Colm Tóibín: Brooklyn

Colm Tóibínin Brooklyn (Tammi, 2011) löytyi lomahotellin kirjanvaihtohyllystä. Omaa lukemista oli mukana riittävästi ja vähän enemmänkin, mutta nappasin kirjan mukaan paluumatkalle. Valmiiksi nuhruinen pokkari kun ei aiheuta sydämentykytyksiä, jos tulee lentokuoppa + pokkari nenän edessä + juomalasi kädessä -tilanne. Brooklyn olikin sopivaa lentokonelukemista, mutta se ei tässä tapauksessa ole kehu kirjalle: Brooklyn oli mielestäni liiankin kevyttä luettavaa, sivut kääntyivät nopeasti ja juonesta ei taatusti päässyt tippumaan, vaikka lapset kitisivät, puhelias perämies kuulutti ennätyspitkään ja vieressä pohdittiin, otetaanko juomakärrystä valkkari vai siideri.

"Hän oli odottanut että pääsisi kirjoittamaan äidille ja Roselle ensimmäisestä käynnistään Manhattanilla, mutta tajusi että kuvaus saisi liittyä samaan joukkoon kokemuksia kuin värillisten asiakkaiden tulo Bartoccille ja asuintovereiden kanssa aiheesta noussut riita: ei siitä voisi kertoa kirjeessä kotiin, sillä hän ei halunnut huolestuttaa kotiväkeä eikä saada heitä tuntemaan ettei hän osannut huolehtia itsestään. Hän ei myöskään halunnut kirjoittaa mitään, mikä masentaisi heitä." (s. 149)

Brooklyn kertoo irlantilaisen Eilis Laceyn maahanmuuttajakokemuksista Brooklynissä. Kerronnan sävy on kauttaaltaan lämminhenkinen, ja Eiliksen elämänvaiheita vieritetään kuin pikakelauksella lukijan silmien ohitse. Laivamatka, työpaikan järjestyminen, kokemukset uudessa työssä, iltaopiskelu, rakkauselämä.... mihinkään ei pysähdytä pitkäksi aikaa pohdiskelemaan, vaan juoni rullaa nopeasti eteenpäin. Kirjassa oli kiinnostaviakin aineksia, kuten vaikkapa uimapukupuuhiin liitetty seksuaalisuus ja värillisten naisten huomioiminen tavaratalossa, mutta nämä sivuutettiin samanlaisella pikavauhdilla kuin kaikki muukin. Kun vielä Eiliksen henkilöhahmo ei ole sieltä räväkämmästä päästä, vaan kyyneleen tirauttaminen on jo huikea tunneilmaus, niin enpä voi kuin todeta, että lukukokemukseni jäi laimeaksi. Brooklyn toimi ajankuluna lentokoneessa, mutta eipä juuri sen enempää.

Annan kirjalle yhden Goodreads-tähden. Olen tainnut aiemmin ollut hellempi tähtien kanssa, mutta ajattelin jatkossa ottaa koko asteikon (1-5 tähteä) reippaasti käyttöön (mutta jo annettuja tähtiä en ala näin jälkeenpäin muuttamaan). Tähtiä ropisee oman lukufiiliksen mukaan. Yksi tähti tulee siitä, että luin kirjan loppuun, mutta en saanut siitä mitään erityisempää irti - näin kävi tämän kirjan kanssa. Ja kuten alla olevasta Kirjabingosta käy ilmi, kirja on mitä ilmeisimmin ollut oikein hyvä arvovaltaisen raadin mielestä. Tosin Wikipedia-linkki (alla) kertoo, että ko. palkinto on populistisempi kuin vaikkapa Booker-palkinto. Mutta palkittu mikä palkittu. Minulle Brooklyn ei kolahtanut, joten miksi antaa enempää tähtiä?

Kirjabingoon laitan ruksin kohtaan 'palkittu kirja', sillä Brooklyn palkittiin Costa-palkinnolla vuonna 2009:
Goodreads: 1 tähti.
Mistä kirja minulle? Lainattu lomahotellin kirjanvaihtohyllystä.
Muualla verkossa: Kirjaa on luettu mm. blogeissa Täällä toisen tähden alla, Kirjakirppu, Leena Lumi ja Ilselä. Google kertoo vinon pinon muita blogilinkkejä.
Kirjan tietoja:
Colm Tóibín: Brooklyn (2009)
Suomennos Kaijamari Sivill
Tammi, 2011
313 sivua

Kommentit

  1. Yksi tähti, miksi se tuntuu niin vaikealta antaa :) Toisessa päässä arvon usein nelosen ja vitosenkin välillä...

    VastaaPoista
  2. Niinpä! Olen pohtinut tätä tähti-asiaa jonkin verran (kesäloman suuria kysymyksiä..), ja sen sijaan, että ottaisin vaikkapa puolikkaat tähdet käyttöön, päätin alkaa käyttämään koko asteikkoa. Mutta kyllä tämäkin aluksi oli kahden tähden kirja... kunnes myönsin itselleni, että kirja oli suht yhdentekevä minulle, joten mistä ihmeestä se toinen tähti tulee?? :)

    VastaaPoista
  3. Oi, minä pidin tästä. Vain joku kirjan loppuratkaisussa ärsytti.

