Projekti 12 - lopputunnelmat

Täällä toisen tähden alla -blogin Jaana aloitti vuosi sitten omien kirjojen lukuprojektin nimeltä Projekti 12. Projektin ideana oli asettaa lukulista tulevan vuoden jokaiselle kuukaudelle: pari kirjaa/kuukausi ja nimenomaan oman hyllyn lukemattomia kirjoja. Ajatus kuulosti hauskalta, ja vaikka en mahdottomaksi kirjahamsteriksi tunnustaudu, lukemattomia kirjoja omista kirjahyllyistä löytyi (ja löytyy) riittävästi projektin tarpeisiin.

Oman projektini jaoin neljään kolmen kuukauden mittaiseen vaiheeseen. Arvelin, että minulle sopii paremmin tämmöinen tyyli, jossa voin määritellä lukulistan kirjat pienissä erissä. Tavoitteeni oli mielestäni maltillinen, 5 kirjaa kolmessa kuukaudessa eli yhteensä 20 kirjaa vuoden aikana. Ei pitäisi olla vaikeaa, mietin. Niin sitä lähdettiin soitellen sotaan. Miten projektini siis meni? Lyhyesti: alussa koin suurta innostusta, sitten lukeminen hiipui osittain hampaiden kiristelyksi, lopulta luovutin listojeni kanssa kokonaan ja luin mitä lystäsin. Ja totesin, että omassa hyllyssäni odottaa melkoisen paljon kiinnostavaa luettavaa.

Näin projektini eteni ja näitä kirjoja luin:

Projekti 1/4 (syys-loka-marraskuu) alkoi syyskuussa 2013 tästä. Valitsin lukulistalle kirjoja, jotka ovat odottaneet lukemistaan kauan (Waltari, Calvino, Christie&Thompson, Kitakata) tai joita tuskin muutoin olisin tullut edes avanneeksi (Beevor&Cooper; mieheni kirja). Luin 4/5 kirjaa ja innostus projektia kohtaan oli suuri:

Mika Waltari: Kolme pienoisromaania (Sellaista ei tapahdu, Kuun maisema), Mika Waltari: Kolme pienoisromaania (Fine van Brooklyn)
Kenzo Kitakata: Tokion tuhkaa
Italo Calvino: Herra Palomar
Antony Beevor, Artemis Cooper: Pariisi miehityksen jälkeen 1944-1949
Lukematta jäi: Ian Christie ja David Thompson (toim.): Scorsese on Scorsese.

Calvino oli hyvä, totta kai, ja Fine van Brooklyn ihastuttava pienoisromaani kesään kuin kesään.

Projekti 2/4 (joulu-tammi-helmikuu) alkoi joulukuussa 2013 tästä. Valitsin jälleen listalle kirjoja, joiden päätyminen lukupinoon olisi muutoin ollut epätodennäköistä. Saldona jälleen 4/5 luettua, mutta innostus hiipui ajoittain jopa puurtamisen puolelle:

Henryk Sienkiewicz: Quo vadis
Karsten Alnæs: Ihanteiden nousu
Anja Kauranen: Sonja O. kävi täällä
Mika Waltari: Johannes Angelos
Lukematta jäi: Jason Goodwin: Janitsaaripuu.

Sonja O. ei aivan kakistelematta tullut luetuksi, mutta Quo Vadis oli sitäkin hienompi. Janitsaaripuun melkein aioin lukea kesän mittaan, mutta enpäs näköjään lukenutkaan. No syksyllä sitten. Sielläpä tuo hyllyssä odottelee.

Projekti 3/4 (maalis-huhti-toukokuu) alkoi maaliskuussa 2014 täältä ja tuloksena oli romahdus, täydellinen romahdus. Vain 1/5 luettua kirjaa:

Peter Englund: Pultava
Lukematta jäivät:
Dava Sobel: Galileon tytär.
Juha Lehtonen: Pärskeitä.
Jayne Anne Philips: Suojelus.
Jon Ronson: Vuohia tuijottavat miehet.

Enpä voi kuin todeta, että kirjaston kirjat tulivat ja jyräsivät oman hyllyn. Jos kirja ei nappaa, niin miksi sitä väkisin alkaa lukemaan? Tosin Suojeluksen olen vakaasti aikonut lukea syksyllä, kun se ei Keltaiseen kesäänikään mahtanut.

