Naisen tie -lukuhaaste 3.9.2017 - 30.4.2018

Tietokirjaviikko päättyy tänään. Muistelmat ja elämäkerrat ovat monia kiinnostavia tietokirjoja, ja tämän syksyn kirjakatalogeissa elämäkertoja on runsaasti tarjolla. Kovinkaan monta naisesta kirjoitettua elämäkertaa ei silti syksyn tarjonnasta löydy. Tämä on huomattu mm. Helsingin Sanomissa, ja kirjabloggaajien keskenkin tilanteelle pudisteltiin päätä näppisten takana. Joku heitti ilmoille ajatuksen lukuhaasteesta, mutta koska kukaan ei ole tarttunut tuumasta toimeen, päätin polkaista lukuhaasteen käyntiin:

tervetuloa Naisen tie -lukuhaasteeseen, jossa luetaan naisista kertovia elämäkertoja ja muistelmia, ja myös autofiktiiviset, naisista kertovat kirjat sopivat haasteeseen mukaan.

Lukuhaasteen kuvaa saa käyttää haasteeseen liittyvissä jutuissa.

Lukuhaaste alkaa tänään ja päättyy huhtikuun lopussa, eli haasteaika on 3.9.2017 - 30.4.2018. Syksyn ja talven aikana on mukava uppoutua naisten elämänkokemuksiin.

Innostuin haasteen ideasta siksi, että se on minulle oikeasti haastava aihe. Luen elämäkertoja ja muistelmia harvakseltaan, ja taannoinen Les! Lue! -blogin Reetan vetämä Elämäkertahaaste herätteli minut siihen, että tämä kirjallisuuden alue tarjoaa runsaasti mielenkiintoista luettavaa. Luettavaa minun ei tarvitse heti etsiä kirjastosta, sillä elämäkertoja löytyy omasta hyllystäni useampia, lähinnä elokuvatähdistä kertovia. Lukupuuhat vain ovat jäänet pohdiskelun asteelle: "ahaa, paljon on houkuttelevan näköisiä elämäkertoja omassa hyllyssä... pitäisiköhän joskus joku lukeakin? Ehkä myöhemmin...". 

Nyt siis tuumasta toimeen ja naisista kirjoitettujen elämäkertojen ja muistelmien pariin! Nostetaan yhdessä esille kiinnostavista naisista kirjoitettuja hienoja kirjoja.

Lukuhaasteeseen voit lukea myös autofiktiivisiä teoksia. Jollei termi ole tuttu, tässä Wikipedian lyhyt määritelmä:

"Autofiktio on kirjallisuutta, jossa kirjailija esiintyy päähenkilönä ja kertojana, osana tapahtumia, jotka ovat enemmän tai vähemmän uskollisia kirjailijan elämästä tiedetyille faktoille. [...]
Autofiktiota on määritelty omaelämäkerran alalajiksi ja jotkut ovat pitäneet sitä omana kirjallisuuden lajina. Sitä on kutsuttu käsitteellä fiktio itsestä. Fiktiivinen hahmo käy sitä uskottavammaksi, mitä tutummaksi hän tulee lukijalle."

Autofiktiivisiä teoksia löytyy esimerkiksi Kirjasammosta hakusanalla "autofiktio". Tieteen termipankin määritelmän autofiktiolle löydät täältä.

Haasteeseen voit osallistua lukemalla vähintään kaksi kirjaa. Ylärajaa ei ole 😊, mutta toivottavasti kynnys osallistua haasteeseen on matala ja harvoin elämäkertojen pariin eksyvätkin innostuvat mukaan. 

En tällä kertaa liitä mukaan lukuvinkkilistaa, sillä eri elämänalojen edes osittainen huomioiminen tuntuu liian haastavalta. Kehotankin siis haasteeseen osallistuvia tutkimaan esimerkiksi kirjastojen tarjontaa. Lukemisen ja kirjojen löytämisen iloa kaikille haasteeseen osallistuville!

Omasta hyllystäni löytyivät mm. nämä kirjat.

Tervetuloa mukaan lukuhaasteeseen!

