Haastekoonti: Rikoksen jäljillä

Vappuna alkoi blogini ensimmäinen lukuhaaste, Rikoksen jäljillä, jossa haastoin itseni ja muut kirjojen ystävät lukemaan fiktiivistä kirjallisuutta, joka käsittelee rikoksia, niiden tutkintaa, tutkijoita, rikollisia ja heidän motiivejaan. Asetin omaksi tavoitteekseni lukea itselleni uusia dekkarinimiä, ja toivoin löytäväni uusia dekkarisuosikkeja. No, muutama vanha tuttu pujahti lukupinoon (Queen, Heino, Hurma), mutta muutoin onnistuin pysyttelemään uusien nimien parissa. Ja suosikkilistakin karttui! Ehdin lukea touko-syyskuun aikana yhteensä 18 haasteeseen sopivaa kirjaa, ja mukaan mahtui monenlaista:

Noir-sarjoja Budapest-Berliini-Glasgow-Helsinki -akselilla:
Vilmos Kondor: Budapestin varjot - noir-tunnelma jäi vaisuksi, mutta silti jatko-osatkin ovat pienen mutustelun jälkeen alkaneet kiinnostaa.
Philip Kerr: Liekit Berliinissä - tässä päästiin jo asiaan eli synkkyyttä löytyy. Oli hyvä, jatko-osat ovat korkealla syksyn lukulistalla.
Malcolm Mackay: Lewis Winterin on kuoltava - Glasgow-noir oli alkuun piristävä, mutta kerrontatyyli puudutti loppua kohden.
Nina Hurma: Hatuntekijän kuolema - noiria ja vähän romantiikkaa... ihana!

Stockholm-noir eli Jens Lapidus jäi odottamaan vuoroaan. Ja mitä kaikkia kirjallisia noir-kaupunkeja sitä mahtaa ollakaan... vanha suosikkini James Ellroy tuntui liian synkältä kesähelteille, mutta ehkä kaivan vaikkapa Los Angeles -kvartetin esille syksyn pimeinä iltoina.
 
Kevyttä kesään:
Kåre Halldén: Samppanjaruhtinas - shamppanjaa ja Ranska-miljöö - Voilà!
Marco Malvaldi: Viiden korttipeli - baaritunnelmaa Italiassa

Täydellisiä kesädekkareita. Ei liikaa raakuuksia, mutta pientä jännitystä ja jopa jotain romanttisia viritelmiä.

Dekkareita vuosikymmenten takaa:
Ellery Queen: Salaperäiset varoitukset
Outsider: Ampiaisen arvoitus

Ellery Queen on hieno, suosittelen. 

Historiallisia dekkareita:
Jyrki Heino: Kello
Giulio Leoni: Mosaiikkimurha

Mitäpä sitä kaunistelemaan: nämä olivat pettymyksiä. 

Kaupunkivisiittejä:
Lissabon - Robert Wilson: Mitätön murha Lissabonissa
Rooma - Vera Vala: Villa Sibyllan kirous
Lontoo - Pekka Hiltunen: Vilpittömästi sinun
Barcelona osa 1 - Alicia Gimenez-Bartlett: Petra Delicado ja merkityt tytöt
Barcelona osa 2 - Antonio Hill: Kuolleiden lelujen kesä
Edinburgh - Ian Rankin: Henkiin herätettävät

Eniten pidin Edinburghin reissusta (ts. sinne on pakko päästä uudestaan ja pian!), mutta viihdyin hyvin myös Lontoossa.

Fiini ranskalainen:
Philippe Claudel: Harmaat sielut

Tätä uskaltaisin suositella lukijalle, joka ei yleensä dekkareista juuri perusta.

Luulin, että tämä olisi fiini brittiläinen...
Kate Atkinson: Ihan tavallisena päivänä
... mutta fiiniys muuttui tylsyydeksi.
 
Suosikkilistalle vilahtivat ainakin Philip Kerr ja Ian Rankin. Molempien pariin aion palata kuluvan syksyn mittaan. Vaikka mukaan mahtui muutama heikompi lukuelämys, jäi tästä dekkarikesästä hyvät muistot. Silti kesä vierähti ohi nopeasti, ja paljon kiinnostavaa jäi lukematta. Kun katselen luettujen listaani, siellä ei ole esimerkiksi ainuttakaan amerikkalaisdekkaria - koko kesä tuli pyörittyä tutulla ja turvallisella vanhalla mantereella. James Ellroy kyllä korjaisi tätä puutetta...

* * *
Haaste päättyy tiistaina 30.9.2014, joten vielä on reilusti aikaa postailla luetuista kirjoista. Teen haasteen aikana luetuista & blogatuista kirjoista yhteenvedon, jonka julkaisen todennäköisesti sunnuntaina 5.10.2014. Jo nyt julkaistujen koosteiden perusteella on selvää, että tänä kesän on luettu ahkerasti dekkareita - luvassa on melkoinen vinkkilista.

Kommentit

 1. Heinon Kello oli kyllä yksi suosikeistani, sillä tykkään historiasta ja tässä se oli kohdillaan :)
  Hatuntekijän kuoleman teki kiinnostavaksi historiallinen ajankohta 20-luku on kiinnostava vuosikymmen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen, että Heinon uutuudessa oli historiaa liikaa minun makuuni. :) Tuo Hurman uutukainen taas oli juuri minun kirjani, mainiota syysviikonlopun luettavaa.

   Poista
 2. Ihan kunnioitettavan määrän olet sinäkin saanut dekkareita kasaan!
  Olen ottanut listaltasi muistiin mm. Ellery Queenin, Ian Rankin: Henkiin herätettävät (haluaisin kaikki nuo Edgar-palkitut romaanit lukea) ja Philippe Claudel.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näitä jotenkin vaan kertyi... dekkarit kuuluvat muutoinkin kesääni, ja kun oli tämä haaste, innostuin vielä lisää. :) Hyvät vinkit otit talteen! Minuakin alkoi kiinnostaa Edgar-palkitut, sillä en edes tiennyt moisesta pystistä. Ko. listalta näyttäisi löytyvän kiinnostavaa luettavaa vaikka miten paljon.

   Poista
  2. Eipä tuo lista minullekaan entuudestaan tuttu ollut, mutta tosiaan niin kuin sanoit, hyvältä vaikuttavia kirjoja siellä näyttää olevan :)

   Poista
 3. Oletpa lukenut paljon ja monipuolisesti erilaista! Ja kiva, kun luonnehdit omia suosikkejasi. Koosteesi koko haasteesta tulee olemaan mainio lista dekkarien ystävälle. Oma koosteeni on tulossa alkukuussa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis alkuviikolla. Tässä kuussa!

   Poista
  2. Koetin etsiä semmoista luettavaa, joka ehkä muutoin olisi jäänyt väliin kokonaan. Sillä tavoin löytyy monesti yllättävänkin hyviä kirjoja.

   Koko haasteen yhteenvetoa odottelen jo itsekin. Siellä on vinkki poikineen... itsekin olen niitä poiminut kesän postauksista talteen niin paljon, että pärjäisin niiden avulla ensi kesään. :)

   Poista
 4. Tein koontini. Kiitoksia kivasta haasteesta. Minulle merkittävin asia oli, että löysin Flavian. Yhdistin koontini Valaan, joka mahtui viimeisenä mukaan.
  http://ullankirjat.blogspot.fi/2014/09/vera-vala-villa-sibyllan-kirous.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset, että osallistuit! Ja onpa mukava kuulla, että löysin jonkin aivan erityisen suosikin. Sehän se on haasteiden parasta antia. :)

   Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.