Sarjakuvaa: Paper Girls Volume 1 - Brian K. Vaughan, Cliff Chiang

Brian K. Vaughan on ollut kirjablogeissa esillä Saga-sarjakuvansa tiimoilta, mutta minun makuuni Saga ei puoliksi luetun ensimmäisen osan perusteella osunut (liian roisi ja eritepitoinen fiilis ei napannut). Sen sijaan Vaughanin Paper Girls vaikutti paljon kiinnostavammalta tuttavuudelta. Amerikkalaisen pikkukaupungin lehdenjakajatyttöjen Halloween-yön tapahtumista kertova Volume 1 saapui minulle kirjastosta sopivasti juuri ennen kuun vaihdetta, joten pääsen osallistumaan Yöpöydän kirjat -blogin Halloween-lukuhaasteeseen täydellisesti teemaan sopivalla kirjalla.


Vaughan on käsikirjoittanut tv:ssä taannoin pyörinyttä Lost-sarjaa, ja se on helppo uskoa Paper Girlsin perusteella. Valitaan miljöö ja heitetään sinne kaikkea outoa. Tämä resepti toimii hyvin myös amerikkalaisessa esikaupungissa, jossa 12-vuotiaat, reippaan räväkät lehdenjakajat kokevat elämänsä Halloween-yön. En halua pilata uusien lukijoiden ylläreitä, joten sanonpa vaan: olkaa varuillanne.


Albumin piirrosjälki on Cliff Chiangin käsialaa, ja tykästyin kovasti hänen tyyliinsä. Tytöt on ilmeikkäästi piirretty, ja ruutuja katsellessa tuli kummalla tapaa nostalginen olo. No, sijoittuuhan tarina vuoteen 1988, joten aikahyppy muutaman vuosikymmenen taakse oli kai aika onnistuneesti toteutettu. Vaikutelmani amerikkalaisesta 80-luvun todellisuudesta rajoittuvat iät ajat sitten katsottuihin tv-sarjoihin, ja niitä vasten peilattuna ruutujen sisältö tuntui mukavalla tavalla vanhanaikaiselta (siis ennen kuin juoni ns. ryöpsähti silmille).

Juonellisesti Paper Girls tarjosi vauhdikasta menoa, ja pidin sarjakuvan girl power -meiningistä, joka osui hienosti myös aikuislukijan lukuhermoon. Volume 1 antoi silti olemattoman vähän vastauksia kaikkeen eteen heitettyyn outouteen, joten sarjan toinen osa meni oitis kirjastovaraukseen. Goodreadsiin Paper Girlsin ensimmäinen osa saa minulta 4 tähteä.


***
Osallistun kirjalla Yöpöydän kirjat -blogin Halloween-lukuhaasteeseen.


Goodreads: 4 tähteä
Mistä sarjakuva minulle? Kirjaston sarjakuva
Muualla verkossa: Sarjakuvaa on luettu mm. blogeissa Cats, books & me ja Kirjaston kummitus
Sarjakuvan tietoja:
Brian K. Vaughan (tarina),  Cliff Chiang (piirros), Matt Wilson (värit), Jared K. Fletcher (tekstaus): Paper Girls Volume 1
Image Comics, 2016
144 sivua

Kommentit