Kommentit

 1. Aivan erinomainen haaste, johon lähden innolla mukaan. Julkaisin juuri tänään tekstin Oriana Fallacin elämäkerrasta, mutta en nyt taida tohtia ottaa sitä tähän mukaan, kun ehdin julkaista postauksen ennen kuin luin tästä haasteesta vai mitä mieltä sinä olet asiasta? Luvussa Elvi Sinervon elämäkerta, jonka on kirjoittanut bloggarikollegamme Jaana Torninoja-Latola. Sen nyt ainakin otan tähän mukaan. Ja mitä sitten muuta jää nähtäväksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivaa, että lähdet tähän mukaan. Hmm, yleensä haastekirjoista blogataan aloituspostauksen julkaisun jälkeen :), joten mielestäni muista osallistujia kohtaan olisi reilua, ettei tuota Fallacin kirjaa lasketa tähän mukaan. Elvi Sinervon elämäkerran juttuasi odottelen mielenkiinnolla. Se taitaakin olla niitä harvoja tämän syksyn uutuuskirjoja, jotka osuvat haasteeseen rajaukseen. :)

   Poista
 2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 3. Hyvä haaste. Katson pystynkö löytämään ja lukemaan vaadittavat kaksi kirjaa. Toisaalta tässä on aikaa ...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa mukaan. Juu, voi ottaa vaikka yhden kirjan syksyn lukuprojektiksi ja toisen jättää keväälle. :)

   Poista
 4. Tähän tahdon ehdottomasti osallistua! Ihanaa että järjestit haasteen! <3 P.S. Poistin edellisen viestin kirj.vihreen vuoksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa, että olet mukana. :) Heh, oletpas tarkka typoista. Huomasin juuri kirjoittaneeni Ompun vastaukseen 'muista' enkä 'muita'. Toivon, että tarkoittamani sana käy ilmi kommentin lukijoille enkä viitsi poistaa kommenttia ja kirjoittaa uudelleen (varmaan tulisi joku uusi typo...). :)

   Poista
 5. Mukana! Olen haalinut hyllyyni ainakin Tove Janssonin ja Minna Canthin elämäkerrat, eli ne saan varmasti haasteajan puitteissa luettua. Kenties muutakin. Kirjamessuilla viime vuonna esiteltiin Miina Sillanpään elämäkertaa - sekin olisi varmasti lukemisen arvoinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa! Minultakin löytyy yksi Janssonin elämäkerta, mutta sen olen jo lukenut ja tykkäsin kovasti. Toivon, että tuo kuvan pino hupenisi haasteen aikana edes yhdellä kirjalla. :)

   Poista
 6. Osallistun haasteeseen ja tälle vuodelle olen lukenut jo 9 haasteeseen sopivaa kirjaa. No aina ei voi arvata näitä haasteita etukäteen. Kirjahyllyssä on odottanut pitkään elämäkerta Tove Janssonista. Josko nyt lukea päräyttäisin sen tähän haasteeseen ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinä oletkin ahkera elämäkertojen ja muistelmien lukija. :) Mukavaa, että olet mukana! Päräytä vaan Tove Jansson mukaan haasteeseen, häntä sopiikin nostaa esille. Hieno taiteilija <3.

   Poista
 7. Ehdottomasti mukana!

  VastaaPoista
 8. Olen mukana. Pidän elämäkerroista, mutta luen niitä liian harvoin. Tässä taas hyvä impulssi lisätä niitä lukuruokavalioon.

  VastaaPoista
 9. Panen haasteen korvan taakse, aihe on kieltämättä kutkuttava – ja minulta oli mennyt kokonaan ohi tuo Hesarin juttu, aika mielenkiintoista. Itse asiassa luen itsekin parhaillaan miehen kirjoittamia muistelmia, kiehtovaa kyllä, mutta täytyypä katsella ympärille uusin silmin.
  Niin, ja täytyy sanoa että haastekuva on todella kaunis!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti löydät jotain tähän sopivaa luettavaa. Haastekuva löytyi ilmaisesta kuvapankista. Tykästyin heti tuohon sinisen sävyyn. :)

   Poista
 10. Elämäkerrat ovat suosikkilukemistani joten kaksi teosta on niin sanotusti piece of cake. Hyllyssä odottaa monta lukematonta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paljon lukevalle minimimäärä ei varmastikaan ole haaste, mutta kivaa jos lähdet tähän silti mukaan. :) Olisi ehkä pitänyt kehitellä enempi haastetasoja, mutten saanut aikaiseksi. :)

   Poista
  2. Taso on juuri sopiva, pääasia että ei tule stressiä!

   Poista
  3. Heh, aloin tässä juuri miettiä, pitäisikö minun kuitenkin lisätä haasteeseen supernainen-taso teille lukurohmuille. :) Siitä lisää myöhemmin, jos saa ajatusta jalostettua eteenpäin.

