Huomenna on kirjavinkkipäivä + muita haastekuulumisia

Blogini on viettänyt jonkin aikaa hiljaiseloa, jonka taustalla ei ole mitään sen dramaattisempaa kuin kiireinen arki. Lukuhommat ovat edistyneet hitaasti: Marlene Dietrichin elämäkertaa olen lueskellut verkkaiseen tahtiin (tosin elämäkerrat harvoin ovatkaan minulle ahmintasorttisia kirjoja), ja sen vastapainoksi otin lukuun luottomurhamammaani Agatha Christietä. Seitsämän kellon salaisuudessa brittiläisen yläluokan nuoret ratkovat kepeään tyyliin toveripiirissään sattuneita murhatapauksia, ja kirja sopii täydellisesti tämänhetkiseen keskittymiskykyyni. Päädyin mm. palauttamaan Anne Swärdin superkiinnostavan Veran lukemattomana kirjastoon, sillä kirjan alkusivujen perusteella tarina vaikutti sen verran hienovireiseltä, että haluan keskittyä siihen silloin, kun päänupissani on seesteisempi tunnelma.

Haaveissa: KESÄ! Nimim. kyllästynyt katselemaan lumikinoksia.

Ensi viikolla blogissani alkaa taas tapahtua:

Koko viikon ajan vietetään Lukuviikkoa, ja jonkin aika sitten huhuilin kirjabloggaajia osallistumaan lempikirjojen vinkkaukseen. Lukuviikon kirjavinkki -haasteessa blogataan omista lempikirjoista, ja juttuja ilmestyy maanantaina 16.4.2018 aamusta iltaan. Juttuaikataulu löytyy täältä. Jos innostuit haasteen ideasta, mukaan mahtuu ja ehtii mainiosti. Ilmoittaudu haasteeseen aloituspostauksen kommenttilaatikossa. 

Oman lempikirjajuttuni julkaisen maanantaina klo 12, mutta homma pyörähtää käyntiin jo aamuyhdekseltä. Kannattaa siis olla kuulolla - huikea määrä kirjabloggaajien lempikirjoja pärähtää ilmoille maanantain aikana. 💗 Tarkoitukseni on purkaa myös luettujen pinoa blogiin, ja ainakin Siri Pettersenin Kuplasta on luvassa juttua lukuviikon aikana.


Vaikka lukuaikani on ollut rajallista koko alkuvuoden ajan, lukuhaasteet ovat silti edistyneet:

Helmet-lukuhaaste on mennyt omalla painollaan. En ole juuri valikoinut luettavaa erityisesti Helmetiä varten, mutta niin vain luettujen määräni on tällä hetkellä 15 / 50 kirjaa ja olen tähän tilanteeseen tyytyväinen:

4. Kirjan nimessä on jokin paikka - Luiz Ruffato: Lissabonissa muistin sinut
6. Kirja on julkaistu useammassa kuin yhdessä formaatissa - Mari Jungstedt: Toiset kasvot
14. Kirjan tapahtumat sijoittuvat kahteen tai useampaan maahan - Mary S. Lovell: Mitfordin tytöt (bloggaus tulossa
15. Palkitun kääntäjän kääntämä kirja - Dennis Lehane: Likaista rahaa
16. Kirjassa luetaan kirjaa - Eve Hietamies: Tarhapäivä
17. Kirja käsittelee yhteiskunnallista epäkohtaa - Han Kang: Ihmisen teot
19. Kirja käsittelee vanhemmuutta - Eve Hietamies: Hammaskeiju
22. Kirjassa on viittauksia populaarikulttuuriin - Liv Strömquist: Prinssi Charlesin tunne
32. Kirjassa käydään koulua tai opiskellaan - Siri Pettersen: Kupla (bloggaus tulossa Lukuviikon aikana)
33. Selviytymistarina - Eve Hietamies: Yösyöttö
38. Kirjan kannessa on kulkuneuvo - Dan Rhodes: Pieni valkoinen auto
40. Kirjassa on lemmikkieläin - Gail Honeyman: Eleanorille kuuluu ihan hyvää
42. Kirjan nimessä on adjektiivi - Jennifer Egan: Aika suuri hämäys (bloggaus tulossa)
46. Kirjan nimessä on vain yksi sana - Karin Erlandsson: Saarretut
49. Vuonna 2018 julkaistu kirja - Hiromi Kawakami: Sensein salkku

Tämän vuotinen haaste pitää sisällään aika monta vaikeaa kohtaa (mistä löydän kirjan, jossa muutetaan?? Tai jossa on vain yksi tai kaksi hahmoa?!?), ja pian alkaa olla se tilanne, että edessä on vain niitä vaikeita ja vielä vaikeampia kohtia. En stressaa, haastelista täyttyköön edelleen omaa tahtiinsa.

***

Muista lukuhaasteista Kuukauden kieli -haaste osoittautui helpon alun jälkeen haastavaksi. Maaliskuun puolankielinen kirja jäi väliin, sillä minulle mieluisaa luettavaa olisi ollut Andrzej Sapkowskin Noituri-sarjan toinen osa, mutta 400-sivuinen fantasia oli liian järkälemäinen lukuaikaani nähden. Siirsin siis sen lukemisen sulavasti kesäkuukausille. Huhtikuun portugalin aion hoitaa oman kirjahyllyni novellikokoelmalla (josta luen ainakin yhden, kenties useammankin novellin) 😊 eli vaisusti edennyt Novellihaastekin edistyy hippusen verran. 

