Miniarvioita: Ennen syöksyä & Kun jää pettää alta

Bloggausjonooni on kertynyt taas kerran sen verran kirjoja, että päätin niputtaa luettuja miniarviojuttuihin. Tässä kahden kirjan sinisävyinen paketti jännityksen ystäville:Noah Hawleyn Ennen syöksyä (Otava, 2017) on erittäin onnistunut ja vetävästi etenevä romaani. Sen juoni on mukavasti jännäriin päin kallellaan, muttei kuitenkaan niin tiivistempoinen kuin tuon tyylisuunnan edustajat minun kokemukseni mukaan tuppaavat olemaan.  Lisäksi mukana on myös teknologia- ja mediakriittisiä aineksia, jotka on taiten upotettu mukaan hyvin rullaavaan juoneen. Ennen syöksyä olikin juuri tämän vuoksi mainiota luettavaa: sivut kääntyivät vinhaan tahtiin ja samalla kirja tarjosi normidekkaria enemmän ajattelemisen aihetta ilman, että lukija tarvitsi uppoutua kesken kaiken liian syvällisiin ja maailmoja syleileviin pohdintoihin.

Kirjan idea on yksinkertainen: New Yorkiin matkalla ollut ökyluokan yksityiskone tippuu mereen, ja onnettomuudesta pelastuu vain yksi mies ja pieni poika. Mies ui tuntikausia meressä, poika mukanaan. Heidän pelastumisensa on totta kai suuri mediahappening, ja kirjassa seurataan sekä onnettumuuteen johtaneita tapahtumia ja sitä, mitä sitten tapahtui.
"Maata. Kilometrikaupalla. Tyhjä ranta, joka kaartuu kohti kivistä niemeä. Katuja ja taloja. Kaupunkeja.
    Pelastus.
    Scott hillitsee riemunpurkauksensa. Matkaa on vielä hyvinkin pari kilometria, kova loppukiri pohja- ja rantavirtauksien kurimuksessa. Jalat nytkähtelevät, koko vasen käsivarsi on tunnoton. Iloa on silti mahdoton peitellä.
    Hän teki sen. Hän pelasti heidät.
    Miten se on mahdollista?" (s. 45)
Niinpä. Onko sympaattisen oloinen Scott jonkinsortin terroristi vai mikä salajuoni koneen putoamisen taustalla on? Tämän seikan pohdiskeluun perustui  minun kohdallani iso osa kirjan vetovoimasta, ja epäonnekkaaseen koneeseen istutettu porukka oli menneisyydeltään sen verran kirjavaa sakkia, että heidän elämäntarinoitaan luki ilokseen. Ennen syöksyä upposi siis minuun tosi hyvin, ja tämäntyylisiä perusdekkarin ja jännärin yläpuolelle kohoavia romaaneja lukisin mieluusti enemmänkin. Goodreadsiin Ennen syöksyä saa minulta neljä tähteä.

Camilla Greben Kun jää pettää alta (Gummerus, 2017) saapui minulle viime kesänä yllätyspakettina kustantajalta. "Seisoin lumessa äidin haudalla, kun puhelu tulee." Kirjan avauslause ei innostanut lukupuuhiin keskellä kesää, mutta joulun aikaan poimin kirjan luettavakseni. Greben dekkariin on rakennettu erikoinen käänne, joka on koko kirjan kannalta tosi olennainen, joten eipä paljasteta sitä tässä. Mutta mutta, on todettava, että Greben kirjan idea vesittyi minun kohdallani jonkin verran sen vuoksi, että juonen tietyt osat olivat aika ennalta arvattavia. Tykkäsin silti kokonaisuudesta kolmen tähden arvoisesti, sillä vaateliikkeen myyjättären ja hänen rikkaan poikaystänsä katoamisen ympärille rakennettu juoni vyöryi näppärästi eteenpäin ja kirja oli muhkeasta pituudestaan huolimatta helppoa ja viihdyttävää luettavaa.

Sivuhuomautus: huomasin vasta tätä juttua kirjoittaessani, että kirjan alkukielinen nimi on sinänsä varsin kuvaavasti Älskaren från huvudkontoret. Onnittelut hänelle, joka kehitteli kirjaan hienon ja tyylikkään suomenkielisen nimen. Nimittäin Rakkautta pääkonttorilta kuulostaisi minusta lähinnä harlekiini-sarjan osalta numero n. 😊

Goodreads: Ennen syöksyä saa 4 tähteä ja Kun jää pettää alta saa 3 tähteä
Mistä kirjat minulle? Ennen syöksyä -kirjan lainasin kirjastosta. Greben kirjan tuli minulle kustantajalta. Kiitokset!
Muualla verkossa: 
* Ennen syöksyä -kirjaa on luettu mm. blogeissa Nannan kirjakimara, Mari A:n kirjablogi, Mummo matkalla
* Kun jää pettää alta -kirjaa on luettu mm. blogeissa Tuijata.Kulttuuripohdintoja, Kirjasähkökäyrä ja Ja kaikkea muuta
Kirjojen tietoja:

Noah Hawley: Before the Fall (2016)
Suomennos Markku Päkkilä
Otava, 2017
484 sivua

Camilla Grebe: Älskaren från huvudkontoret (2015)
Suomennos Sari Kumpulainen
Gummerus, 2017
506 sivua

Kommentit

 1. Hawleylta on tullut ihan huippusarjoja (Fargo, Legion), joten sen vuoksi Ennen syöksyä kiinnostaa minua varsin paljon! Kirjan juoni kuulostaa sopiva mystiseltä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Fargo on minulle tuttu vain leffaversiona, mutta se oli kyllä tosi hyvä sekin! Kiva kuulla, että sarjaversiointi on ollut onnistunut. Hawlayn kirjaa kannattaa kokeilla. :)

   Poista
 2. Minäkin tykästyin kirjaan Ennen syöksyä, kun luin juonen, myös kansi viehättää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin tykkään Ennen syöksyä -kirjan kannesta. Se kuvastaa kirjan alun hyytäviä tunnelmia loistavasti. :)

   Poista
 3. Nää kirjat kiinnostaa molemmat mua. Loputtoman pitkälle lukulistalle lisäys siis. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lukulistat ovat onneksi varsin joustavia, aina on tilaa uusille kirjoille. :D

   Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.