Sunnuntaisarja: Ryppyjä - Paco Roca

Paco Rocan Ryppyjä (WSOY, 2010) oli todella koskettava sarjakuva. Paco Roca vie lukijat espanjalaisen vanhainkodin arkeen, mutta kulttuurieroa mielikuvieni suomalaiseen vanhainkotiin ei juurikaan ollut. Albumin päähenkilönä on Emilio, jonka lapset sijoittavat vanhainkotiin kun kotona yksin pärjääminen ei enää suju. Emilio saa huonetoverikseen Miquelin, joka opastaa uutta asukasta talon tavoille. Miquelilla pää on vielä terävä, mutta Emilio saa lääkäriltä Alzheimer-diagnoosin. Ryppyjä-albumi seuraa toverusten taivalta vanhainkodin käytävillä.


Miten sujuu jumppa, jos ei kotoa lähtiessä huomannut pakata jumppa-asua mukaan? Millaisia mielikuvia yksi vuosien takaa tuttu sanonta voi vanhuksen mielessä herättää? Mitä vanhainkodissa tehdään silloin, kun ei nukuta tai syödä? Ryppyjä herättelee arkisiin, yksinkertaisiin asioihin, jotka eivät enää ole niin yksinkertaisia kun aistit heikkenevät. Albumi ei ihastuttanut piirrostyylillään, mutta tarina oli lämmin, realistinen ja surumielinen, ajatuksia herättävä.


Minulla ei ole omien omaisteni kohdalta kokemuksia vanhainkotihoidosta, mutta vanhusten hoidon puutteita käsittelevät lehtijutut ovat aina riipaisevaa luettavaa. Tätä albumia lukiessani mietin jälleen kerran, että toivottavasti oma, edelleen pirteässä kunnossa oleva mummoni pysyy loppuun asti hyväkuntoisena ja skarppina, ja ne hyvät geenit ovat periytyneet myös minulle asti. Karuja sanomalehtien vanhuskohtaloita en haluaisi omille sukulaisilleni tai omalle kohdalleni. Terveydestä ja mielen virkeydestä kun ymmärtäisi olla kiitollinen joka päivä.

Goodreads: 4 tähteä
Mistä kirja minulle? Kirjaston kirja
Muualla verkossa: Sarjakuvaa on luettu mm. blogeissa Kirjojen keskellä, Olen lukenut ja luen edelleen, Lukemisen kartasto ja Pihi nainen.
Kirjan tietoja:
Paco Roca: Arrugas (2007)
Suomennos Anu Partanen
WSOY, 2010
103 sivua

Kommentit

 1. Oho, en ole koskaan ajatellut, miten erilaisista aiheista sarjakuvia tehdään. (Johtunee siitä, että en ole itse juurikaan lukenut sarjakuvia.) Todella hienosta aiheesta tehty tämä Ryppyjä. Minusta tuo kuvitustyyli vaikuttaa mukavan selkeältä. Laitan tämän "Lue nämä" -listaani. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, sarjakuvissa on paljon muutakin kuin Aku Ankkaa ja supersankareita. :) Mitä erilaisimmat aiheet näyttävät nykyään päätyvän sarjakuviin. Kuvan avulla pystyy kertomaan tarinoita, ja tämä albumi ansaitsisi kyllä tulla luetuksi. Itse taidan olla vähän näyttävämmän kuvituksen ystävä, mutta selkeä kuvitus tässä on, se on aivan totta. Ja tarkemmin ajatellen tyyli sopii aiheeseen oikein hyvin.

   Poista
 2. Vautsi miten hyvä maanläheinen aihe sarjakuvaksi. Koskettaa lukijoita eri tavoin. Tuo raaps raaps yhdessä ruudussa on liikuttavan hauska :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullekin tämä oli kiva yllätys, löysin aivan sattumalta kirjaston sarjakuvahyllystä. Tässä oli onnistuttu lähestymään tärkeää aihetta hienosti ja ajatuksia herättävästä, ja myös vanhuksia kunnioittaen. Raaps-ruutu oli pakko ottaa kuvaan, oli niin mainio yksityiskohta. :)

   Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.