Kirjabloggaajat kirjastojen puolesta

Tänään 15.7.2015 kirjabloggaajat tempaisevat kirjastojen puolesta julkaisemalla itsestään kuvan valitsemansa kirjaston edessä. Tempauksella kirjabloggaajat tahtovat osoittaa tukensa kirjastoille, kannattaa kirjastojen ja kirjastolain säilyttämistä sekä tuoda näkyvyyttä kirjastoille. Enemmän aiheesta sekä linkkilista osallistujien blogeihin löytyy La petite lectrice –blogista. 

Alla oleva kuva on napattu Oulun kaupunginkirjaston edustalla. Takana näkyvän lasiseinän takana majailee tuhansia tarinoita, jotka odottavat lukijoita. Bloggaajaa edustaa kuvassa poronen, joka sai kunnian toimia blogin perustamisen aikaan profiilikuvani mallina:


Kirjaston sisällä...

... voi ihastella ala-aulan vitriineissä esillä olevia posliinimaalauksia (Oulun posliininmaalaajat ry):

... lehtisalin edustan kirjanvaihtohyllystä voi tehdä ilmaisia löytöjä (ja laittaa omia kirjoja kierrätykseen):

... kuvausreissulla Lucy löysi Luigin ja pariskunta asustelee toistaiseksi kirjahyllyssäni (kyseessä ei ole lavastus vaan hauskasti yhteen sopivat kirjat odottelivat oikeasti noutajaansa vaihtohyllyssä. Kevään aikana olen löytänyt vaihtohyllystä myös mm. Hemingwayn Kirjavan sataman, Emile Zolan Nanan ja Daphne du Maurierin Rebekkan)):


... vinkkipöydät ovat suosikkejani. Aina voi bongata kivan kirjan, jonka kirjastontäti -tai setä on ystävällisesti laittanut tyrkylle:


... ja niin, niitä kirjoja SAA LAINATA:


... aikuisten hyllyillä on toisinaan erittäin järeää luettavaa:


... ja lastenosaston alahyllyillä luuraa salaperäisen näköisiä kasseja!


... jos haluaa, voi istahtaa ja lukea kirjaa. En ole vielä sisäistänyt tätä ajatusmallia. Jos minulta kysytään, niin kirjastoon mennään lukemaan takakansia ja ehkä ensimmäinen sivu, jos kirja oikein kiinnostaa. Vai että ihan tuoliin pitäisi istua lukemaan, vaikkei sitä luettavaksi tarjottua kirjaa saa edes lainata?! :)


.. sarjakuvaosaston perimmäinen nurkka on aina osittain kärryjen valtaama. Niissä on oudon näköisiä pikkuopuksia, jota myös mangaksi kutsutaan:


... kirjaston näyttelytilassa on kiinnostavia, ilmaisia näyttelyitä. Heinäkuun loppuun asti on tarjolla Eläköön Rantakatu 1984 -näyttely, jossa on esillä Oulun ylioppilaskunnan kameraseuran ja Oulun lääketieteellisen killan kameraseuran valokuvia vuosilta 1980-1983:♥♥♥ kirjasto ♥♥♥

***
Oulun kaupunginkirjastossa käytiin viime vuoden aikana 1 850 441 kertaa. Aineistolainoja / asukas kertyi 19,3 lainaa. Yleinen kirjasto sai tutkimuksessa asiakaspalveluyrityksistä parhaan arvosanan kuluttajilta. (lähde: Oulun kaupunginkirjaston toimintakertomus 2014)

Maamme kirjastolaitos on säilyttämisen arvoinen. Milloin sinä kävit viimeksi kirjastossa?

Kommentit

 1. Voi ihana mikä postaus ja kiitos matkasta läpi kirjaston! Kiva, että olet mukana :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin hyvässä ideassa oli hauskaa olla mukana. Ja oli mukavaa aloittaa kesäloma kuvausretkellä kirjastoon. :)

   Poista
 2. Kannatettavaa toimintaa. Hyvä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä vain, suomalaisesta kirjastolaitoksesta voi olla ylpeä - toivottavasti myös jatkossa.

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Kiitos. :) Onneksi oli tyyni päivä, poronen pysyi kaiteella eikä ollut vaarassa tipahtaa alla odottavaan veteen.

