Daphne Kalotay: Bolšoin perhonen (+ naistenviikko alkaa!)

Kirjablogeissa vietetään 18. - 24.7.2015 naistenviikkoa. Tuijata-blogista voi käydä kurkkaamassa teemaviikkoon osallistuvat kirjablogit. Ja kenties aiheeseen sopivia kirjoja näkyy muissakin blogeissa. Omat bloggaukseni nostavat esiin naisten kirjoittamia kirjoja, joita olen kesä-heinäkuussa lukenut. Naiseus tai tyttöys ei muodostu kovin monessa tämän viikon kirjassani erityiseksi teemaksi, mutta päähenkilöinä naisia ja tyttöjä sentään kirjoista löytyy. Teemoista viis, naiset kirjoittavat hyviä kirjoja siinä missä miehetkin - se on tärkeää.
Aloitan teemaviikon Daphne Kalotayn kirjalla Bolšoin perhonen (WSOY, 2011), joka oli viihdyttävää kesälomalukemista. Kirjan tapahtumat sijoittuvat pääosin Moskovan balettimaailmaan, ja se minua kirjassa etukäteen eniten kiehtoi. Tapahtumat etenevät kahdella aikatasolla: nykyajassa ollaan Bostonissa, jossa Drew Brooks valmistelee kuuluisan balettitanssijan Nina Revskajan korujen huutokauppaamista. Drew koettaa selvittää korujen historiaa, ja se toimii aasinsiltana toiselle aikatasolle, jossa ollaan Moskovassa, Ninan nuoruudessa, keskellä baletin ja neuvostovallan kovaa maailmaa.

"Mutta nimenomaan tahdonvoima - omistautuminen, kunnianhimo ja ankara itsekuri - erotti Ninan muista. Syvä keskittyminen, joka sai hien norumaan kasvoilla, kaulalla, pitkin käsivarsia ja rintaa, vaikka harjoitus olisi ollut näennäisesti miten helppo tahansa. Oman täydellisyyden tyrannia, pakottava halu pyrkiä aina parempaan, tuntea oman ruumiinsa rajat, vaikka hän samalla yritti ylittää ne jäsenet uupumuksesta vapisten. Nina tanssi aina täysillä, diagonaalit lattian poikki olivat lennättää hänet seinään. Hän jäi harjoittelemaan vielä tunnin jälkeen, kunnes oppi tekemään tour jeténsä ääntäkään päästämättä, harjoitteli kolmoispiruetteja kasvot sinipunaisina. Hän harjoitteli jopa nimikirjoitustaan - ikään kuin sekin saattaisi taata hänen tulevaisuutensa. Sodan loppuessa hän oli solisti." (s. 59)


Moskovan tapahtumat - balettimaailman ja Ninan rakkauselämän kuvaus - olivat kirjan parasta antia, mutta iholle asti tämä kirja ei tullut. Tuntui, että neuvostovallan aikaisesta elämän kovuudesta ja kurjuudesta oli jokin taso pudotettu pois, jotta lukijalla olisi miellyttävämpää. Kurjuudessa rypemistä en halua lukemiltani kirjoilta, mutta tähän tarinaan oli mielestäni sopinut myös vähemmän viihdyttävämpi ote. Annan Bolšoin perhoselle silti kolme Goodreads-tähteä. Kirjassa on kaunis kansi, ja sisältö onnistuu välittämään lukijalle baletin kauneutta.

***
50 kategorian haaste saa ruksin kohtaan 42) A book you own but have never read.

Kirjankansibingo  etenee (teemaviikon kunniaksi ja lähes sattumalta) ruutuun 'nainen' (ja ensi viikolla on luvassa bingoviikko):


Goodreads: 3 tähteä
Mistä kirja minulle? Oma ostos
Muualla verkossa: Kirjaa on luettu useassa blogissa. Tässä muutama linkki ja google löytyy niitä lisää: Sinisen linnan kirjastoTäällä toisen tähden allaUllan luetut kirjat ja Kirjakirppu.
Kirjan tietoja:
Daphne Kalotay: Russian Winter (2010)
Suomennos Irmeli Ruuska
WSOY, 2012
416 sivua

Kommentit

 1. Pidin kovasti tästä kirjasta. Minäkin lähdin tähän tempaukseen mukaan. Minäkin lasken parikin miestä läpi kirjoittajina, mutta kummassakin kirjassa kirjailija jää toiselle sijalle eli merkitys on naisella, hänen nimellä ja kuvalla. Näinkin voi olla. Tarinan me kaikki tunnemme jotenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta nykyajan tarina oli vähän kömpelö, pidin paljon enemmän Bolsoin tapahtumista. Mutta mukavaa lomalukemista tämä oli. Huomasinkin, että sinulla on tulossa vaikka mitä mielenkiintoista tällä viikolla. Ja jos mies nostaa kirjassa naisen esille, niin sehän sopii hienosti tälle viikolle. :)

   Poista
 2. Minä pidin tästä tarinasta. Neuvostoliitto-ulottuvuus toi tarinaan tummuutta, etukäteen pelkäsin liian viihteellistä otetta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Neuvostoaikojen synkät sävyt toivat uskottavuutta tarinaan, enkä olisi laittanut pahakseni vaikka koko kirja olisi keskittynyt vain Moskovan tapahtumiin. Baletin maailma tuntui todella kiehtovalta, siitä olisin lukenut mieluusti lisääkin.

   Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.