2 x bingokirja: romantiikka ja kaunis kansi

Kirjabingo on tähän asti edennyt osaltani omalla painollaan. Luetuista kirjoista olen saanut melko mukavasti rukseja bingoruudukkoon, vaikka en ole valinnut lukupinon kirjoja erityisesti bingoa silmällä pitäen. Ensimmäisen bingorivini sain edellisen postauksen yli 500 sivun kirjalla. Tutkailin viikolla bloggauspinon kirjoja ja bingoruudukon hajarukseja, ja totesin, että parilla täsmäiskulla pystyn varmistamaan pari uutta bingoa. Tokihan jo yhdellä rivillä pääsee mukaan haasteen loppuarvontaan, mutta minkäs teet, kun haaste on mukava ja bingoahneus iski. Täsmäiskun kohteena ovat ruudut 'romantiikka' ja 'kannen perusteella valittu'. Tämmöiset kirjat löytyivät ruutuihin kirjastokäynniltä - ja molemmissahan on oikein kiva kansi, mutta vain toinen edustaa love-osastoa:

Romantiikka: Rajaa Alsanea: Riadin tytöt (Atena, 2008)

Riadin tytöttöjen kannessa mainostetaan kirjaa lauseella 'Sinkkuelämää-bestseller Saudi-Arabiasta'. Näyttävän kannen ohella tämä vetävä lause lennätti kirjan lainauskoriini. Toisin kuin legendaarisessa Sex and the City -sarjassa, tässä kirjassa on vain häveliäitä viittauksia seksiin, eli kesyä kamaa esikuvaansa verrattuna. Kirja on kokoelma yahoo-sähköpostiryhmään lähetettyjä meilejä, joita enemmän tai vähemmän pöyristyneenä lukee 'koko' Saudi-Arabia. Meileissä tuntematon tyttö kertoo neljän yläluokkaisen ystävänsä (rakkaus)elämästä. Tyyli on tietenkin kevyt ja nokkela, ja pöyristyksen aiheena se, että naisten elämän kiemuroita tällä tavoin valotetaan kaikelle kansalle miesvaltaisessa yhteiskunnassa. Myöskään varakkaan yläluokan elämästä ei juuri tietoja rahvaalle tihku, joten siinäpä tirkisteltävää. Vai onko, näin länsimaisesta näkökulmasta?

"Gamra, Sadim, Michelle ja Lamis ovat eläviä esimerkkejä yhteiskuntamme ihmistyypeistä, vaikka monet eivät sitä suostu uskomaan tai ovat vain asialle sokeita. [...] Ehkä lukijat tulevat katuneeksi syntejään luettuaan niistä netissä. Ehkä he paikallistavat piilevät mätäpaiseensa ja käyvät puhkomaan niitä, kun mikroskooppini näyttää niistä kauhuesimerkkejä näissä kirjoituksissa. Minusta siinä ei ole mitään pahaa, että käsittelen kirjoituksissani ystävieni ongelmia, jotta niiden lukemisesta hyötyisivät nekin, jotka eivät ole kovin pitkällä elämänkoulussa tai rakkaudenkoulussa, jossa tyttökaverini ovat totisesti läksynsä lukeneet." (s. 55-56)

Kirjan parasta antia minulle oli kurkistus erilaiseen kulttuuriin: saudipoikien ja -tyttöjen rajattu kanssakäyminen, järjestetyt avioliitot, uskonnon kietoutuminen arkeen, naisten haaveilu täydellisestä avioliitosta. Kirjan tyyli on höyhenen kevyt, mutta se onnistuu välittämään häivähdyksen jostain erilaisesta. Kirjan meiliformaatti ei minua häirinnyt, mutta kerronnan viihdemäinen tyyli olisi voinut pureutua päähenkilöihin syvemmin ja perusteellisemmin. Nyt henkilöt jäivät ohuiksi, vaikka olivatkin sympaattisia. Kirja oli nopealukuinen, mutta mieluusti olisin lukenut tästä aiheesta vähän hitaampaakin tekstiä. Riadin tytöt toimi kahden tähden arvoisena kesäviihteenä.

Kannen perusteella valittu: Jani Kiiskilä: Ikioma Itämeri (Karisto, 2014)

Kiiskilän Ikioma Itämeri (Karisto, 2014) menee alaotsikkonsa mukaan Näkin kengissä pintaa syvemmälle kotoisaan Itämereemme. Lastenkirjoissa on usein taidokasta kansitaidetta, joten lähdin etsimään hienoa kantta kirjaston lastenosastolta. Ikioma Itämeri -kirja oli laitettu esittelyhyllyyn, ja kannen hämyinen tunnelma ja erikoinen kala-mikä-lie-hahmo kiinnitti oitis huomioni. Kirja tarjoaakin tietoannoksen Itämerestä mukavan veikeässä muodossa. Näkki-hahmo johdattelee lukijan meren pohjalle, eliöiden, hylkyjen ja jätteiden keskelle. Kirjan kuvitus koostuu piirros- ja valokuvista. Erittäin onnistunut kokonaisuus!
Valokuvien Itämeri näyttää samean sumealta. Näyttävän näköinen kirja ei saanut minua innostumaan sukellusretkistä, mutta 'tietoa' kyltein varustetut sivut antoivat näppäriä tietoiskuja pinnan alta:
Tekstiosuuksiin oli laitettu pientä huumoria mukaan. En tiedä, miten hyvin hauskuudet avautuvat lapsille, mutta esimerkiksi Näkin ja hiilijalanjälki-termin kohtaaminen oli aika hupaisa:

