Noriko Morishita: Tyttö ja teeseremonia - 15 oivallusta elämästä

Viikonloppuna osallistuin Ystävänpäivän lukumaratoniin, ja luku-urakkani aloituskirjaksi valikoitui lähikirjaston pikalainahyllystä löytynyt Noriko Morishitan romaani Tyttö ja teeseremonia - 15 oivallusta elämästä (Otava, 2019). Kirja perustuu takakannen mukaan kirjailijan omiin kokemuksiin japanilaisen teeseremonian opettelusta, johon hän onkin uhrannut aikaa 25 vuoden ajan. Morishita ei suinkaan ole ollut se kaikkein lahjakkain ja sinnikkäin opiskelija eikä hänen elämänsä todellakaan pyöri teeseremonian ympärillä. Päinvastoin, välillä hän ihmettelee itsekin, miksi viitsii käyttää lauantaipäiviään sellaisen seremonian opetteluun, joka tuntuu vielä vuosien jälkeen vaikealta. Kirja onkin kovin sympaattinen, ja tarjoaa maanläheisen ja kevyen tutustumisen japanilaisen kulttuurin kauniiseen perinteeseen.
"Ah, ei noin, älä opettele muistamaan"! sensei pysäytti minut tiukasti. "Tätä ei saa opetella tuolla tavoin päällä. Pitää kerätä aina vain lisää harjoituskertoja. Koska sillä tavoin kädet alkavat ennen pitkää liikkua itsestään."
    Mistä kummasta sensei oikein puhui? Hän jakeli niin valtavasti huomautuksia ja sanoi sitten päälle päätteeksi, ettei saa opetella muistamaan - se oli kohtuutonta! Ei kai näin monimutkaisten ja yksityiskohtaisten liikkeiden järjestystä voisi mitenkään oppia opettelematta." (s. 44)
Morishita ajautui opiskelemaan teeseremonian saloja opiskellessaan yliopistossa. Hän halusi "löytää yliopistossa jotain, mihin voin käyttää loppuelämäni". Äitinsä ehdotuksesta Morishita päätyi viimein kokeilemaan teeseremonian opettelua, vaikka koki sen kovin tunkkaiseksi ja epämuodikkaaksi japanilaiseksi perinteeksi. Kirjassaan Morishita kertoilee hitaasta oppimisprosessistaan (ja siitä, miten usein tuntuu ettei mitään oppimista tapahdu!) ja elämästään, ja Tyttö ja teeseremonia onkin kiehtova yhdistelmä perinteitä ja nykyaikaisen naisen arkea.

Tyttö ja teeseremonia on todella nopealukuinen, sillä luin sen lukumaratonilla parissa tunnissa ihan omaa normaalia lukuvauhtiani, joka ei mielestäni ole mitään pikalukemista. Kirjan lopussa on värivalokuvien liite, joka havainnollistaa seremoniaan kuuluvia välineitä, mutta muutoin seremonian yksityiskohdista saa itse poimia tietoa kirjan tekstistä. Mitään puuduttavaa luennointia kirja ei siis ole. Aiheesta syvällisemmin kiinnostunut lukija saattaa kaivata tarkempaa tietoa, mutta itse pidin Morishiton kirjoitustyylistä, joka johdatteli aiheesta mitään tietämätöntä länsimaista lukijaa näennäisen kepeästi hienoon perinteeseen.

Luin kirjan Goodreads-kommenteista, että osa lukijoista on pitänyt kirjaa tylsänä. Itse pidin kirjasta todella paljon ja sen lukeminen oli hyvin rauhoittava ja lähes meditatiivinen kokemus, mutta mielestäni Tyttö ja teeseremonia on niitä kirjoja, joiden kohdalla lukuhetki ja oman mielen tila ratkaisee paljon. Omat ennakkoluuloni kohdistuivat lähinnä siihen, onko kyseessä jonkinlainen self-help-opus, kun tarjoilla on "15 oivallusta elämästä", mutta näin ei onneksi ollut - tai en ainakaan kokenut kirjaa sillä tavoin. Morishitan oivallukset on taiten ujutettu tekstiin mukaan, enkä olisi välttämättä edes ajatellut niitä sen kummemmin, ellei asiaa olisi korostettu kirjan otsikossa.

