V. E. Schwab: Tummenevat varjot

V. E. Schwabin Shades of Magic -fantasiasarja on aivan ehdoton suosikkisarjani tällä hetkellä. Ihastuin Schwabin luomaan kolmeen Lontooseen ja niiden taianomaiseen tunnelmaan sarjan avausosassa Magian syvempi sävy, ja nyt luettuani trilogian keskimmäisen osan Tummenevat varjot (Karisto, 2019), huomaan taas olevani Kellin, Lilan ja magian maailmojen pauloissa. Täytyy myöntää, että minua arvelutti tarttua Tummeneviin varjoihin, sen verran hyvä Magian syvempi sävy oli. Aika nopeasti onneksi huomasin, että huolehdin turhaan. Vaikkei Tummenevat varjot ehkä ollut aivan niin huima kuin sarja-avaus, se on todella erinomainen jatko-osa, joka viritti odotukset korkealle trilogian loppuhuipennusta ajatellen.
"Toiset kaupungit nukkuivat talvikuukausina, mutta Punainen Lontoo ei osoittanut minkäänlaisia talviuneen vaipumisen merkkejä. Kun veljekset kävelivät katuja pitkin, alkuainetulet paloivat joka liedessä, savupiipuista tuprusi höyryä ja Kell näki hengityshuurujensa läpi Yömarkkinoiden valojen reunustavan joen rantaa, hehkuviinin ja lihapadan tuoksut leijuivat höyryn mukana ja kaduilla hyöri huiveihin kääriytyneitä hahmoja jalokivikoristeisissa viitoissa.
    Rhy oli oikeassa: Kell oli kadulla ainoa mustiin pukeutunut henkilö. Hän veti lippalakin syvemmälle otsalleen, ei niinkään suojautuakseen kylmältä kuin väistämättömiltä katseilta." (s. 66)
En muista, milloin olisin ollut niin innoissani jonkin kirjasarjan miljööstä kuin nyt olen Shades of Magic -sarjan Lontoosta, kaikissa sen väreissä. Magian täyttämä, salaperäinen ja lumoava Punainen Lontoo on suosikkini, mutta se ei taitaisi tuntua niin ihmeelliseltä ellei sillä olisi verrokkina tylsän tavallista Harmaata Lontoota ja pelottavan karmivaa Valkoista Lontoota. Tummenevissa varjoissa pääosa tapahtumista sijoittuu juuri Punaiseen Lontooseen, joten taikuuden ilmapiiriä tarjoillaan lukijalle runsas annos. Kaupungissa järjestetään maagikkojen Essen Tasch -mittelöt eli alkuainepeli, ja voimiinsa tuntumaa ottava Lila keplottelee itsensä kisaan mukaan, ja myös Kell on saanut osallistumisluvan valehenkilöllisyyden kautta. Kellin ja Lilan kohtaamista saa silti odottella hyvän tovin, sillä Magian syvemmässä sävyn lopussahan Lila käveli omaan, itsenäiseen elämäänsä, ja se tie vei hänet mm. merelle seikkailemaan.

Tummenevissa varjoissa kirjan keskeiseen henkilökaartiin astuu uusi henkilö, kapteeni Alucard Emery, jonka laivalle Lila omintakeiseen tyyliinsä on pestautunut hommiin. Alucard on mielestäni hyvä lisä sarjaan, sillä hänen menneisyyden kahnauksensa Kellin ja Rhyn kanssa tuo kivasti säpinää juoneen. Ja Alucardin ympärillä on myös yllättävää romanttista virinää, jota en laisinkaan laittanut pahakseni. Lila, Kell, Rhy ja Emery ovatkin kemioiltaan hyvä porukka kannattelemaan Tummenevien varjojen juonta, joka alkuun vaikuttaa vain seikkailuntäyteiseltä ja kepeältä, mutta saa kirjan loppua kohden synkempiä sävyjä. Tummenevien varjojen loppuun on rakennettu todella hieno juonellinen koukku, ja myös päähenkilöiden kohtalot jäävät kutkuttavan avoimiksi. Erityisesti Lilan ja hänen voimiensa laatu kiinnostaa minua, ja myös Kellin alkuperästä olisi vihdoin ja viimein mukavaa saada selkoa. Odottelenkin kiivaasti, että saan sarjan päätösosan Loihdittu valkeus käsiini. Suomennoksen pitäisi ilmestyä myöhemmin tänä keväänä.

Viihdyin Tummenevien varjojen parissa niin hyvin, että kirja saa minulta täydet viisi tähteä Goodreadsiin. Schwabin fantasia on loistava yhdistelmä menneiden aikojen seikkailuromantiikkaa, taikuuttaa ja tummia, hitaasti kehittyviä pohjavireitä, jotka tekevät kolmen Lontoon maailmasta kiehtovan ja jännittävän paikan, josta ei oikeastaan haluaisi ollenkaan astua takaisin todellisuuteen.
"Kävellessään sydän pamppaille hän kuitenkin pyöritti päässään äskeistä kohtaamista, vilaukselta nähtyä haamua.
    Paitsi että se ei ollut mikään haamu. Eikä harhanäky.
    Delilah Bard oli palannut Lontooseen."


***

Osallistun kirjalla Main Kirjahyllyn aarteet -haasteen toiselle kierrokselle. Kirja sopii myös POPSUGAR 2020 Reading Challenge -haasteen kohtaan "a book set in a city that has hosted the Olympics". Lontoosssa on pidetty kesäolympialaiset vuosina 1908, 1948 ja 2012 eli siis yhdet per Lontoo-versio (harmaa, punainen ja valkoinen). Mustan Lontoon vuosi taisi olla vuonna 1944, jolloin Lontoolle myönnetyt kesäkisat peruttiin toisen maailmansodan vuoksi.

Goodreads: 5 tähteä
Mistä kirja minulle? Ostin kirjan viime syksynä Helsingin kirjamessuilta.
Muualla verkossa: Kirjaa on luettu blogissa Taikakirjaimet
Kirjan tietoja:
V. E. Schwab:  A Gathering of Shadows (2016)
Suomennos Mika Kivimäki
Karisto, 2019
550 sivua

Kommentit