Kiekkokaupunkien kirjakierros kaudella 2014-2015

Jääkiekon SM-liiga käynnistyy ylihuomenna, keskiviikkona 10.9.2014. Asuinkaupunkini Oulun ylpeys Kärpät kohtaa Tampereen Tapparan heti liigan avausiltana klo 18.30. Taidan seurata kauden etenemistä lähinnä sanomalehtien välityksellä kuten aina ennenkin, mutta keväisen futishaasteen innoittamana kehittelin urheiluhenkisen lukuhaasteen myös tulevalle syksylle ja talvelle:

Kotimaisen kirjallisuuden lukeminen jää minulla helposti käännöskukkasien jalkoihin. Haaste tuo mukavasti pientä lisäintoa lukemiseen, joten päätin, että syksyn ja talven aikana rynnistän kotimaisen kirjallisuuden kimppuun urheiluhengessä ja teen kirjakierroksen kotimaan jääkiekkokaupungeissa. Luen kirjoja, joiden kirjoittaja voidaan jollain kriteerillä katsoa kaupungin x kirjailijaksi TAI kirjoja, joiden tapahtumat sijoittuvat pääasiassa kaupunkiin x (ja kirjailija on suomalainen). Mitäs ne kaupungit x sitten ovat? Jääkiekon SM-liigajoukkueiden kotikaupunkeja, joita on yhteensä 14:

Espoo/Blues, Helsinki/HIFK, Hämeenlinna/HPK, Tampere/Ilves, Tampere/Tappara, Jyväskylä/JYP, Kuopio/Kalpa, Oulu/Kärpät, Rauma/Lukko, Lahti/Pelicans, Lappeenranta/Saipa, Vaasa/Sport, Turku/TPS, Pori/Ässät (huom! Tampereelta pitää totta kai lukea kaksi kirjaa)
Viime kevään finalistit Oulu ja Tampere. Ja kukas sen pystin voittikaan? :)
Tämä on lähinnä haaste itselleni, mutta jos kiinnostuit ja haluat käynnistää oman kirjakierroksesi, olet tervetullut mukaan. Kirjapalkintoja osallistujille ei ole luvassa, mutta kaikille 14 kaupunkia kiertäneille myönnän virtuaalisen kultaisen pelikirjan. :) Haasteaika alkaa 10.9.2014 ja päättyy 25.4.2015, jolloin on viimeinen mahdollinen pudotuspelipäivä.

Lukuvinkkejä [Edit 11.9.2014: kommenttiboksin vinkit lisätty luetteloon] - ja lisää löytyy esim. tekemällä kirjaston tietokantaan hakuja kaupungin nimellä:

Espoo: Espoon kirjailijat, mm. Matti Remes, Mia Vänskä, Kari Enqvist, Ilkka Auer
Helsinki: Wikipedian suppea lista, lisää löytynee vaikkapa Googlen avulla. Mm. Elena Mady, Kari Hotakainen.
Hämeenlinna: Kanta-Hämeen kirjailijayhdistyksen sivuilta löytyy kirjailijavinkkejä. Mm. Terttu Autere, Olli Jalonen.
Tampere: Kirjasammon lista Pirkanmaan kirjailijoista. Mm. J. S. Meresmaa, Juha Siro, Salla Simukka, Lauri Viita, Seppo Jokinen, Terhi Rannela, Kristiina Harjula, Kari Aronpuro, Jyrki Vainonen.
Jyväskylä: Kirjasammon lista Keski-Suomen kirjailijoista. Mm. Pirjo Hassinen, Pasi Ilmari Jääskeläinen.
Kuopio: Kuopion kaupunginkirjaston sivujen kirjailijaluettelo. Mm. Marko Kilpi, Sirpa Kähkönen.
Oulu: Oulun kirjailijaseuran sivut. Mm. Heli Slunga, Hannu Väisänen, Joni Skiftesvik, Kauko Röyhkä.
Rauma: Rauman kaupunginkirjaston sivut. Mm. Tapio Koivukari, Juha Numminen.
Lahti: Salpausselän kirjailijoiden sivut. Mm. Mila Teräs, Timo Sandberg, Jere Laine.
Lappeenranta: Vinkkejä löytyy sivulta Etelä-karjalaisia kirjailijoita. Mm. Laila Hietamies, Pirjo Tuominen.
Vaasa: Mm. Marko Hautala. Vaasan kirjailijoista en löytänyt valmista vinkkilistaa, mutta esim. tekemällä Kirjasampoon haun 'vaasa'-hakusanalla löytyy vinkkejä.
Turku: Wikipedian lista. Mm. Hannu Hirvonen, Reijo Mäki.
Pori: Wikipedian lista. Mm. Kirsti Ellilä, Ilkka Auer, Juha Seppälä, Jenni Haukio.