Tyttö ja teeseremonia saa minulta kolme tähteä Goodreadsiin. Suosittelen kirjaa erityisen lämpimästi teen juojille! Tosin täytyy todeta, että pussiteen nauttiminen tuntui kovin brutaalilta tavalta kirjan lukemisen aikana ja sen jälkeen. 😏
"Käännellessäni käsissäni talvikauden paksureunaista teemaljaa lämmittääkseni sitä mieleeni muistui se yksinäisyys, jota olin tuntenut, kun pienenä olin ollut fyysisesti heikkona ja maannut pitkiä aikoja vuoteessa.
    Kauan sitten haistamani tuulen, veden ja sateen tuoksut; ne sulautuivat silloisiin tunteisiini ja ilmaantuivat äkillisesti, haihtuen sitten kuin savu.
    Minusta tuntui, että lukemattomat menneisyyden minät elivät nykyisen minäni sisällä." (s. 108)


***
POPSUGAR 2020 Reading Challenge -haasteessa kirja sopii kohtaan "a book set in Japan, host of the 2020 Olympics". Kirja on julkaistu alkukielellä vuonna 2002, joten Seinäjoen kirjaston Aikamatka-haasteessa sijoitan sen kohtaan "vuosina 2000-2009 ilmestynyt tai sille ajalle sijoittuva kirja".

Goodreads: 3 tähteä
Mistä kirja minulle? Lainasin kirjastosta
Muualla verkossa: Kirjaa on luettu mm. blogissa Niittykukkia
Kirjan tietoja:
Noriko Morishita: Nichinichi kore kojitsu - Ocha Ga Oshietekureta 15 No Shiawase (2002)
Suomennos Markus Mäkinen
Otava, 2019
199 sivua

Kommentit

  1. Ihana kansikuva. Voisin hankkia kirjan tytölleni, sillä hän rakastaa teetä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin tykkäsin kirjan kannesta, se on niin hempeä. Tämä on erinomainen lahjakirja. :)

      Poista
  2. Tämä on minulla lukupuolissa, kiitokset bloggauksesta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että tämä löytää lukijoita. :)

      Poista
  3. Tämä voisi sopia minulle loistavasti, koska rakastan teen juontia. Kotona juon haudutettua teetä, mutta töissä tylsää ja halpaa pussiteetä. Emmi Itärannan Teemestarin kirjassa on teeseremonian kuvailua. Minusta se kuulostaa hyvin kiehtovalta ja rentouttavalta istunnolta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeile ihmeessä! Minäkin tykkäsin Itärannan Teemestarin kirjasta, se on aika erikoinen kirja, jäi kyllä mieleen. Morishitan kirjan perusteella teeseremonia saattaa olla osallistujille rentouttava mutta opettelussa saa pinnistellä, ellei sitten ole aivan luonnonlahjakkuus. :)

      Poista
  4. Luin tämän myös äskettäin, ja vaikka kirjassa oli hyviäkin oivalluksia, en ole saanut aikaan blogitekstiä tästä. Johtuu kai siitä, että luin viime vuonna paljon syvällisemmän suomalaisteoksen aiheesta (oliko Minna Eväsoja?).

