa edes jonkinlaisen toivon paremmasta.

Pidin kovasti Salmen sujuvasta kirjoitustyylistä. Se on kiihkoton, eikä Salmi pyri kaunistelemaan tai moralisoimaan haastattelemiensa siirtolaisten tilannetta. Osa heistä on esimerkiksi sekaantunut huumekauppaan. Yksittäiset tarinat lomittuvat hienosti huomioihin Yhdysvaltojen ja Meksikon siirtolaispolitiikasta ja sen vaikutuksista, ja myös reitin varrella olevien turvakotien toimintatapaa kuvataan. Ruohonjuuritason näkökulma onnistuukin antamaan yllättävän kattavan oloisen näkökulman paholaisen junan reitillä vellovaan siirtolaiskysymykseen - ja siirtolaisbisnekseen. Inhimillistä kun on myös se, että ihmisten hädällä osataan tehdä rahaa, keinoja kaihtamatta. Hekin, jotka auttavat siirtolaisia, ovat joutuneet sopeutumaan ympärillä toimivien rikollisten valtaan.

Keski-Amerikan laiton siirtolaisuus oli minulle vieras aihepiiri, mutta Salmen kirjan lähestymistapa oli niin kiinnostava ja silmiä avaava, että luin kirjan pikavauhtia jouluviikonloppuna. Oma jouluni alkoi Paholaisen junan valottoman todellisuuden rinnalla tuntua erittäin etuoikeutetulta, ja ainakin pienen hetken osasin arvostaa Suomen turvallisia oloja ja mahdollisuuksia himpun verran enemmän.

Salmen kirja on erittäin suositeltavaa ja helposti lähestyttävää luettavaa Keski-Amerikan oloista kiinnostuneille. Kirja saa minulta neljä tähteä Goodreadsiin.


Goodreads: 4 tähteä
Mistä kirja minulle? Kirjaston kirja
Muualla verkossa: Kirjaa on luettu blogeissa Toinen todellisuus, Eniten minua kiinnostaa tie
Kirjan tietoja:
Maija Salmi: Paholaisen juna - matkalla kohti amerikkalaista unelmaa
Atena, 2015
222 sivua

Kommentit