Jo ennen kauden alkua selvisi, ettei tietyn kaupungin kirjailijavinkkien etsiminen niin vain käykään pikagooglauksella. Edes kirjastojen sivuista ei aina ole apua. Luottoni kirjaston tietokantaan ei kuitenkaan horju, sillä eiköhän sieltä löydy vinkki jos toinenkin. :)

Matka kohti kevään finaalihuumaa alkakoon. :) 

[Edit 24.4.2015: Haasteen loppukoonti löytyy täältä]

Kommentit

 1. Meikäläinen on NIIN mukana, jess!!! Osasinkin odottaa tätä. ;)

  Sen verran olen valmistautunut, että jätin kesällä Harjukaupungin salakäytävät lukematta, nappaan sillä pisteen Jyväskylästä. Lahdesta suosittelen viime kuussa lukemaani kirjaa: http://pahkinakukkula.blogspot.fi/2014/08/operaatio-helsinki.html
  Nyt vain pitää keksiä jokin luettavaksi itse haasteen aikana...

  Tsemppiä Kärpät! Go Pelicans!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä!! Toivoinkin, että lähdet Marjaana mukaan. :) Minulla on kaikki PIJ:t luettuna, joten harmittavasti en saa niitä tähän mukaan, mutta pitää keksiä jotain muuta. Omat vinkit ovat vielä aivan hakusassa, joten kiitos tuosta Lahti-vinkistä - vaikuttaa kiinnostavalta. :)

   Poista
  2. Olepa hyvä! Tampeenkin jo keksin: Salla Simukan Jäljellä & Toisaalla. Kaksi kirjaa mutta yksi tarina. :) Lumikki -trilogia oli sen verran hyvä, että nämäkin on tsekattava.

   Poista
  3. Minulla on Lumikki-trilogiasta vasta eka osa luettuna, joten sitä voisi tosiaan jatkaa loppuun tämän tiimoilta (minulla kun jää sarjat liian helposti kesken, jos en ole aivan superkoukussa). En tiennytkään, että Simukka on Tampereelta. :D Itsekin tosin huomasin tänään yhden Tampere-kirjan kirjastossa, Jyrki Vainosen Tornit. Kotimaista fantasiaa, joka vaikutti kiintoisalta mutta jäi vielä hyllyyn odottelemaan. Tässähän alkaa vinkit karttua huimaa vauhtia. :)

   Poista
 2. Mainio idea, Marika! Tampereelta Seppo Jokinen ja Terhi Rannela mukaan! Tuo kuvassa oleva Kristiina Harjulan Pispalan kiviä on tosi hyvä myös. Kari Aronpuro tulee runoilijoista mieleen .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tampere-vinkeistä, tässähän ei kirjaston tietokantaa tarvitsekaan. :) Kurkin myös tuota Harjulan kirjaa, se vaikuttaa tosiaan hyvältä. Kansikin on upea, pidän noista väreistä. Runot... no, ehkä voin varovasti kokeilla, saas nähdä. :)

   Poista
 3. Ihana haaste! Tässähän vois sitten kohta pukata euro 2016 -haasteen fudiksen parista pystyyn. Eikus vaan färsaarelaista kirjailijaa etsimään.

  Välillä tosin kiva keskittyä noihin kotimaisiin, ehdottomasti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eurofutiksen haaste olisi kiva! Tässä on jo ehtinyt toipua kevään koetoksesta, joten jaksaa taas innostua maahaasteista. :) Färsaari onkin haaste, mitähän sieltä löytyy luettavaksi...

