2 x dekkari: Likaista rahaa & Toiset kasvot (äänikirja)

Dekkari-innostus on taas pikku hiljaa alkanut nostaa päätään - ja samoin äänikirjainnostus. Edellisen äänikirjani taisin kuunnella viime syksynä, mutta viime viikot minua on viihdyttänyt (tosin hyvin satunnaisesti kuunneltuina pätkinä) Mari Jungstedtin Toiset kasvot (Otava, 2017). Paperikirjan muodossa taas ahmaisin tällä viikolla Dennis Lehanen Likaista rahaa -rikoskirjan (Tammi, 2014). Päätin niputtaa dekkarit samaan juttuun, joten olkaapa hyvät, vienosti kalmanhajuisia lukuvinkkejä viikonloppuun:

Dennis Lehanelta on käännetty rikoskirjoja vaikka kuinka monta, mutta tulin vasta nyt tutustuneeksi herran tuotantoon kirjallisessa muodossa. Hänen kirjoistaan on tehty useita filmatisointeja (lukemani Likaista rahaakin on varustettu leffakannella), ja niistä olen nähnyt ainakin Menneisyyden ote -leffan. Muistojeni mukaan elokuva oli erittäin hieno, ja tarjosi katsojalle nurhuista amerikkalaista pikkukaupunkilaistunnelmaa ja menneisyyden saloista kumpuavaa, asteittain tihentyvää jännitystä. Likaista rahaa ei ainakaan kirjan muodossa yltänyt samalle tasolle, mutta olipahan silti mukavaa kolmen tähden luettavaa. Nuhruinen pikkukaupunkitunnelma on tässäkin kirjassa läsnä, vaikka ilmeisesti tapahtumat sijoittuvat Bostoniin, joka ei meikäläisittäin aivan pieni paikka ole. Kirjan tapahtumat kuitenkin pyörivät erään lähiökapakan ympärillä, ja henkilögalleriaan kuuluu nurkkakunnan pikkuroistoja, vähän isompia roistoja ja kirjan keskiössä on heidän kanssaan elämään tottunut, reppanan oloinen baarimikko Bob. Suurkaupungin glamouria on turha hakea Likaisen rahan syrjäkaduilta.

Likaista rahaa lähtee liikkeelle siitä, kun Bob löytää kotimatkallaan roskiksesta kovia kärsineen koiranpennun. Bob tuntee kohtalotoveruutta pikku otusta kohtaan, mutta koiranomistajaksi päätyminen tuo mukanaan muitakin pulmia kuin pennun sisäsiistiksi opettamisen. Koirakuvio oli minulle iso osa Likaisen rahan viehätysvoimaa, sillä muutenhan kirja olisi ollut vain Bobin ja tämän Marv-serkun kapakan ympärillä pyörävän, rikoksille haiskahtavan elämän seuraamista. Kirjan rikosjuonet eivät nostattaneet jännitystä ilmaan, joten Likaista rahaa lepäsi Bobin sympaattisen hahmon ja hänen koiransa varassa. Bobin hahmo oli kenties hieman ennalta-arvattava, mutta pidin loppuun asti peukkuja sille, että hänen elämänsä kääntyisi valoisaan suuntaan, mitä se hänen kohdallaan tarkoittaisikin. Järjestäytynyt rikollisuus näyttäytyy sivuhahmojen roolissa, mutta ei tämä kirja mikään kovaksikeitetty rikoskirja minun mielestäni ollut. Tykkäsin silti kaupungin syrjäkujien tunnelmasta kolmen Goodreads-tähden verran. Ja Lehanen muu tuotanto vilahti oitis lukulistalleni.


Mari Jungstedtin Toiset kasvot tarjoili pienten ympyröiden tunnelmaa ruotsalaiseen tapaan, ja tapahtumapaikkana kirjan kuristusmurhille on kesäinen Gotlanti. Valitsin kirjan kuunteluun oikeastaan vain siksi, että halusin kuunnella kaunisäänisen Vuokko Hovatan lukevan minulle dekkaria työmatkojen ratoksi. Hovatan lukutyyliä voin vain kehua, mutta hyvänen aika, olen tainnut lukea ja kuunnella liian monta ruotsalaiseen pikkukaupunkiin, saareen tai maalaiskylään sijoittuvaa dekkaria, joissa vatvotaan enemmän poliisien ja sivuhenkilöiden ihmissuhdesotkuja kuin selvitellään rikosta. Toiset kasvot tuntui aineksiltaan n-i-i-i-n tutulta ja äärimmäisen vähän yllätyksiä sisältävältä! Kyseessä on Andreas Knutas -sarjan osa numero 13, ja luin sarjaa nyt ensimmäistä kertaa. Haluanko tietää peräti 12 osan verran, miten Andreas on päätynyt yhteen työkaverinsa Karinin kanssa? En, en todellakaan. Sain tästä suhteesta jo yllin kyllin hidastempoisia yksityiskohtia. Ja niin, siinä sivussa selvisi muutama murha. Kiitos Vuokko Hovatalle lukemisesta, mutta minun osaltani Andreas Knutas -sarja jää tähän osaan.

Goodreadsiin Toiset kasvot saa yhden tähden.


***
Haastepisteitä ropisee seuraavasti:

Lehanen-kirjalla osallistun Yhdysvallat-lukuhaasteeseen, vaikka mihinkään listan kohtaan kirjaa en osaakaan sijoittaa. Helmet-lukuhaasteessa Likaista rahaa sopii kohtaan 15. Palkitun kääntäjän kääntämä kirja, sillä Arto Schroderus sai vuonna 2008 Suomen Kulttuurirahaston Pirkanmaan rahaston palkinnon.

Toiset kasvot on minun valintani Helmet-haasteen kohtaan 6. Kirja on julkaistu useammassa kuin yhdessä formaatissa. Osallistun kirjalla myös Jatkumo-lukuhaasteeseen.

Goodreads: Likaista rahaa saa kolme tähteä ja Toiset kasvot 1 tähden.
Mistä kirjat minulle? Likaista rahaa lainasin kirjastosta ja Toiset kasvot oli oma ostos.
Kirjojen tietoja:

Dennis Lehane: The Drop (2014)
Suomennos Arto Schroderus
Tammi, 2014
204 sivua

Mari Jungstedt: Det andra ansiktet (2016)
Suomennos Emmi Jäkkö
Lukija Vuokko Hovatta
Kesto 10 57 min
Otava, 2017

Kommentit