Jeff VanderMeer: Hävitys (Eteläraja #1)

Jeff VanderMeerin Hävitys (Like, 2015) vaati kaksi lukuyritystä, ennen kuin kirjan juoni vetäisi minut mukaansa. Aluksi tartuin kirjaan liian hätäisesti, ja päättelin parinkymmenen sivun jälkeen, että 'ok, tämä on 'outo olio napsii tutkimusmatkailijoita yksi kerrallaan' -kirjoja, eipä kiinnosta' ja kirja jäi kesken. Kesäkuun lomareissulla aloin tutkia lukulaitteeni syövereitä ja päätin kokeilla tätä lyhyttä kirjaa uudemman kerran. Se kannatti, sillä vaikka tutkimusmatkailijoita katoaakin yksi kerrallaan niin Hävityksessä on pidemmän päälle erikoinen, painostava tunnelma ja minä jäin koukkuun tähän sarjaan, myönnetään. Kustantajan esittelysivu lupailee jatko-osaa lokakuulle. Lukulistalla on!

"Tässä uudessa kirkkauden tilassa, vammoista toipuessani, Torni kutsui minua lakkaamatta; tunsin sen fyysisen läheisyyden maan alla selkeydellä joka muistutti ihastuksen ensikiihkoa, kun ei tarvinnut edes katsoa tietääkseen tarkalleen missä päin huonetta halujen kohde seisoi. Osittain se johtui omasta halustani palata, mutta osa saattoi johtua itiöiden vaikutuksesta ja niinpä vastustin sitä koska minulla oli vielä muita töitä tehtävänä ja ne piti hoitaa ensin. Sitä paitsi nuo työt, kunhan vain pääsisin niiden kimppuun ilman outoja keskeytyksiä, saattoivat näyttää kaiken uudessa valossa."

Hävityksen kertojana on biologina työskentelevä nainen, joka osallistuu X-aluetta tutkivaan retkikuntaan. Nainen ei paljasta nimeään, ja kaikki muukin kirjassa on kovin epävarmaa. Mikä on Torni, jota ei ole merkitty X-alueen karttaan? Mikä on Tornin seinämissä olevan oudon kirjoituksen tarkoitus? Mitä kirjoitus on? Ja kuka niitä muita retkeläisiä napsii...? Kysymyksiä, kysymyksiä, tihenevää psykologista jännitystä ja vielä vähän lisää kysymyksiä. Osittain arvuuttelu alkoi vaikuttaa tahattoman koomiselta: "Minulla kävi huono tuuri – vai oliko se hyvä?", mutta jäin silti koukkuun nimettömäksi jääneen naisen tarinaan. Hän päätyy etsimään vastauksia menneisyydestään nousseihin arvoituksiin, ja haluan ehdottomasti tietää mihin tämä  kiehtovan oloinen trilogia päätyy. Rakkaustarinoita voi näemmä kertoa näinkin erikoisin, sanoisinko itiömäisin vivahtein.


***
Luen scifiä erittäin harvoin, joten Hävitys sopii Lukulampun kesäkirjahaasteen kohtaan 9) Kirja genrestä, jota en yleensä lue.

Kirjankansibingo saa ruksin ruutuun 'kasvi':


Goodreads: 4 tähteä
Mistä kirja minulle? Oma e-kirja ostos
Muualla verkossa: Kirjaa on luettu sivustolla Kirjavinkit. Hesari juttu kirjasta löytyy täältä.
Kirjan tietoja:
Jeff VanderMeer: Annihilation. Book 1 of The Southern Reach Trilogy (2014)
Suomennos Niko Aula
Like, 2015
240 sivua

Kommentit