   Minulla jää kotimaiset niin helposti käännöskirjojen varjoon, että aivan hävettää. Jotain piti keksiä, ja tässä on houkutinta kylliksi, jotta jaksan innostua kotimaisista. :)

   Poista
  2. Minun oli ihan pakko tulla sanomaan, että Färsaarille sijoitettu kirja löytyy ihan helposti: Johan Harstadin Buzz Aldrin, taviksena olemisen taito. Kirjailija on norjalainen, mutta kirjan tapahtumat siis Färsaarilla, nimestä huoliimatta.

   Kiva idea tämä haaste. Vaikka olen jääkiekkofani, niin taidan kuitenkin jättää tällä kertaa haasteen väliin. Vihje tamperelaisista kirjoista: Lauri Viidan Moreeni.

   Poista
  3. Isot kiitokset Färsaarien vinkistä!! Tämä eksoottiselta tuntunut rastihan selvisi helposti. :) Ja Lauri Viitakin on hyvä vinkki. Häneltä olen varmaan lukenut jotain kouluaikoina, mutta voisi olla paikallaan verestää lukumuistoja.

   Poista
  4. Mun täytyy myöntää, että oli pakko helmet-haulla etsiä färsaarelainen kirja, ja tosiaankin tuo Margitin mainitsema kirja osui haaviin =)

   Poista
  5. Minulla on toinenkin vinkki Färsaarille: William Heinesen. Ainakin Oulun kirjaston tietokannassa hänen kirjoihinsa ei oltu laitettu asiasanoja, mutta hän on Färsaarilta kotoisin. Löysin vinkin Kirja-aitta -blogista aivan hiljattain. :)

   Poista
 4. Entisenä heinäpääläisenä olisi kiva lähteä haasteeseen mukaan, katsotaan löytyykö kirjailijoita. Pitäiskään alottaa Röyhkän Poika Manciinista, joka sijoittuu Ouluun? Vaikka Kake onki nykyään Turkkuslainen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa mukaan! Ei menekään ihan mimmiliigaksi tämä homma. :) Totesin jo tuota pientä vinkkilistaa kootessani, ettei ole niin helppoa sanoa, kuka lasketaan jonkun tietyn kaupungin kirjailijaksi. Ihmiset muuttavat nykyään niin paljon, mutta voihan vaikka syntymäkuntaa pitää yhtenä kriteerinä. Tai asuinkuntaa... kukin päättäkään itse, millä perusteella kirjoja valitsee. :) Röyhkän Poika Mancini sopii mielestäni oikein mainiosti edustamaan Oulua. Sehän onkin todella ajankohtainen, kun teatterin ensi-ilta on 13.9.

   Poista
  2. Kauko Röyhkä & Oulu... pian ilmestyvä Ville Haapasalo -opus sai juuri uuden merkityksen. Ville on myös pelannut lätkää. :)

   Poista
  3. Jääkiekkolasit päähän, niin kirjallinen maailma avautuu aivan uudella tavalla... :D

   Poista
 5. Joka vuosi tähän aikaan alkaa pelottamaan, että miten lempijoukkueeni onnistuu sinä vuonna kyykkäämään. Nimimerkillä kolme kertaa liigakarsinnoissa viimeisen viiden vuoden aikana :D

  Tämä vaikuttaa aika vaikealta haasteelta, enkä lue kotimaisia kirjoja lähestulkoon ikinä. Toisaalta tässä olisi sopiva sauma tutustua siihenkin kirjallisuuteen, joten taidan osallistua :)
  Onnistumisesta en ole niinkään varma, mutta yrittänyttähän ei laiteta..:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On Kärpilläkin ollut omat rämpimisensä, joten ymmärrän tuskan. :)

   Mukavaa, että lähdet mukaan. Voithan ottaa pienemmän tavoitteen itselle, vaikka 2 kaupunkia näin alkuun. Siitä on hyvä ponnistaa ylöspäin, jos siltä tuntuu. Yksikin luettu kotimainen on enemmän kuin nolla. :)