Projekti 4/4:n (kesä-heinä-elokuu) alkaessa kesäkuussa heitin lukulistat pois ja päätin, että luen omasta hyllystäni mitä milloinkin sattuu huvittamaan. Kesän mittaan hyllyistä löytyikin luettavaa yllättävän paljon, mutta viitseliäisyyttä se vaati. Päätin, että nyt EN nappaa kirjaston kirjaa luettavaksi, vaan etsin jonkun oman kirjan. Luettuihin kertyi 12 kirjaa. Aika lailla mukavuusalueella pyörittiin, mutta tulipahan luettua:

Tove Jansson: Muumit - Sarjakuvaklassikot IV
Boel Westin: Tove Jansson: sanat, kuvat, elämä
Donna Tartt: Pieni ystävä
Orhan Pamuk: Istanbul - muistot ja kaupunki
Romain Sardou: Kolmastoista kylä
Carlos Ruiz Zafón: Tuulen varjo (uusintaluku)
John Fowles: Ranskalaisen luutnantin nainen
Philippa Gregory: Valkoinen kuningatar
Tove Jansson: Maailmanloppu tulee! (uusintaluku)
Carlos Ruiz Zafón: Marina
Toni Morrison: Rakkaus
Kate Atkinson: Ihan tavallisena päivänä

Yhteensä: 21 luettua kirjaa. Melko mukavastihan projektini sujui, kiitos huiman loppukirin, joka ei  tosin mennyt laisinkaan projektin sääntöjen mukaan. Mutta ainakin luin omia kirjoja, ja sehän tässä se pääajatus oli.

Mitä opin projektistani?
  1. Tarkat lukulistat eivät ole minua varten. Aina siellä listalla luuraa joku kirja, joka ei kiinnosta yhtään, joten miksi käyttää aikaa sen lukemiseen? Ellen sitten todella halua koetella lukunystyröitäni, mutta sen voin tehdä ilman listaakin.
  2. Hyllyssäni on vaikka mitä mielenkiintoista luettavaa - kun vain malttaisin ottaa sieltä kirjoja luettavaksi.
Projekti 12 oli kiinnostava kokeilu, joka rohkaisi tutkailemaan oman kirjahyllyn sisältöä - kaikenlaista sinne onkin tullut rohmuttua. Osa luetuista on jo lähtenyt kiertoon, osa pysyy tiiviisti omalla paikallaan odottamassa seuraavaa lukukertaa. En aio enää ryhtyä vastaavaan projektiin, mutta omia kirjojani koetan jatkossa lukea useammin kuin aikaisemmin. Ehkä. :)

Kommentit

  1. Minä asetin tavoitteekseni lukea vuoden aikana ainakin puolet oman hyllyyäni lukemattomista kirjoista. Aluksi olin innostunut mutta kesällä projekti alkoi tuntua väsyttävältä. On niin paljon mukavampaa lukea fiilispohjalta kuin jonkun suunnitelman mukaan. Saapa nähdä, kuinka minulle hyllyni kanssa vielä käy. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tsemppiä sinulle projektiin. :) Se on vaan harmi (hmmm...), kun niitä uusia lukemattomia tulee lisää jos ei nyt koko ajan, niin kohtalaisen usein. Eipähän lopu lukemiset omasta hyllystä. Fiilispohjalla ajattelin itsekin edetä jatkossa, pakkolukemiset listojen mukaan eivät selvästikään ole minun juttuni.

      Poista
  2. Hieno lopputulos projektillasi! Minullekin tahtoo käydä niin, että lyön oman hyllyn kirjoja laimin, kun kirjastosta tulee kannetuksi vaikka mitä ja nehän pitää lukea ennen palautuspäivää... Tiukat listat eivät ole minunkaan juttuni, mutta tarpeeksi epämääräiset tai yleiset kyllä. Eli jos listaan "dekkareita", melkoisen varmasti niitä tulee luetuksi. ;-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjasto on täynnä melkoisia houkutuksia. :) En edes mielelläni uusi lainoja, vaan haluaisin ne nopeasti takaisin kiertoon, joten senkin vuoksi niitä tulee luettua mieluummin kuin omia. Eli pitäisi ehkä rajoittaa lainaamista, mutta kun ei pysty... :)

      Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.