Ibi Zoboi: American Street

Muuttoliikkeessä-lukuhaaste innosti minua kesällä lukemisen etsintäpuuhiin. Jostain Goodreadsin syövereistä löysin alkuvuonna ilmestyneen, YA-romaaniksi luokitellun kirjan, jonka näyttävä kansi ja juonikuvaus saivat kiinnostumaan: 
"On the corner of American Street and Joy Road, Fabiola Toussaint thought she would finally find une belle vie—a good life. But after they leave Port-au-Prince, Haiti, Fabiola’s mother is detained by U.S. immigration, leaving Fabiola to navigate her loud American cousins, Chantal, Donna, and Princess; the grittiness of Detroit’s west side; a new school; and a surprising romance, all on her own."
Kirjan aihepiiri kuulosti suomalaisittain mukavan erilaiselta. Haitin siirtolaisiin en muista törmänneeni kirjoissa, ja nuorten näkökulma aiheeseen tuntui kiinnostavalta. Uskaltauduin kliksuttelemaan kirjan Kobon verkkokaupasta itselleni, ja kylläpä olikin hyvä ostos. Yllätyin todella positiivisesti siitä, ettei kirja ollut mikään älytön hömppätapaus (ilmeisen pakollisesta teiniromanssista huolimatta), vaan vakava ja ajankohtainen aihe oli tuotu raikkaalla ja lämminhenkisellä otteella kirjan sivuille.

American Streetin kertojaäänenä toimii Fabiola, joka on lähtenyt äitinsä kanssa Haitista Amerikkaan, äidin siskon perheen luokse. Maahanmuuttoviranomaiset eivät päästä äitiä maahan Kennedyn lentokentällä, ja Yhdysvalloissa aikoinaan syntynyt, oikeanlaisen passin omaava Fabiola jatkaa matkaa yksin Detroitiin. Siellä odottavat täti ja kolme serkkua, voimakastahtoisia naisia kaikki. Täti on tiukkana siitä, että Fabiolan on sopeuduttava mahdollisimman hyvin uuteen ympäristöön. Vain englantia saa puhua, koulu on hoidettava. Fabiola murehtii äitinsä kohtaloa, ja koettaa samalla sinnikkäästi ponnistella eteenpäin uudessa elämässään.

Tädin ja serkusten elämä Detroitissa ei ole aivan sitä, mitä Fabiola odotti Facebook-päivitysten perusteella sen olevan. Kirjan sivuilla sykkiikin myös Detroitin katujen julma ja raaka todellisuus, joka on kaukana kiiltokuvaelämästä. Donnan ja tämän poikaystävän jengikuvioista tulee särmää Fabiolan tarinaan, joka muutoin ehkä olisi saattanut hienoisesti kallistua imelyyden puolelle. Mutta nyt kirjan antama näkökulma amerikkalaiseen koulumaailmaan ja siirtolaisten olosuhteisiin tuntui todelliselta, olematta silti liian synkkä ja inhorealistinen. Siirtolaistaustaisten nuorten on omaksuttava tietty asenne, jotta he pärjäävät parempiosaisten amerikkalaisten keskellä:
"Big day tomorrow - high school! In America! I hope you been practicing your mean mug in case you run up into some east side girls. And make sure you look 'em dead in the eye, 'cause you reppin' the west side now. Don't show weakness, a'ight, cuzz?"
Fabiolan mielialat heilahtelevat epätoivosta iloon arjen isojen ja pienten murheiden keskellä, ja halu pelastaa äiti Amerikan rajojen sisälle ajaa hänet lopulta isojen ratkaisujen keskelle.

Minua miellytti se toiveikkuus ja eteenpäin menemisen fiilis, joka Fabiolan tekemisistä välittyi. Tämä tyttö ei helpolla luovuta! Ison maailman siirtolaisuuden ja amerikkalaisen koulumaailman kuvaus yhdistyivät kirjassa hienolla tavalla, ja Fabiolan tunteikkaista pohdinnoista huolimatta (tyyli, jota yleensä hieman vierastan) American Street olikin minulle mieluista, vähän erilaista luettavaa.
"I look down American Street with its houses in neat rows and the open lots like missing teeth. I know so many people back in Haiti, so many families who would kiss the ground and thank Jesus for a street like this, especially one named American.

My two paths meet at this corner, and it seems like I have to choose one. One street represents a future, the other leads to a different kind of life." 
***

Osallistun kirjalla Muuttoliikkeessä-lukuhaasteeseen. Ibi Zoboin kirja pohjautuu hänen omiin siirtolaiskokemuksiinsa, joten se sopisi mainiosti myös omaan Naisen tie -lukuhaasteeseeni, johon siis voi lukea autofiktiivisiä kirjoja. Luin kirjan kuitenkin jo kesällä, joten en liitä sitä omaan haastesuoritukseeni. Tyydyn vain vinkkaamaan kirjaa heille, joita kiinnostavat vakavampia aiheita käsittelevät YA-kirjat.

Goodreads: 4 tähteä
Mistä kirja minulle? Oma e-kirjaostos
Muualla verkossa: Sympaattisen oloinen kirjailija Youtubessa:


E-kirjan tietoja:
Ibi Zoboi: American Street
Balzer + Bray, 2017
253 sivua

Kommentit

 1. Vau, onpa kiinnostavan kuuloinen kirja. Laitan korvan taakse ehdottomasti! YA-kirjat miellyttävät tällä hetkellä paljon, mutta särmää on oltava, jotta minulta saa hyvät pisteet. Tämä vaikuttaa juuri siltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tein vasta tämän kirjan myötä blogiini Young Adult -tagin, joten ihan hirmuisesti genre ei ole käsissäni kulunut. :D Joitakin bloggauksia toki löytyy, pitäisi vaan nyt jotenkin jaksaa etsiä ne ja tagata oikein. Mutta tämä oli kiva löytö, kannattaa ehdottomasti tutustua jos eteen tulee.

   Poista
 2. Onpa kaunis kansikuva ja todella kiinnostavalta vaikuttava kirja! Aihe on ajankohtainen ja sellainen, joka on nyt pinnalla YA-kirjallisuudessa. Nyt vaan joku kustantamo äkkiä nappaamaan tämä ja suomentamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kansi on todella onnistunut, yksinkertainen ja silti vaikuttava ja ilmentää hyvin kirjan sisältöä. Tästä kirjasta olisi hienoa saada käännös meille.

   Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.