Sarjakuvaa: Bouncer #5 - Susinaaraiden saalis

Länkkärisarjakuva-Bouncer on edennyt viidenteen osaansa, ja tulin viimein tammikuussa lukeneeksi Susinaaraiden saalis -albumin (Jalava, 2018), vaikka hankin sen itselleni aika tuoreeltaan ilmestymisen jälkeen. Susinaaraiden saalis päättää jatkuvajuonisen tarinan, joka alkoi Bouncerin 3. osassa Käärmeen oikeus. Tarinalla ei kai sinänsä ole omaa nimeä, mutta siinä yksikätinen, hämärän menneisyyden omaava kovanaama-Bouncer sekaantuu Barry City -kaupungin valtakahinoihin ja paikallisten välienselvittelyihin, ja monivivahteinen ja polveileva jupakka huipentuu näyttävästi Susinaaraiden saaliissa.


Susinaaraiden saaliin aloituskohtauksessa paikkakunnan uusi naispyöveli (!) Antoine Grant saa tunteet kuumenemaan, kun erään heittiön hirttotuomio ei kaikkia miellytä. Grant ei kuitenkaan vähästä hätkähdä, ja hänelle on kirjoitettu sarjaan melkoisen karski osa. Barro City ei totisesti ole heikkojen paikka. Meno paikkakunnalla saa vain lisää kierteitä, kun intiaaniheimoon kuuluva White Elk tulee kaupunkiin peräämään oikeutta ja kostoa kansansa kokemien vääryyksien vuoksi. Tarinan loppurytinöissä intiaanien huono kohtelu ja heidän heimonsa uskomukset tuovat tapahtumiin syvyyttä, eikä Susinaaraiden saalis onneksi jää pelkästään paikallisten asukkaiden keskinäiseksi pyssyjenheilutteluksi.

Albumin piirrosjälki on tutun komeaa ja laadukasta. Puhettakin ruuduissa riittää, mutta olen tykännyt koko sarjan ajan siitä, että myös kuvan annetaan puhua eli koko ajan ei tarvitse pulista kuin viimeistä päivää vaan toiminnan kuvauksellekin on sijansa. Bouncerin viides osa ei ole kai sen raaempi kuin edeltävätkään osat, mutta yksi erityisen inha kohtaus Susinaaraiden saaliin ruutuihin mahtui. Tämä ei siis ole mikään pikkulasten länkkärisarja!



Bouncerin menneisyydestä saadaan Susinaaraiden saaliissa uutta tietoa, joten albumi kannattaa lukea jo sen vuoksi. Suosittelen sarjaa myös sen kaunistelemattoman ajankuvan vuoksi. Intiaanien ja heidän kulttuurinsa julma kohtelu nousee koko Bouncer-sarjassa hienosti esille, ja Susinaaraiden saaliiseen intiaanijuoniaines tuo aivan oman erityisen lisänsä. Goodreadsiin Susinaaraiden saalis saa minulta 4 tähteä.

***

Bouncer-sarja blogissani:

Bouncer 1 - Kainin silmä
Bouncer 2 - Armottomien laupeus
Bouncer 3 - Käärmeen oikeus
Bouncer 4 - Pyövelin kosto

***

POPSUGAR 2020 Reading Challenge -haasteessa kirja sopii kohtaan "a western". Helmet-haasteessa kirja sen sijaan sopii kohtaan 4. Kirjan kannessa tai kuvauksessa on monta ihmistä. Kirja oli myös osa viime vuoden Kirjahyllyn aarteet -haastettani.

Goodreads: 4 tähteä
Mistä sarjakuva minulle? Oma ostos
Sarjakuvan tietoja:
Boucq / Jodorowsky: La Proie des Louves (2018)
Suomennos Heikki Kaukoranta
Jalava, 2018
64 sivua

Kommentit