Novellihaasteen toisella kierroksella lienee paikallaan tunnustaa, että olen armottoman huono novellien lukija. Minkäs teet, tykkään vähän pidemmistä tarinoista. Ainakin pienoisromaanin verran pitäisi olla asiaa, jotta jaksan innostua! Ja jos käykin niin onnellisesti, että kokoelma novelleja sattuu olemaan kiinnostava, usean tarinan lukufiilisten tiivistäminen blogijuttuun on osoittautunut minulle haastavaksi. Pitäisikö poimia juttuun vain muutama kiinnostava novelli? Mitä jos ne kaikki kymmenen tai ties miten monta tarinaa ovat jo ehtineet sulautua yhdeksi mössöksi päässäni? Revi siitä sitten blogijuttua... kenties pitäisi valita kokoelmasta luettavaksi vain yksi tai kaksi novellia satunnaisesti, ja blogata niistä? Mutta mitä jos ne ovat kokoelman huonoimmat (minun tuurillani taatusti olisivat)? Arghhh! Romaanin luku ja siitä bloggaaminen on äärettömän paljon helpompaa. Mutta kenties voisin lukea ja blogata jonkun novellikokoelman Helmet-haasteen kohtaan 21. Kirja ei ole mukavuusalueellasi...

***

Huhtikuun (ainut) lukutavoitteeni on saada Marlene Dietrichin elämäkerta päätökseen. Saisin siitä näet pisteen sekä Taiteilijaromaani-haasteeseen sekä omaan Naisen tie -lukuhaasteeseeni, johon en ole ehtinyt panostamaan aivan niin paljon kuin alunperin suunnittelin. Molemmat haasteet päättyvät tämän kuun lopulla, joten vielä on lukuaikaa jäljellä.


***

Sarjakuvahaaste ja Yhdysvallat-lukuhaaste ovat tämän vuoden ykköshaasteitani. 

Sarjakuvaromaanit olen löytänyt blogiaikana, ja ne ovat parhaimmillaan huikean hienoa luettavaa ja katsottavaa. Visuaalinen puoli on minulle olennainen osa sarjakuvaa, ja jollen tykkää piirrostyylistä, en yleensä jaksa lukea sarjakuvaa laisinkaan. Sarjakuvista bloggaaminen tuntuu usein rennommalta puuhalta kuin kirjoista bloggaaminen, joten niitä on senkin vuoksi kiva tuoda blogiin. Jassun haaste osuu siis suoraan lempityylilajini ytimeen. Sarjishaasteeseen on kertynyt 6 luettua, eli olen Fingerpori-tasolla. Tavoittelen klassikon asemaa eli Asterixiksi olisi tarkoitus päätyä... saas nähdä miten käy. Aavistan, että tulevasta kesästä taitaa tulla minulle kunnon sarjakuvakesä.

Yhdysvallat-haaste kiehtoo minua sen vuoksi, että mutufiilikseni mukaan luen vähän yhdysvaltalaista kirjallisuutta. Sarjakuvahaaste on auttanut tätä haastetta eteenpäin, mutta muutama romaanikin on tullut luettua. Mm. Jennifer Eganiin tutustuin vasta tämän haasteen myötä. Pulizer-palkittu Aika suuri hämäys ei ollut minulle huippukirja, mutta siitä aikanaan lisää bloggauksessa. Luettuja on kertynyt 5, mutta vain pari niistä osuus haasteen kategorioihin. Kategoriat olisi kiva saada täyteen... ehtisiköhän nekin hoitaa kesällä?!

***

Prinsessoja ja astronautteja -haasteessa en ole edennyt vielä laisinkaan, mutta ehtiihän tässä. Haasteen kohdat ovat tosi kivoja, ja haluan etsiä niihin hyvää luettavaa, kenties minulle aivan uusia kirjailijoita.

Jatkumo-haaste hirvittää minua. Mututuntumani on, että luen t-o-o-s-i paljon sarjoja ilman mitään haastettakin! Genrekirjallisuudessa sarjoja riittää, joten kun dekkarit, fantasia ja sarjakuvat maistuvat, niin kertyyhän noita. En ole varma, haluanko edes tietää, paljonko... olenkin pähkäillyt, viitsinkö kirjata ylös kaikkia lukemiani vai lopetanko suosiolla, kun pääsen ylimmälle haastetasolle. 😅

***

Paljon on lukuhaasteita menossa. Enkä ole aivan kaikkiin kiinostaviin edes ilmoittautunut, jottei pukkaa haasteahdistusta ilmoille. Mm. Ompun Viro-haaste saattaa saada minultakin osallistumispisteen, jos vain ehdin jotain sopivaa lukemaan. Nyt haasteita on kesken sopiva määrä, sillä näistä on mukavaa ammentaa vinkkejä lukupinoon silloin, kun ei tiedä mitä lukisi.

Mukavaa sunnuntaita kaikille ja lukemisen iloa!


Maalauksen kuva Wikimedia Commons -palvelusta:
By Claude Monet - www.guardian.co.uk, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6112665

Kommentit

  1. Moi! Lukuviikon haaste on niin hyvä, että vinkkaan siitä blogissani, vaikka en itse ehtinytkään siihen osallistua. Mahtavaa päästä lukemaan vinkkejä! Kaivoin juuri blogini luonnoksista vinkkaukseen liittyvän pohdinnan, ja linkkasin siis haasteesi siinä (ja pähkäilin lisää omaa vinkkaussuhtautumistani). Meillä on koulussa aika paljon lukuviikon ohjelmaa, vinkkauksia muun muassa. Lukuiloa lukuviikkoosi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Mukavaa kuulla sinun vinkkausajatuksiasi, ja hyvä juttu, että lukuviikko on esillä koulussasi. :)

      Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.