Takuuvarmoja jatko-osia: Bouncer 4 - Pyövelin kosto & Paper Girls Vol. 3
Sarjakuvamaailmassa minulla on viime aikoina ollut pari sarjaa, joiden parissa olen viihtynyt mainiosti: länkkärisarja Bouncer ja amerikkalaisista sanomalehdenjakajatytöistä kertova scifi-sarja Paper Girls. Sarjojen aihealueet eivät varmaankaan juuri kauempana toisistaan voisi olla, eikä sukupuolestakaan ole yhdistäjäksi: Bouncer jyrää miesten maailmassa ja sanomalehtitytöt antavat naisenergian palaa. Molempien sarjojen vahvuudet löytyvät hyvin etenevistä juonista, ja kuvituksetkin osuvat minun makuuni. Olenkin oppinut luottamaan näiden sarjojen laatuun, joten totta kai uusimmat jatko-osat päätyivät lukulistalleni.
Bouncer on ehtinyt jo neljänteen osaansa, ja Paper Girls -sarjassa olen menossa osassa numero kolme. Sarjat ovat siis kujeensa esitelleet, eikä näissä lukemissani osissa tullut eteen isoja yllätyksiä. Tavallaan tämä oli hyvä asia, mutta täytyy myöntää, että kenties olen tässä vaiheessa liiankin tottunut näiden sarjojen antiin, sillä kumpikin albumi oli hyvää muttei mitenkään suuremmoisen hyvää luettavaa. Albumien tähdittäminen olikin hankalaa, mutta päädyin antamaan molemmille kolme tähteä. Bouncer ja Paper Girls ovat edelleen taatun laadukasta tavaraa, mutta mielestäni vielä parempaa löytyy sarjojen aiemmista osista.
Bouncer 4 - Pyövelin kosto (Jalava, 2017) alkaa monen aukeaman mittaisella jaksolla, jossa yksikätinen Bouncer auttaa karjatilallisia puolustautumaan paikallista rosvojoukkiota vastaan. Juonenkehittelyt juontavat juurensa sarjan edelliseen osaan, ja tarina jatkuu vielä seuraavaan osaan, jonka suomenkieliseksi nimeksi kerrotaan viimeisellä sivulla Susinaaraiden saalis. En tiedä, pääseekö uusi lukija kovinkaan hyvin Bouncerin kyytiin keskeltä sarjaa, joten suosittelen aloittamaan sarjaan tutustumisen alusta! Lista aiemmista osista löytyy juttuni lopusta.
Väkivalta ei minua suuremmin viehätä leffoissa, kirjoissa eikä sarjakuvissa, mutta on todettava, että Bouncerissa länkkärimaailmaan kuuluvat raakuudet onnistutaan kuvaamaan tyylikkäästi. Karjatilakohtausten ruutuihin on saatu mahtumaan vaikuttavan suuri määrä toimintaa ja tunnetiloja. Silti ruudut onnistuvat olemaan näyttävän näköisiä, kun punahehkuinen tulipalo valaisee tapahtumia:
Koko albumi ei sentään ole yhtä hurjaa menoa, ja Bouncer päätyy seikkailujensa tiimellyksessä jopa kauniin kiinattaren hoiviin. Kovin hellämieliseksi hän ei silti äidy, sehän nyt ei laisinkaan sopisi karskin miehiseen tunnelmaan. Ison plussan Pyövelin kosto saa siitä, että Bouncerin menneisyydestä paljastetaan hänen henkilökuvansa kannalta kiinnostavia seikkoja. Aivan menneisyydetön mies Bouncer ei toki aikaisemminkaan ole ollut, mutta sarjan alkuosien lukemisesta alkaa olla jo sen verran aikaa, etten oikein edes muista, mitä kaikkea kätensä menettäneestä, kovaotteisesta mutta oikeudentuntoisesta miehestä on paljastettu. Pitänee ottaa talviloman aikana sarja uusintalukuun.
Paper Girls Volume 3 (Image Comics, 2017) jatkaa siitä, mihin edellinen osa tytöt jätti. Sarja paljastaa tyttöjen kokemien aikahyppyjen ja muiden merkillisyyksien taustoja todella nihkeän hitaasti, ja tämä salamyhkäisyys alkoi ärsyttämään minua sarjan kolmannen osan kohdalla entistä enemmän. Jotain uutta sentään saatiin selville, mutta ääh, kuinka pitkään tätä sarjaa voikaan pitkittää? Goodreadsista löytyy ainakin osa 4, jota tosin ei vielä Oulun kirjastosta saa. Hankintapyynnön paikka?
Volume 3 hyppyyttää tyttöjä viidakossa eli kauas ollaan päädytty sarjan alkuosan pikkukaupunkimaisemista. Mutta mikäs siinä, kun ajassa ja paikassa pystyy siirtymään vaikkei olekaan oikein tietoa, miten se on mahdollista. Sähäkkää toimintaa riittää koko albumin verran, ja mukana on onneksi yksi uusi, kiinnostava naishahmo:
Paper Girls Volume 3 oli helppoa aivot narikkaan -luettavaa, mutta jollei sarjan seuraavassa osassa vihdoin ja viimein päästä kaiken kummallisen alkujuurille, tämä lukija saattaa etsiytyä muiden sarjojen äärelle.
***
Bouncer-sarja blogissani:
Bouncer 1 - Kainin silmä
Bouncer 2 - Armottomien laupeus
Bouncer 3 - Käärmeen oikeus
Paper Girls -sarja blogissani:
Paper Girls Vol. 1
Paper Girls Vol. 2
Goodreads: Molemmat albumit saavat 3 tähteä
Mistä sarjakuvat minulle? Boucer-albumin ostin itse ja Paper Girls-sarjakuvan lainasin kirjastosta.
Sarjakuvien tietoja:
Boucq / Jodorowsky: La Vengeance du manchot (2017)
Suomennos Heikki Kaukoranta
Jalava, 2017
58 sivua
Brian K. Vaughan (tarina), Cliff Chiang (piirros), Matt Wilson (värit), Jared K. Fletcher (tekstaus): Paper Girls Volume 3
Image Comics, 2017
128 sivua
Kommentit
Lähetä kommentti
Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.