   Poista
 6. Luen sen verran kotimaista, että on ihan pakko osallistua tähän. Hauska idea kerätä jääkiekon SM-liigan mukaisesti kaupunkeja, vaikken juuri pelejä seuraakaan. Muutenkin on lukulistalla Oulua, Kuopiota, Helsinkiä. Meren rannalta Vaasa, Pori ja Rauma ovat haasteellisia näin ensituntumalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että lähdet mukaan! Minullakin tuo kiekon seuraaminen jää usein ylimalkaiseksi, vaikka aihe toki kiinnostaa jonkin verran. Minulla on aika heikosti hallussa kirjailijoiden koti/asuinpaikat, joten odottelen mielenkiinnolla, mitä tämmöisen haasteen kautta lukupinoon päätyy. :)

   Poista
 7. Lätkähulluna Ässäfanina aivan ehdottomasti mukana. Hieno idea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piti vielä uhota sen verran, että Poika Palaa Poriin.

   Poista
  2. Ja kun en osaa lopettaa, niin Juha Seppälä on kova nimi Porissa ja toki Presidentin rouva Jenni Haukio.

   Poista
  3. Voi, jos Poika ei jää pohjois-Suomeen, suon sen menevän Poriin oikein mieluusti! Oli niin hienoa, kun Ässät voitti kaudella 2012-2013. :) Mukavaa, että lähdet mukaan kirjakierrokselle. Kiitos kirjavinkeistä. Lisäänkin kaikki vinkit tuonne varsinaiseen blogitekstiin, niin muutkin löytävät ne sieltä. :)

   Poista
  4. Ässien voitto oli hieno juttu, mutta kyllä se pytty ensin saapuu Lahteen. ;) Olen muuten vannonut että siinä tapauksessa hiukset lähtevät kokonaan, joten olisi ihan kiinnostavaa tietää miltä näytän kaljuna!

   Poista
  5. Ehkä minun pitäisi olla sen verran kohtelias haaste-emäntä, että kannustan kaikkien osallistujien kotijoukkueita yhtä lailla Kärppien jälkeen, mutta pienet erikoistsempit menevät Ässille, ei voi mitään. :) Lapsuusmuistoni nimittäin sijoittuvat Noormarkkuun, Porin kupeeseen (taitaa ehkä olla nykyisin osa Poria eikä enää itsenäinen kunta?). Ekat ottelut on jo pelattu, joten kyllä tässä voi jo hyvinkin alkaa kiistelemään Pojan seuraavasta osoitteesta. :D

   Olet Marjaana laittanut melkoiset panokset turkoosien puolesta... :D

   Poista
  6. Hopeakaudella värjäytin osan päästä finaalien kunniaksi turkoosi-musta-valkoiseksi joten Kanada-maljan saapuessa on nostettava panoksia. Onneksi minulla on lyhyet hiukset joten kasvavat nopeasti takaisin.

   Tämä on kyllä mielenkiintoinen haaste kun kirjallisen aspektin lisäksi on myös urheilullinen puoli. Odotan jo innolla huomista matsia! :)

   Poista
  7. Minäkin huomasin keväällä ja kesällä innostuvani tavallista enemmän jalkapallosta, kun osallistuin Mari A:n futishaasteeseen. :) Siitähän tämäkin idea sai alkunsa...

   Poista
 8. Mainio haaste, jonka huomasin vasta nyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on ollut minulle hyvä motivaattori kotimaiselle puolelle. On tullut luettua kirjoja minulle uusilta nimiltä, ja todella hyviä kirjoja on tullut vastaan. Ja kaukalon puolella Kärpät porskuttaa juuri nyt mukavasti myötätuulessa. :)

   Poista
 9. Hei! Kierros on tehty, vaikka muutamassa kohdassa oikaisin reittiä hieman. Lopputulos 10 kiekkokaupunkia. Tässä kooste:
  http://kirjanpauloissa.blogspot.fi/2015/04/kotimaista-kiekkokaupungeista.html

  Kiitokset kivasta haasteesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kun olit mukana! 10 kaupunkia on tosi hyvin, meinasin nimittäin itsekin hieman uuvahtaa loppusuoralla. :) Sinulla on monipuolinen lista. Lisäsin linkin siihen omaan koontipostaukseeni, joka löytyy täältä: http://oksanhyllylta.blogspot.com/2015/04/kiekkokaupunkien-kirjakierros.html

   Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.