   Näissä haasteissa on aina vähän haastavaa se, että haluaisin houkutella mukaan heitäkin, jotka eivät muutoin kenties lukisi tämäntyylisiä kirjoja (tällä kertaa voin melkeinpä laskea itsenikin tähän joukkoon). Jos haasteeseen mukaan pääsy kynnys on korkea (esim. lue viisi kirjaa, niin olet mukana - jos elämäkerrat ovat vierasta aluetta, ne voivat tämmöisellä vaatimuksella sellaisiksi jäädäkin), niin se varmasti karsii osallistujia. Sitten paljon aihepiiriä lukevat - heille on usein vaikeaa keksiä todella haastavaa haastetta, sillä sen pitäisi kenties olla jo jotain extreme-vaikeaa, joka vain aiheuttaa kauhistusta muissa. :) Mutta voi olla, että sain hieman jälkijunassa erään idean vähän vaativammaksi haastetasoksi. :)

   Poista
 11. Tähän on ihan pakko osallistua ja vaadittavat kaksi kirjaa tulee varmasti helposti löydettyä ja luettua. Varasin juuri kirjastosta erään muistelmateoksen, joka vaikuttaa superkiinnostavalta!

  VastaaPoista
 12. Anonyymi4/9/17 16:19

  Mukana! Tosi hyvä haaste, ja toivottavasti saan nyt viimein luettua lukulistallani olevat elämäkerrat (melkein listallani kaikki taitavatkin kertoa naisista). Koska en ole ahkera tällä kirjallisuuden alueella, kaksikin vuodessa on mulle saavutus. Ehkäpä nyt aktivoidun, sillä pidän kyllä elämäkerroista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa, mukavaa jos löydät tähän mieluisaa luettavaa. :)

   Poista
 13. Kiva haaste, mukana! :) Elämäkertoja tulee luettua todella vähän jostain syystä.

  VastaaPoista
 14. Hurraa naisasialle! Mukana ollaan 😊

  VastaaPoista
 15. Mahtavaa, osallistun ehdottomasti! :) Minäkin luen aika harvakseltaan elämäkertoja, vaikka ne ovatkin todella mieluisia. Lukulistalta löytyy vähän kaikkea Jenna Jamesonista Mary Shelleyn äitiin ja elokuvatähdistä Brontën sisaruksiin, eli sieltä saan napattua helposti jonkin kivan opuksen. Vaikea valita, mutta se on ehkä ihan positiivinen ongelma :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielenkiintoisia kirjavaihtoehtoja sinulla. :) Mukavaa, että lähdet mukaan tähän.

   Poista
 16. Kokeillaanpas! Elämäkertoja tulee luettua todella vähän, mutta nyt voisin yrittää. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa kokeilla, kivaa kun tulet mukaan! Esim. leffatähtien elämäkerrat ovat olleet minulle semmoisia helposti lähestyttäviä tapauksia. :)

   Poista
 17. Olen mukana! Harkitsin tovin, mutta jo pieni miettiminen toi mieleen monia haasteeseen sopivia kirjoja, joiden lukemista olen suunnitellut. Esimerkiksi Elvi Sinervon, Kirsi Kunnaksen, Patti Smithin ja Astrid Lindgrenin elämäkerrat sekä pian ilmestyvät Hillary Clintonin ja Ellen Thesleffin elämäkerrat kiinnostavat. Onneksi haasteaikaa on runsaasti :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoja suunnitelmia :). Tervetuloa mukaan!

   Poista
 18. Hieno haaste! Minulla on juuri kesken erään naiskirjailijan muistelmateos. Olen mukana. :)

  VastaaPoista
 19. Valitan kaiken aikaa, että en ehdi osallistua kuin ns. 'kevythaasteisiin'. Tuossa sinulla on kasan pohjimmaisena kirja, joka olisi pitänyt lukea blogiini. Sain sen, kun isäni jälkeen sain hänen kirjastonsa. Luin kirjan paljon ennen blogia ja nyt heikkona hetkenä lahjoitin sen sisarelleni, joka on yhtä hulluna elämäkertoihin kuin minä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen lukenut Bacallin kirjan joskus vuosia sitten (Bacall & Bogart -pari oli ja on! mielestäni suunnattoman kiinnostava, ja houkutteli kirjan pariin), mutten muista siitä paljonkaan. Törmäsin hiljattain kirjaan lähikirjaston vaihtohyllyssä, ja olihan se ohittamaton paikka, piti ottaa kirja mukaan. Elättelen toivetta, että saisin kirjan nyt haasteen imussa myös luettua uudemman kerran. :)

   Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.