Sarjakuvaa: This One Summer

Luin Jillian ja Mariko Tamakin sarjakuvaromaanin This One Summer (First Second, 2014) ennen kesää, ja hupsista, bloggaaminen venyi kesän viimeisiin päiviin. Mutta voin lohduttautua sillä, että tämä sopii mainiosti sarjakuvan yleistunnelmaan, joka on viipyilevän verkkainen. Missään nimessä sarjakuvan heikkous ei ollut syynä bloggauksen viipymiseen - tykästyin nimittäin 5 tähden arvoisesti Rosen ja Windyn kesänvieton kuvaukseen.


Sarjakuvaromaanissa kuvataan teini-ikää lähestyvien ystävysten, Rosen ja Windyn, kesää Awago Beachilla, joka on ollut Rosen ja hänen vanhempiensa kesäpaikka Rosen lapsuudesta asti. Windy on kesäpaikan naapurissa asuva tyttö, ja heidän elämäänsä sukelletaan reilun 300 sivun ajaksi. Draaman kaari ei ole suuren suuri, kunhan nyt hengaillaan tyttöjen kintereillä: rannalla, lähistön videovuokraamossa kauhuleffoja vuokraamassa (ja vähän poikia tiiraamassa), kotinurkissa.


This One Summer oli minusta hyvin aito nuoruuskuvaus juuri hitautensa vuoksi. Kerrankin nuoruuden kesäkuvaus, jossa ei ole epäaitoa, päälle liimattua säpinää. Tyttöjen tekemisten taustalla vanhemmat puuhaavat omiaan, eikä Rosen vanhemmilla ole kaikki ihan hyvin. On riitoja, kireää tunnelmaa.  Mutta niinhän se on, että lasten mielenkiinnon kohteena ovat omat asiat, ja aikuisten touhuja tulee seurattua sivusilmällä tai -korvalla. Videovuokraamon liepeillä on kuhinaa aikuisikää lähestyvien nuorten keskuudessa, ja suhdanteiden kehitys paljastuu tytöille salavihkaa, nurkan takaa kuuntelemalla. Vähän vanhempien nuorten keskinäiset suhteet kiinnostavat, ja niihin on hyvä peilata omaa kehitystä.

Rosen ja Windyn tarina jättää langanpäitä roikkumaan, tai ainakaan kaikkea ei selitetä juurta jaksaen ja rautalangasta vääntäen. Pisteet kirjalle tästä! Pidin myös sarjakuvan piirrostyylistä, joka on Jillian Tamakin käsialaa. Aukeamat ovat eläväisen näköisiä, ja erityisesti muutamat kokosivun kuvat säväyttivät ja toimivat hienosti tunnelman luojina. Mustavalkoinen kuvitus olisi saanut väreistä vielä enemmän voimaa, mutta oli hyvä näinkin.


Nuoruus- ja tyttöyskuvausten ystäville ja kesäfiilisten metsästäjille lämmin lukusuositus.

Goodreads: 5 tähteä
Mistä kirja minulle? Oma ostos
Muualla verkossa: Sarjakuvaa on luettu blogeissa Cats, books & me, Ihminen välissä
Sarjakuvan tietoja:
Jillian Tamaki (kuvitus), Mariko Tamaki (käsikirjoitus): This One Summer
First Second, 2014
319 sivua

Kommentit

  1. Kiehtovalta tuntuu. Voisin suositella tyttärentyttären, jonka tapaan tänään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukavaa, toivottavasti tämä kirja saa uuden lukijan. :)

      Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.