"Astuin proomun partaan ylitse ja näin pinnalta leijailevan sanomalehden. Se keikkui puolelta toiselle ja vajosi hitaasti. Luin lehden etusivulta otsikon:
- Vältä hiilijalanjälkeä.
Vilkaisin taakseni ja näin proomun kannalle seitsemän pientä hiilijalanjälkeä. Klups! Olin tuhoamassa Itämerta ja sotkenut vieläpä ahvenrouvan katon. Pyörähdin polvilleni ja konttasin takaisin proomun kannella. Luuttusin lahonneella rievulla tarkasti kaikki jälkeni pois." (s. 60)

Klups! Ihana kirja. Lukija: älä heitä veteen roskia.

Bingoruudukko näyttää tältä - ja hurraa, romantiikka toi minulle bingon, vaikkei tähdillä juhlittukaan:
Pystyrivin bingo muodostuu ruuduista:
'alle 200 sivua' - P. L. Travers: Maija Poppanen
'dekkari' - Antonio Hill: Kuolleiden lelujen kesä
'fantasia' - Sergei Lukjanenko: Hämärän partio
'romantiikka' - Riadin tytöt
'kuuluu kirjasarjaan' - Kazuo Ishiguro: Yösoittoja

Bingorivin huippukirja oli fantasia - suosittelen (aloittamaan sarjan ensimmäisestä osasta).

Goodreads: Riadin tytöt saa 2 tähteä ja Ikioma Itämeri 3 tähteä.
Mistä kirjat minulle? Kirjaston kirjoja
Muualla verkossa: Riadin tyttöjä on luettu mm. blogeissa Mari A:n kirjablogi, Luettua, Kirjoista ja Kirjavinkit. Itämeri-kirjaa on luettu Kirjavinkeissä.
Kirjojen tietoja:
Rajaa Alsanea: Banat al-Riyad (2005)
Suomennos Sampsa Peltonen
Atena, 2008
265 sivua

Jani Kiiskilä: Ikioma Itämeri. Näkin kengissä pintaa syvemmälle
Kuvitus Tiina Miettinen, Maija Huttunen ja Juho Jalagin
Karisto, 2014
89 sivua

Kommentit

 1. Kirjabingon etuna on ollut minulle se, että on joutunut poikkeamaan omasta lukusuunnitelmasta, jotta saisi rasteja kokoon :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla ei tiukkaa suunnitelmaa ole ollutkaan, ja ajattelin, etten ota kirjoja luettavaksi vain haastepisteiden takia. Mutta pari poikkeusta mahtuu mukaan. :) Ihan kivoja kirjoja nämä sitten olivat, varsinkin tuo Itämeri-kirja.

   Poista
 2. Tuo bingohaaste on hauska! :) On niin kivaa miettiä, mikä kirja menee mihin ruutuun, ja vaikka bingojen määrällä ei merkitystä olekaan, iskee tässä haasteessa bingoahneus. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotain kieron koukuttavaa tuossa bingossa on. Ajattelin kesän alussa, että tulkoon rukseja jos tulee, mutta nyt olen jo bingorivejä metsästämässä... uusi ruksi on aina suuri ilon aihe, ei voi mitään. :)

   Poista
 3. Ikioma Itämeri alkoi heti kiinnostaa. Kiitos siis hyvästä vinkistä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä kestä! Itämeri-kirja oli mieluisa yllätys. Lasten tietokirjan eteen oli nähty vaivaa. Toivonpa vaan, että tämän kirjan ansiosta jokunen roska jää heittämättä mereen. Ei ne pyöränrotiskot sun muut kovin mukavilta kirjan kuvissa näyttäneet.

   Poista
 4. Bingoa luetuilla kirjoilla! Jännä houkutin, josta en ole ennen kuullutkaan.Ehkäpä syksyn tullen voisin minäkin yrittää, ellei silloin ole jo liian myöhäistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjabingo on kivaa puuhaa. :) Meneillään oleva haaste löytyy Le Masque Rouge -blogista: http://lemasquerouge.blogspot.fi/2014/05/haasta-itsesi-kirjabingoon.html ja kestää heinäkuun loppuun. Arvontaan pääsee mukaan jo yhdellä rivillä, eli vielä ehtii mukaan. Ja voihan sitä toki bingoilla omaksi ilokseen syksylläkin. Ruudukon täyttö on ollut hauskaa ja aika koukuttavaakin. :)

   Poista
 5. Bingoahneus ei liene kovin paha tauti, jos sen seurauksena tulee luetuksi kirjoja, joihin ei ehkä muuten tarttuisi (ainakaan nyt)! Jo toinen bingo -- onnittelut jälleen. Kyllä minullakin on tarkoitus saada vielä rivi tai pari tässä kuussa, kunhan luen aikomiani kirjoja aikomattomassa järjestyksessä. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja näin minäkin päättelin. :) Sama kait se on, mitä kautta hyvä kirja nenän eteen päätyy. Itämeri-kirjaa en ainakaan olisi ottanut luettavaksi ilman tätä haastetta. Onneksi on vielä pari lukuviikkoa jäljellä, ehtii vaikka mitä. :)

   Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.