Haastekoonti: Muuttoliikkeessä-lukuhaaste

Eniten minua kiinnostaa tie -blogissa alkoi vuosi sitten siirtolaisuuteen ja maahanmuuttoon keskittyvä Muuttoliikkeessä-lukuhaaste. Haasteen aihe tuntui vaikealta, sillä siirtolaisuus tai maahanmuutto eivät yleensä ole esillä lukemissani kirjoissa. Mutta rohkeasti lähdin tavoittelemaan haasteen vähimmäissuoritusta eli kolmea luettua kirjaa. Oli todella mieluisa yllätys, että luin lopulta viisi haasteeseen sopivaa kirjaa, suurin osa lukemistani on ollut erittäin hyviä ja antoisia kirjoja ja olen vieläpä löytänyt ne luettavakseni ilman suurempaa etsimisen tuskaa.

Luin haasteeseen seuraavat kirjat:

J. M. Coetzee: Nuoruus
Sana Krasikov: Vielä vuosi
Ibi Zoboi: American Street
Marjane Satrapi: Persepolis 2 - Kotiinpaluu
Maija Salmi: Paholaisen juna

Sana Krasikovin novellikokoelma oli minulle vaisu lukuelämys, mutta muut lukemani kirjat tähditin neljän Goodreads-tähden arvoisiksi kirjoiksi. Niitä onkin hankalaa laittaa paremmuusjärjestykseen keskenään, mutta vinkkejä löytyy moneen makuun. Tietokirjoista pitäville suosittelen Maija Salmen hienoa Paholaisen junaa. Loput kirjoistani ovat (täysin sattumalta!) omaelämäkerrallisia. Sarjakuvista innostuneet voivat kokeilla Satrapin Persepolis-sarjakuvia (myös ensimmäinen osa kannattaa lukea), YA-kirjoista pitäville American Street tarjoaa jotain muuta kuin tavanomaista hömppää, ja laatuproosan ystäville Coetzeen Nuoruus on matka nuoren miehen vaellusvuosiin.

Maantieteellisesti kolmen lukemani kirjan siirtolaiskysymykset sijoittuivat Yhdysvaltoihin ja sen naapurimaihin (Vielä vuosi, American Street, Paholaisen juna). Euroopassa ja sen lähialueilla oltiin Coetzeen ja Satrapin kirjoissa. Kotimaan kamara jäi siis minulta kokonaan lukematta, mutta esimerkiksi Pajtim Statovcin Tiranan sydän odottelee lukulaitteessani. Se ei ehdi enää tähän haasteeseen, mutta onpas hyvää luettavaa ensi vuodelle.

Kiitokset Suketukselle hienosta lukuhaasteesta!


Kommentit

 1. Monipuolisesti olet sinäkin lukenut Muuttoliikkeeseen kirjoja! Näistä minua alkoi kiinnostaa Maija Salmen Paholaisen juna, josta en ollut aiemmin kuullutkaan. Kävin lukemassa kirjoituksesi siitä ja heitänpä kirja suomilukulistalleni tulevaa reissua silmällä pitäen. Tuo Coetzeen kirja minulla on (enkuksi) omassa hyllyssäni, mutta en ole sitä vielä(kään) ehtinyt lukea. Monen kirjan kohtalo tuntuu olevan sellainen :D Mutta ehkä tänä vuonna!

  Kirjavaa vuotta 2018 sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä tykkäsin Coetzeen kirjasta yllättävänkin paljon. Olin lukenut häneltä aikaisemmin vain yhden romaanin (olikohan nimeltään Pietarin mestari) ja se ei ollut lainkaan minun kirjani. Mutta omaeläkerrallinen teksti upposi minuun paljon paremmin, ja kirja tuntui loppuvan jopa vähän kesken.

   Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.