Sunnuntaisarja: Saniaislehdon salaisuudet & Mustasuon mysteeri - Kati Närhi

Tutkailin kesällä ilmestyvien kirjojen listaa, ja huomasin WSOY:n listoilla Kati Närhen Seitsemäs vieras -albumin (WSOY, 2015). Sen kannessa on omalaatuisen näköinen nuori neiti. Kirjan juonikuvaus vaikutti sen verran kiinnostavalta, että päätin lukaista trilogian kaksi jo ilmestynyttä osaa: Saniaislehdon salaisuudet (WSOY, 2010) ja Mustasuon mysteeri (WSOY, 2012). Olipa hyvä, että lukaisin, sillä Agnes-neiti on mainio tapaus, häneen kannatti tutustua. Taidan hankkia tämän trilogian myös kotihyllyyni, niin veikeät ruudut albumissa on. Ja jottei kellekään jää epäselvyyttä tähtimäärästä, niin 5 tähteä ropsahtaa molemmille albumeille.


Parasta albumeissa on päähenkilö Agnes, joka on mumminsa kanssa asuva orpotyttö. Hänellä on utelias ja pohdiskeleva mielenlaatu, ja minulla tuli Agneksesta mieleen Alan Bradleyn nuori sankaritar Flavia de Luce. Agnes ei harrasta Flavian tavoin kemiaa, mutta salaisuudet ja oudot jutut kiehtovat heitä molempia. Luulen, että näistä tytöistä tulisi ystävät, jos heidät laitettaisiin samaan kirjaan ja kylään.

Suurisilmäinen (mulkosilmäinen?) Agnes on mainiosti piirretty. Hän on todella ilmeikäs hahmo. Letit, nenä, suu, hupullinen takki ja ilmeet - kyllä osaa olla veikeän näköinen tyttö. Alla muutama ruutu Saniaislehdon salaisuudet -albumista, jossa Agnes mm. käy työharjoittelussa, saa uuden ystävän, ihastuu oopperaan ja miettii vanhempiensa kohtaloa:


Mustasuon mysteeri -albumissa Agnes on vaihtanut koulua, ja albumin tapahtumat liittyvät koulun asioihin. Kadonneet tytöt askarruttavat Agneksen mieltä, ja myös vanhempien kohtalo on edelleen hänelle arvoitus. Surrealismikerho on albumin parhaita oivalluksia. Kahden alimmaisen kuvan mustahuppuinen pikkuhahmo on tietenkin Agnes:

Agnes oli minulle tämän kesän toistaiseksi paras sarjakuvalöytö. Toivottavasti sarjan kolmas osa ilmestyy kauppoihin pikapuoliin, sillä Agnuksen vanhempien tarina alkoi kummasti kiinnostaa myös minua.

***
50 kategorian haasteessa on mukana kohta 8) A funny book, johon olen pitkään pähkinyt sopivaa kirjaa. Ei niitä kuoliaaksi naurattavia kirjoja niin vain kävele vastaan, mutta koska Saniaislehdon salaisuudet nostatti hymyn huulilleni useamman kerran olkoon se haasteen funny book.

Kesän tärkein haaste Kirjankansibingo saa ruksin ruutuun 'lapsi'. Tunnustus: koska lukuhaaste on vakava asia, varmistin Wikipediasta, miten vanha lapsi on virallisesti. Mutuni sanoi, että lapsi on ei-aikuinen ja näinhän se todella on:  "Yhdistyneitten kansakuntien Lastenrahasto UNICEF ja Suomen ratifioima Lapsen oikeuksien sopimus määrittelee lapsen alle 18-vuotiaaksi. Myös Suomessa oikeudellisesti täysivaltaisen ikäraja on 18 vuotta." Agnes-neidin tarkkaa ikää ei taidettu albumeissa paljastaa, mutta hän on varmasti alle 18-v., joten 'lapsi' ruutuun tulee oikea merkintä:


Goodreads: molemmat albumit saavat 5 tähteä.
Mistä kirjat minulle? Kirjaston kirjoja
Muualla verkossa:
* Saniaislehdon salaisuuksia on tutkittu mm. blogeissa La petite lectrice, Lukuisa, Kirjanurkkaus ja Kirjamuistikirja.
* Mustasuon mysteerin jäljillä on oltu mm. blogeissa Lukukausi, Tarinauttisen hämärän hetket ja Ei vain mustaa valkoisella.
* Molemmista albumeista on blogannut myös Villasukka kirjahyllyssä.
Kirjojen tietoja:

Kati Närhi: Saniaislehdon salaisuudet
WSOY, 2010
129 sivua

Kati Närhi: Mustasuon mysteeri
WSOY, 2012
133 sivua

Kommentit

 1. Agnes on kyllä mitä mainioin hahmo ja kivaa, että sinäkin löysit näiden pariin :) Seitsemäs vieras on minulle on yksi tämän vuoden odotetuimpia kirjoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä, miksen ole näiden pariin aiemmin löytänyt. Agnes oli ihana löytö, ja päätösosaa odottelen kuumeisesti. :) Katalogin mukaan olisi pitänyt ilmestyä 22.6 mutta ei näkynyt vielä nettikauppojen listoilla.

   Poista
 2. Nämä ovat kyllä mahtavia sarjakuvia, ja ajattelinkin postata kaikista kolmesta yhteisesti kunhan kolmas osa on luettu. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin kävi mielessä yhteispostaus, mutta en sitten malttanut jäädä odottelemaan uusimman ilmestymistä. :) Kiva että sinultakin tulee tästä juttu - tämä sarja on huippu!

   Poista
 3. Minäkin tykkäsin näistä kovasti, Agnes on aika hauska tyyppi! Seitsemäs vieras näyttää olevan jo tilattavissa esim. Adlibriksellä eli on varmaan juuri ilmestynyt. Kiitos tästä sarjasta muistuttamisesta, pitää muistaa katsella uusinta osaa kirjastosta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarkistin Adlibriksen statuksen viime viikolla ja silloin siellä vielä luki, ettei ole ilmestynyt. Mutta nyt oli tosiaan jo tilattavissa ja napautin heti tilauksen menemään. :) Kiitokset siis vinkistä - pääsen odottelemaan pakettia. :)

   Poista
 4. Olipa ihana törmätä Agnekseen kirjastossa! Lainasin kolmannen albumin heti mukaani, tuolla se odottaa lukemistaan. Minäkin voisin hankkia nämä itselleni, piirrosjälki, väritys ja angstinen Agnes ovat sen verran huikeita, että kestäisivät useammankin lukukerran :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että Agnes käveli vastaan. :) Kolmas albumikin oli tosi hyvä, annoin sille 5 tähteä. Lukukertoja nämä kestävät... on näitä tullut jo selattua muutaman kerran. Jotenkin Agneksin vähän vinkura näkemys juttuihin puree minuun ihan täysillä. :)

   Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.