2 x historiallinen dekkari: J. Heino: Kello & G. Leoni: Mosaiikkimurha
Niputan pari lukemaani historiallista dekkaria yhteen postaukseen eli lyhytarviota pukkaa kirjoista: Jyrki Heinon Kello (Schildts & Söderströms, 2014) ja Giulio Leonin Mosaiikkimurha (Otava, 2007).
Kello jatkaa luutnantti Carl Wennehielmin seikkailuista kertovaa sarjaa, jonka aloitti Kellari. Sarja sijoittuu 1700-luvun lopun Turkuun (tosin Kellossa mentiin jo vähän muuannekin). Pidin Kellarista kovasti, ja aloittelin Kelloa korkein odotuksin. Niille ei tullut katetta, sillä en tavoittanut uutuudesta samanlaista viehättävää Turku-tunnelmaa kuin esikoisesta. Sen sijaan kirjassa lähdettiin pienelle maaseutumatkalle, joka eteni hidastempoisesti aivan kuten kirjan tarinakin. Tarinassa luutnantti saa tehtäväkseen selvittää sota-aikana kadonneen majurin kohtaloa. Tämä ei ollut erityisen mieltä kutkuttava mysteeri, ja kun siihen liittyi luentomaisia selostuksia historiasta, niin lopputulos ei ollut laisinkaan niin vetävä kuin Kellarissa. Kirja parani loppua kohden, mutta Goodreads-tähdet jäävät tällä kertaa vain kahteen. Kirjan kantta sen sijaan kehun - se on erittäin tyylikäs.
Giulio Leonin Mosaiikkimurhassa rikosta ratkoo itse runoilija Dante Alighieri. Olen joskus aiemmin sivuuttanut tämän kirjan sillä perusteella, että Dante poliisinhommissa kuulosti kehnolta idealta. Päätin kuitenkin kokeilla kirjaa, sillä arvelin, että tämä voisi olla kiva kesädekkari. Edes kesähelle ei kuitenkaan peittänyt sitä seikkaa, että Mosaiikkimurha oli aika kepoinen dekkari, joka tuntui ratsastavan kuuluisalla päähenkilöllään. Dante oli kirjassa yllättävän aggressiivinen persoona, joka säännöllisin väliajoin haluaa viedä henkilöitä kidutettavaksi - runollinen ylevyys oli aika kaukana hänen toimistaan. Kidutuskammioon asti ei kirjassa silti päästy. Miinusta kirjalle tulee siitä, että kohtuullisen kuluneet temppeliherrat oli laitettu juoneen mukaan. Hyvää kirjassa oli historiallinen firenzeläistunnelma, joka ei mennyt luennoinnin puolelle. Luin kirjan loppuun, mutta melkeinpä voisin sanoa, että parasta tässäkin kirjassa oli kansi. Goodreads- tähtiä irtoaa yksi.
Pystybingo muodostuu ruuduista:
'historiallinen' - Giulio Leoni: Mosaiikkimurha
'kannen perusteella valittu' - Jani Kiiskilä: Ikioma Itämeri
'pokkari' - Boel Westin: Tove Jansson: sanat, kuvat, elämä
'kotimainen' - Jyrki Heino: Kello
'yli 500 sivua' - Donna Tartt: Pieni ystävä
Donna Tarttin kirjan valitsin jo vinorivin huipuksi, joten tästä bingorivistä nostan parhaimmaksi pokkarin eli Westinin Tove Jansson-elämäkerran. Erittäin näyttävä pokkari, jossa on hieno sisältö.
Goodreads: Kello saa 2 tähteä ja Mosaiikkimurha 1 tähden.
Mistä kirjat minulle? Kirjaston kirjoja
Muualla verkossa: Kello-kirjaa on luettu mm. blogeissa Eniten minua kiinnostaa tie, Hemulin kirjahylly ja Kirjasähkökäyrä. Giulio Leonin kotisivut.
Kirjojen tietoja:
Jyrki Heino: Kello eli selonteko tapahtumista, jotka käynnistyivät, kun luutnantti Carl Wennehielm alkoi tutkia Kustaa III:n sodassa taistelleen majurin katoamista
Päällisen suunnittelu Anders Carpelan
Schildts & Söderströms, 2014
296 sivua
Giulio Leoni: I delitti del mosaico (2004)
Suomennos Leena Taavitsainen-Penttilä
Otava, 2007
329 sivua
No jopa oot dekkarit löytänyt, mielenkiintoinen parivaljakko!
VastaaPoistaHmm, no kait näitä voi mielenkiintoisiksikin kuvailla. :) Lähikirjastoon on hiljan laitettu omat hyllyt dekkareille, joten sieltä on nyt helppo tehdä bongauksia - kuten tuo Leonin kirja. Kello minulla oli tarkoitus lukea muutenkin, mutta se ei nyt sitten ollut oikein ennakko-odotusten mukainen.
Poista