Mary S. Lovell: Mitfordin tytöt - Sodassa ja rakkaudessa

Mary S. Lovellin Mitfordin tytöt - Sodassa ja rakkaudessa (Schiltds, 2010) oli minulle alkuvuoteni suuri lukuelämys. Kirjasta bloggaaminen on jostain syystä jäänyt jumimaan, mutta nytpä on komeaa juhlistaa vappua ja huomenna päättyvää Naisen tie -lukuhaastettani antamalla yläluokkaisen englantilaisperheen tytöistä kertovalle elämäkerralle täydet viisi tähteä Goodreadsiin. Brittiläisen yläluokan elämä on aina näyttäytynyt minulle todella kiehtovana aiheena, ja Mitfordin tytöt tarjoilee tätä herkkua muhkean paketin. Ja niin uskomattomin juonenkääntein, että parhaimmillaan koin lukevani sykähdyttävää romaania! 

Mitfordin sisarparvi oli minulle ennen kirjan lukemista täysin tuntematon suuruus, vaikka kotimaassaan he ovat aikoinaan nostattaneet melkoisia otsikoita ja olleet kohujen, juorujen ja skandaalien keskiössä. No, vajaan viidensadan tiheään painetun sivun aikana tytöt ja heidän perheensä tulivat tutuiksi ja Mitfordin tytöt onkin nyt oman lyhykäisen elämäkertavinkkilistani kärkisijalla.
"Todellisuudessa Mitfordien elämä ei ollut kovin epätavallista. He näkivät itse elävänsä eräänlaisessa yläluokkaisessa köyhyydessä, eivätkä vanhemmat ilmeisesti osanneet osoittaa avoimesti kiintymystään lapsilleen. [...] Mitfordin eivät eronneet muista kaltaisistaan elämäntavallaan vaan poikkeuksellisillä persoonallisuuksillaan. [...] Suurimpana erona muihin perheisiin olivat Mitfordin perheen tytöt." (s. 58 - 59)
Nancy, Pamela, Diana, Unity, Jessica ja Deborah kasvoivat vanhempiensa Sidneyn ja Davidin hoivissa, mutta on erikoista, miten erilaisiin suuntiin tyttöjen elämä vie sekä aatteellisesti että muilla tavoin. Unity päätyi ihannoimaan natseja ja Hitleriä, jumalaisen kaunis Diana puolestaan löysi henkisen kotinsa fasismin parista ja Jessica kommunismista. Muut sisarukset eivät ottaneet näin voimakkaasti kantaa euroopassa jyllääviin aatevirtauksiin, mutta esimerkiksi Nancy ponnisti maineikkaalle kirjalliselle uralla. Sisarusten ja heidän vanhempiensakin vaiheita seurataan läpi kuohuvan 1900-luvun, ja monipolvinen sukutarina on äärimmäisen mukaansatempaavaa luettavaa. Sisarusten tuttavapiiri vilisee aikakauden suuria nimiä politiikan ja kulttuurin saralla, eikä kirjailija voi välttää tekemästä huimia ajatusleikkejä:
"... on merkille pantavaa, että Diana oli yksi niistä harvoista ihmisistä - jos heitä hänen lisäkseen olikaan - jotka tunsivat sekä Hitlerin että Churchillin henkilökohtaisesti. Hän ehdotti, että merkkimiesten pitäisi tavata, sillä hän uskoi vakaasti, että he tulisivat toimeen keskenään, vaikka he pitivät jo selvästi toisinaan kilpailijoina. "Oi ei. Ei!" Winston vastasi.
    On houkuttelevaa pohtia, mitä olisi tapahtunut, jos Diana olisi pystynyt järjestämään tapaamisen? Olisiko Eurooppaa repinyt sota voitu estää?" (s. 181)
Vaikken historiafriikki olekaan (ja politiikasta innostun vielä vähemmän), minulle kirjan kiinnostavinta antia olivat sisarusten poliittiset kytkökset ja erityisesti se, miten eri aatesuunnat näkyivät kirjan kuvaamassa brittiläisessä arjessa silloin, kun esimerkiksi Hitlerin hirmuteot olivat vasta utua kaukaisuudessa, jos sitäkään. Mitfordin sisarusten ajankuva rakentuu yhden perheen ympärille, ja lopputulos on uskomattoman vivahteikas ja monitahoinen. Kuvaliitteet ja laaja lähdeluettelo kruunaavat kokonaisuuden, ja Mitfordin tytöt onkin huiman hieno aikamatka läpi 1900-luvun kiihkeiden vuosikymmenten. Lovellin kerronta etenee sulavasti ja on parhaimmillaan lähellä kaunokirjallista tekstiä. Kirjan sivumäärää tai tekstin pientä fonttia ei siis kannata pelästyä, Mitfordin tytöt vie mennessään kuin huomaamatta.


****

Helmet-haasteessa sijoitan kirjan kohtaan 14. Kirjan tapahtumat sijoittuvat kahteen tai useampaan maahan.

Mitfordin tytöt on myös oman Naisen tie -haasteeni päätöskirja. Huomenna julkaisen omasta haasteestani pienen koosteen, ja siihen voivat muut haasteessa mukana olleet linkitellä omia koosteitaan tai linkkejä luettuihin kirjoihin.


Goodreads: 5 tähteä
Mistä kirja minulle? Oma ostos
Muualla verkossa: Kirjaa on luettu blogeissa Lukuisa, Leena Lumi, Lumiomena
Kirjan tietoja:
Mary S. Lovell: The Mitford Girls. The Biography of an Extraordinary Family (2001)
Suomennos Titia Schuurman
Schildts, 2010
477 sivua

Kommentit

  1. 'minulle kirjan kiinnostavinta antia olivat sisarusten poliittiset kytkökset ja erityisesti se, miten eri aatesuunnat näkyivät kirjan kuvaamassa brittiläisessä arjessa '

    -Miten niin innostut politiikasta vielä vähemmän ;) Politiikka on nimenomaan tuota, miten se näkyy arjessa eli sitähän on kaikki. Ja se on tosi kiinnostavaa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hmm, taisinpa tuota lausetta kirjoittaessani liittää politiikan mm. vappupuheisiin yms. poliittisiin kuvioihin, joita en koe kovin kiinnostaviksi. Mutta totta on, että se miten politiikka ja esim. eduskunnassa tehdyt päätökset ilmenevät arjessa on kovin kiehtovaa, ja aika usein surullistakin (esim. tämä jokseenkin puolitekoiselta vaikuttava aktiivimalli-case). Kiitokset kommentista ja hyvää vappua!

      Poista
  2. Mää oon joskus lukenu tuon kirjan ja muistelen tykänneeni siitä. Ehkä pitäis lukea uudelleen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lovellin kirja kestää uusintaluvun ja useammankin. :)

      Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.