    VastaaPoista
  4. Juu, koetinkin linkittää myös hieman erilaisia lukukokemuksia, kun omani jäi niin vaisuksi. Loppuratkaisu kuvasti mielestäni Eilisin luonnetta. Hän pystyi tekemään päätöksensä vain koska joku ulkoinen tekijä hänet siihen pakotti (neiti Kelly). Hyvä vai huono päätös - no, ainakin oikea Tonya kohtaan. En ärsyyntynyt, mutta enpä yllättynytkään. :)

    VastaaPoista
  5. Minäkään en oikein tälle syttynyt. Jotenkin vanhahtava ja maalaileva tämä oli, koin lukevani paljon vanhempaa kirjaa kielellisesti.

    Ja loppuratkaisu oli pettymys.

    VastaaPoista
  6. Loppuratkaisulla olisi voinut nostaa kirjan tasoa, mutta aika tylsä se sitten lopulta oli. Tämähän ei sijoittunut nykyaikaan, joten ehkä kielellä oli haettukin vanhemman ajan tunnelmaa. No, jospa se Keltainen kesä tästä paranee. :)

    VastaaPoista
  7. Hui! Olen säästellyt tätä ihanakdi, takuuvarmaksi lukukokemukseksi, mutta putosin maanpinnalle. Hyvä näin, tartun tähän nyt vähän maltillisemmin.

    VastaaPoista
  8. Onhan tästä pidettykin, joten eihän sitä tiedä, jos tämä on sinulle parempi kirja kuin minulle. :) Minua vähän harmittikin, kun kirja jäi niin vaisuksi minulle, mutta siitä huolimatta en ole menettänyt toivoani kirjailijan suhteen. Äitejä ja poikia -kirja kiinnostaa. :)

    VastaaPoista
  9. Kyllä minä nyt kyynelen eilismäisesti tirautan, kun näin nuivaa arviota Brooklynistä luen :'D Ei vaiskaan, on hauska lukea erilaisia mielipiteitä. Minua Toibinin kirja kosketti syvästi <3

    VastaaPoista
  10. Kertoohan sekin kirjasta jotain, että se edes herättää mielipiteitä - puolesta ja vastaan. :) Kyllä minäkin pidin lämminhenkisyydestä, joka kirjasta huokui, mutta sen lisäksi ei ollut oikein muuta. Joskus käy näin. :(

    VastaaPoista
  11. Jos kirjan juoni rullaa ennakoitavasti niin onhan se puuduttavaa. Kiitos tästä, olen nimittäin katsellut Brooklyniä joskus sillä silmällä, että ottaisinko onkeeni vai en...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika valju kirja tämä minulle oli, mutta sanon silti, että kannattaa itse kokeilla jos yhtään kiinnostaa (ainahan voi jättää kesken). Tästä kun on tykättykin. Ja makuja on niin monia. :)

      Poista
  12. Hämmennyin äsken, että olenko ihan väärään blogiin eksynyt, mutta oletkin tainnut vain vaihtaa ulkoasua ;)

    Minulla tämä odottaa omassa hyllyssä lukemattomana. Monet ovat tätä kehuneet, mutta ehkä hyvä kuulla vähemmänkin innostunut arvio. Ja ehkä tämä sopisi kevyemmän kirjan hetkeen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Päivitin ulkoasua, kun entinen alkoi jo omaa silmää kyllästyttää. Tuli tämmöinen hempeä rosasävy kesän kunniaksi. :)

      Varmaankin sopii kevyen kirjan hetkeen, kannattaa kokeilla ainakin. Ehkä minulla ei sitten ollut semmoinen, kun tuntui, ettei ollenkaan napannut.

      Poista
  13. Mulla tämä on lukulistalla ja meinaan edelleen siihen tarttuakin, ajankohta ja tuo siirtolaisuus ja kaikki kuitenkin on sen verran kiinnostavaa että luotan saavani jotakin irti :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta kai kannattaa lukea. :) Minuakin kiinnosti siirtolaisuusteema, mutta jotenkin kerronta oli liian nopsaa ja ohutta sen hetkisiin vaatimuksiin, näin jälkikäteen ajateltuna. Mutta toivottavasti sinulle tulee parempi lukukokemus.

      Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.