   Poista
 4. Hieno kuvamatka kirjastoon, jota olen tähän saakka ihastellut vain ulkoa. Jospa uskaltaudun joskus reissullani sisällekin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa toki käydä sisällä, jos tilaisuus tulee. Jätin nyt ne ankeimmat harmaat betoniseinät kuvista pois, mutta kirjoja riittää ja tunnelma on mukava. :) Ympäristökin on ihanasti veden ympäröimä.

   Poista
 5. Onpa mahtava pytinki ja ihan itse bloggaaja siinä ylimmässä kuvassa kauniina.

  En minäkään osaisi alkaa kirjoja oikeasti kirjatossa lukea. Takannet ja sitten ensimmäisen sivun usein luen...se ratkaisee.

  Vinkkihyllyt ovat ihanat!

  Kävin viimeksi kirjastossa eilen.

  Kiitos esittelystä<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavuutta löytyy, vaikuttavan näköinen tuo pääkirjasto on. Eri asia sitten on, kuka tuosta viehättyy... otin kuvan edistavimmasta kulmasta. :) Mutta sisältä kirjasto on mukava, on kauniit puu (?)lattiat ja tilaa hyllyjen välissä. Avarat tilat ovat kivoja, ei ahdista vaikka joku tutkii samaa hyllyä. :)

   Poista
 6. Me kävimme viimeksi kirjastossa eilen - ja käymme siellä viikoittain. Minäkin tykkään henkilökunnan kasaamista vinkkipöydistä, ja ainakin meidän kirjastossamme lastenosastolla vinkkipöydän kirjat on valittu tietyn teeman mukaan. Lastenosastolla teemat vaihtuivat keväällä lähes joka viikko ja tarjolla oli vaikka mitä mielenkiintoista. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teemapöytiä näkee täälläkin, myös aikuisten puolella. Mutta sitten on ihan muuten vaan vinkattuja ja on kiva miettiä, miksi juuri se kirja on valittu pöytään. Onko kirja jonkun oma suosikki tms. :)

   Poista
 7. Täytyy sanoa, että Oulun pääkirjasto on yksi minunkin suosikkikirjastoistani. Asuin aika monta vuotta Oulun keskustassa, ja silloin tuli käytyä tuolla harva se päivä. Rakennus on yllättävän kaunis. Varsinkin sisältäpäin on ihanaa katsella lasiseinien läpi jokisuistoon ja kaupungin keskustaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm, sisältä rakennus on kaunis erityisesti salien osalta mutta harmaat betoniseinät eivät oikein minua miellytä. Mutta totta, sisältä on upeat näkymät ja valoa tulvii hyllyjen väliin. Ei ole pimeitä, ahtaita nurkkia. :)

   Poista
 8. Hauska yläkuva ja mainio kiertokävely hyllyjen välissä!

  Meillä käytiin kirjastossa viimeksi maanantaina, jotta saatiin kesämatkalle luettavaa. Lapset taisivat lainata yhteensä 20 kirjaa, joista puolet on jo luettu. Minäkin kyttäsin erästä uutuutta ja erästä lukupiirikirjaa, mutta en löytänyt. Kirjaston tunnelma ehti kuitenkin vaikuttaa rauhoittavasti jo kymmenen minuutin käynnillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lapsiperheiden isoja lainapinoja on ilo katsella. :) Kirjastossa piipahtaminen tosiaan rauhoittaa ja rentouttaa. Tykkään käydä joskus työpäivän jälkeen vaikka vaan lyhyesti kurkkaamassa uutuus- tai palautushyllyjä, löytyisikö nopsaan jotain kivaa. On heti hyvä mieli kun pääsee vilkuilemaan kirjoja :).

   Poista
 9. Hienosti käyt kuvien avulla läpi kirjaston tarjoamia mahdollisuuksia!

  Kävin kirjastossa viimeksi viikko sitten (harvinaisen pitkä aika siitä), koska olen ollut pienellä matkalla. Varmaan huomenna taas.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjastoista löytyy monenmoista ja moni tarjolla oleva palvelu taisi jäädä kuvista pois. Oulussa on mm. paljon kiinnostavia luentosarjoja. Tykkään paljon noista vaihtuvista näyttelyista. Niistä saa hyvin kuvaa siitä mitä kaikkea paikkakunnalla puuhataan ja osataan :).

