Ann Cleeves: Vera - Kuolonkukkia

Ann Cleevesin Shetlantiin sijoittuvat Jimmy Perez -dekkarit tulivat minulle tutuiksi jo ennen blogiaikaani, ja tykästyin sarjaan ja sympaattiseen Jimmyyn aika lailla. Sitten Cleevesin nimi painui unholaan, enkä juuri noteerannut kirjailijan uutta Vera-sarjaa. Mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Ensimmäiseksi Verakseni valikoitui e-kirjana lukemani Kuolonkukkia (Karisto, 2015/2012), ja viikolla kävin lainaamassa kirjastosta Viiltoja-osan. Minulla on selvästi jonkinlainen dekkarikausi taas menossa, ja Vera oli mainio löytö rikosjuonien saralla juuri tähän hetkeen. Sotkuisia ihmissuhdekudelmia, särmikäs Vera, ei puistattavia raakuuksia - Cleevesin Vera pääsi pikavauhtia hyvien sarjojen listalleni.


Kuolonkukissa kuvataan aluksi, kuinka iltamenoista kotiin palaava Julie löytää poikansa Luken kuolleena kylpyammeesta, vedessä kelluvien päivänkakkaroiden keskeltä. Sitten hypätään keski-ikäisen Felicityn kotiin, jonne hänen koulusta palaava pikkupoikansa tuo koulussa työskentelevän Lily Marshin katsomaan pihamökkiä vuokra-asunnoksi. Varsinaiseen poliisitoimintaan päästään kunnolla kiinni vasta kun Lily Marshin surmaa on huolella pohjustettu. Murhiin liittyvien henkilöiden ja heidän elämänsä kuvaus onkin Kuolonkukissa keskeisellä sijalla, ja pidin kirjasta juuri sen vuoksi. En kaivannut juoneen shokeeraavia käänteitä tai henkeäsalpaavaa jännitystä. Ehei, keskiluokkaisen englantilaiselämän ja sen ihmissuhdesolmujen kuvaus riitti minulle vallan mainiosti.

Kirjasarjasta on tehty myös tv-sarja, josta googlailun perusteella on meillä menossa jo 7. kausi. En ole katsonut sarjaa (vielä), mutta Brenda Blethynin tulkitsema Vera vaikuttaa pikaisen näytteen perusteella olevan onnistunut valinta Veran rooliin. Kuolonkukissa Vera on itseironiaan taipuvainen, älykäs, itsenäinen ja itsepäinenkin nainen, oman tiensä kulkija vaikka tiimityötä muiden poliisien kanssa tekeekin. Mitään mullistavaa Veran hahmo ei dekkarien saralle mielestäni tuo, mutta toisaalta, mukavasti rullaavia dekkarisarjoja ei voi olla liikaa. Goodreadsiin Kuolonkukat saa kolme tähteä.

Goodreads: 3 tähteä
Mistä kirja minulle? Oma e-kirjaostos
Muualla verkossa: Kirjaa on luettu mm. blogeissa Luettua elämää, Rakkaudesta kirjoihin ja Annelin lukuvinkit
E-kirjan tietoja:
Ann Cleeves: Hidden Depths (2007)
Suomennos Annukka Kolehmainen
Karisto, 2015 (e-kirja)
305 sivua

Kommentit

 1. Jimmy Perez vei minunkin sydämeni ennen blogiaikoja ja juuri tämä Kuolonkukkia tuli vielä luettua Vera-sarjaa. Tällä viikolla katsoin ensimmäisen kerran Vera Stanhope tutkii -sarjaa tv:stä ja oli ihan älyttömän hyvä majakkasaarelle sijoittuva murhamysteerijakso. Tykkäsin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Perez-sarja oli tosi hyvä! Muistan, miten luin sen ensimmäisen osan ja sitten piti lainata kaikki loput osat heti peräjälkeen, kun niin koukutuin. :)

   Poista
 2. Veran katsomisen telkkarista voi aloittaa milloin vain ja mistä jaksosta vain. Päähenkilöllä on aina samat vaatteet ja ajaa samaa autoa. Työkaveri voi vaihtua. Rikokset tulee ratkottua lempeähköllä tavalla, huumoria unohtamatta. Katson aina välillä. Kirjat jäivät kun tv-sarjat alkoivat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilmeisesti tv-sarjan puvustuskustannuksiin ei ole satsattu. ;) Aloittelin juuri Viiltoja-kirjan, ja ehkä kokeilen sarjaakin.

   Poista
 3. Shetlannin maisemia tuijotin Jimmy-sarjassa lumoutuneena. Muutenkin sen henki oli kiehtovankarhea, ja henkilöistämkehittyi seuraamista vaativia persoonia. Kirjoja en ole lukenut. Sama koskee Vera Stanhopea, eli olen ollut vain tv:n varassa. Päänäyttelijä on todella oiva valinta! Mitä pitemmälle sarja etenee, sitä tykästyneempi olen Veran tapaa touhuta.

  Marika, haastan sinut marrasjännitysviikolle. Ja se on ilo ja aika helppoa myös, koska jo lupailit mukaan. Tässä haaste vielä linkkinä, jonka voi lisätä Haastavaa luettavaa -blogiin: https://tuijata.wordpress.com/2017/10/24/marrasjannitysta-2017/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, mukana ollaan! Tosi kiva teemaviikko marraskuun alkuun. :) Laitoinkin jo jutun Haastavaa luettavaa -blogiin.

   Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.