    Kirjan aika-akseli oli kiinnostava. Olisiko sitten niin, että teeseremoniasta on vasta viimeisen 20 v aikana tullut globaali kiinnostuksen kohde, ja sitä kautta japanilaiset ovat itsekin alkaneet arvostaa enemmän tätä kulttuurinsa elementtiä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huomasin juuri blogistasi, että juttu syntyi kuitenkin. :) Minulle tämä kirja oli ensimmäinen kosketus teeseremoniaan, enkä osannut tähän hetkeen kaivata tämän syvällisempää tutustumista aiheeseen. Kirjoittaja tosiaan itsekin kommentoi, ettei hän aluksi pitänyt seremoniaa kovinkaan hohdokkaana harrastuksena. Minä tämä kummastutti, kun olin luullut että kyseessä on yleisesti arvostettu perinne Japanissa. Mutta onhan meilläkin tietysti monenlaista mielipidettä omia perinteitä kohtaan. :)

      Poista
  5. En kyllä varmaan tulisi tähän tarttuneeksi, vaikka kuulostaakin mukavan rauhoittavalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minullakin tämä lähti hieman ex tempore -lainana mukaan. Tulipahan luettua jotain hieman erilaista.

      Poista
  6. Kas kun tämä näin pitkän ajan kuluttua on suomennettu? Kansi on ihana kuten maratonilla kehuin ja nyt kun kerroit kirjasta lisää se kiinnostaa aina vain enemmän :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, minäkin kummastelin sitä, että kirjahan on kohta jo 20 v. vanha. Mutta teksti on kestänyt hyvin aikaa, ei siinä mitään.

      Poista
  7. Olen teenjuoja mutta aika kärsimätön luonteeltani, esimerkiksi ajatuskin verkkaiseen teeseremoniaan osallistumisesta tuntuu ylivoimaiselta.. mutta viehättävän kuuloinen kirja vaikka taitaa minullakin tämä päätyä lahjakirjojen listalle. Kiitos vinkistä! /Mari

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En minäkään jaksaisi alkaa teeseremoniaa opettelemaan, jo ihan tavallien teen hauduttelukin tekee tiukkaa joskus... Lahjakirjana tämä on varmasti tosi kiva, itse ainakin ilahtuisin. :)

      Poista
  8. Paljon houkuttelevampi kansi (ja nimi) kuin enkkuversiolla! Enkkuversiosta tulee tosi voimakkaasti self help -tyylinen teos mieleen, mutta ilmeisesti tämä ei ihan sellainen olekaan. Täytyypä harkita, josko sittenkin ottaisi lukuun, mutta se tuskin tapahtuu ihan piakkoin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kävin Goodreadsista kurkkaamassa enkkukantta ja onpas se tosiaan aivan erilainen. Minun lähikirjastossani tämä oli laitettu romaanien joukkoon eikä self-helppien sekaan, ja minusta se oli ihan oikea päätös. Luin tätä vähän niin kuin muistelmakirjana, tosi aika kevyenä sellaisena.

      Poista
  9. Tämä on yksi monesta japanilaisesta kirjasta, jotka ovat lukulistallani. Kuulostaa lupaavalta, varsinkin kun kerrot, että on kepeä ja nopeasti luettava eikä ole puuduttava. Minusta on vihdoin tullut teeihminen, kun join kahvikiintiöni täyteen puolitoista vuotta sitten, mutta aivan liikaa tulee kyllä juotua pussiteetä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, tämä on kivan kevyt kirja, kannattaa kokeilla! Minä en ole koskaan oppinut kahvinjuojaksi, tee on aina ollut se minun juttu. Ja sitä kyllä menee... tämä kirja vie kyllä aivan erilaiseen teekulttuuriin. :)

      Poista
  10. Todella kaunis kansi! Mutta tuon kirjan nimen suhteen minäkin olen vähän epäileväinen. Ainakin mut tuollainen self help -tyylinen nimi karkottaisi todella nopeasti pois. Tätä voisi todellakin harkita Helmet-lukuhaasteen Japani-kohtaan, vaikken ole mikään erityinen teehifistelijä. Yleensä laiskuuksissani turvaudun ihan vain pussiteehen. -Laura

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Helmetin Japani-kohdan saa tällä kirjalla kuitattua nopeasti. Ja oli minusta kirjanakin ihan kiva, käy ainakin välipalakirjaksi jollei muuta.

      Poista
  11. Pitääpä lukea! Mua jotenkin aina kiehtoo teehen liittyvät kirjat.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.