   Poista
 10. Oulussa olen käynyt monesti, mutta aina harmittavasti sellaiseen aikaan, ettei kirjasto ole ollut auki. Ohi olen kävellyt siis useaan kertaan uteliaana ja vielä jonain päivänä... Kiitos tästä virtuaalisesta kierroksesta. Minäkään en osaa lukea kirjastossa, nappaan vain nopeasti haluamani ja varaamani ja sitten kotiin. Käyn kirjastossa vähintään kerran viikossa, joskus useamminkin, kun kuljen "sattumalta" ohi ja tsekkaan uutuushyllyn. Aina ei nappaa, mutta usein.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jospa joskus onnistaa aukiolojen suhteen, Oulun pääkirjasto on ehdottomasti tutustumisen arvoinen. Minullakin tulee vähintään kerran viikossa piipahdettua kirjastolla. Muutamat vakiohyllyt ja vinkkipöydät on mukava tarkistaa ja vaihtohyllykin tulee kurkattua. Vaihtohylly on aika tuore tapaus omassa lähikirjastossani, mutta sen kautta olen laittanut jo paljon kirjoja kiertoon.

   Poista
 11. Nuo paikallaluettavat kirjat ovat yleensä niitä kauden suosituimpia. Auttavat pitkien launausjonojen kanssa. Monet kuulemma tulevat paikalle päivittäin jatkamaan kesken olevaa teosta. Ei sopisi minun lukutyyliini, mutta idea silti mielenkiintoinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos kirja on todella hyvä, tuommoinen pätkissä lukeminen olisi todellinen koetos kärsivällisyydelleni - eli eipä tuo taida olla minunkaan lukutyylini. :) Mutta mukavaahan se tietysti on, että tulee uusia ideoita kirjojen lukuun :).

   Poista
 12. Komea kuvakavalkadi! Vinkkihyllyt ovat heikko kohtani, teen niistä aina herätelainoja ja se näkyy sitten kodin huojuvissa kirjapinoissa. Vaihtohyllyn kautta pyörähdän myös usein, nyt olen yrittänyt myös viedä sinne kirjoja ja siinä ihan hyvin onnistunutkin. Tulee hyvä mieli, kun omat kirjat ovat kadonneet hyllystä "parempiin suihin".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vinkkihyllyjä on vaikea vastustaa... sieltä on tullut lukupinoon kirjoja, joita en taatusti olisi itse hoksannut hyllyistä poimia mukaani. Kirjastontädit ja -sedät osaa vinkata! Vaihtohyllyn kanssa saldoni taitaa olla plus/miinus nolla. Olen vienyt sinne aika lailla kirjoja, mutta onpa noita kulkeutunut kotiinkin. :) Mutta onpa ainakin vaihtuvuutta omassa hyllyssä ilman että tarvitsee euroja liikutella.

   Poista
 13. Minä harrastin kirjastossa lukemista kovasti teininä, kun oli kaikki maailman aika käytettävissä. Nykyään lähinnä kiidän kirjaston kautta kotiin ja luen sitten yömyöhällä. Toki tietokirjoja saatan lukea edelleen kirjastossa, jos kiinnostaa kirjasta vain jokin tietty lyhyehkö pätkä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjastossa lukeminen on tainnut mennä minulta kaunokirjojen osalta täysin ohi. Tietokirjoja toki on tullut varsinkin opiskeluvaiheessa luettua kirjastossa, mutta kaunot olen aina kiikuttanut kotiin. Juuri nyt olen lomalla ja on aivan luksusta, kun voin käydä päiväsaikaan ajan kanssa kirjastossa ja mennä heti kotiin lukemaan, josta siltä tuntuu. Arki iskee päälle vasta elokuussa, sitten lukemiset taitavat minullakin jäädä myöhäisiin tunteihin. :)

   Poista
 14. Kiitos esittelystä, oli kiva törmätä vanhaan tuttuun kirjastoon :) Minäkään en osaisi istahtaa lukemaan kirjaa, jota en voisi lainata kotiin. Viimeksi kävin kirjastossa maanantaina. Kirjasto on ehdottomasti yksi suosikkipalvelujani kotikunnassani <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjasto on minullekin tosi tärkeä, ja on mukava asua noin kilsan päässä lähikirjastosta. Itse kävin viimeksi eilen, mutta vain palautusluukulla. Koetan saada nykyistä lainapinoa luettua ennen kuin haen uusia. Onneksi palautusluukku on lähikirjastoni eteistilan puolella. Kirjat saa palautettua ilman että näkee uusia houkutuksia. :)

   Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.