Sunnuntaisarja: Bouncer 1 - Kainin silmä (Boucq/Jodorowsky)

Kesän kunniaksi päätin omistaa blogini kesäsunnuntait sarjakuvalle. Tästä genrestä löytyy näyttävää, viihdyttävää ja yllätyksellistä luettavaa, ja sarjakuviin uppoutuminen on mukavan rentouttavaa puuhaa romaanien välissä. Sunnuntaisarjan ensimmäinen albumi on länkkärihenkinen Kainin silmä (Jalava, 2015), jonka piirrokset ovat lähtöisin ranskalaisen François Boucqin kynästä ja tarinan on sanaillut chileläinen Alejandro Jodorowsky. Albumi aloittaa Bouncher-sarjan, josta Goodreads löytää yhdeksän julkaistua osaa.


Villin lännen seikkailut eivät suuremmin viehätä minua leffoissa, mutta Kainin silmän kostoteeman ympärille rakentuva tarina  toimi sarjakuvamuodossa minulle yllättävän hyvin. Upealla piirrosjäljellä oli totta kai iso osuus asiaan. Albumin sivut ovat todella näyttäviä, on värejä ja tunnelmallisia maisemasivuja:


Kainin silmän tarina on raaka, mikä tietenkin sopii Villin lännen aikakauteen mutta aivan pienille seikkailunhaluisille lukijoille en albumia tästä syystä suosittele. Muutamista ruuduista minulle tuli mieleen Tarantinon Kill bill -leffat, mutta Kainin silmässä ei onneksi koko aikaa mellastettu samaan malliin, eivätkä raakuudet vallanneet liikaa sijaa itse tarinalta.

Albumin juoni kietoutuu arvokkaan timantin, Kainin silmän, ympärille. Verisiteet eivät paljon paina timanttia tavoittelevien veljesten ja heidän äitinsä kesken, ja niin alkaa vuosien päähän ulottuva ahneuden ja koston kierre.  Kainin silmään on myös jonkin verran otettu mukaan Yhdysvaltain sisällissotaan liittyviä asioita, mutta lähinnä joidenkin hahmojen taustojen ja luonteen kuvauksen vuoksi. Mikään historian tietoannos Kainin silmä ei siis ole, vaikka Villin lännen ajankuvaa onkin tarjolla runsain mitoin. Albumin henkilögalleria on erittäin miehekäs, mutta yksi voimakas naishahmo sentään mahtuu joukkoon. Tasa-arvo toteutuu siinä mielessä, ettei Aunty Lolan kohtalo ole yhtään mieshahmoja lempeämpi.

Pidin siitä, että kertomus avautui lukijalle pikku hiljaa, palanen sieltä toinen täältä ja loppuratkaisua pitää itse asiassa odottaa seuraavaan albumiin, jonka pitäisi ilmestyä suomeksi syksyllä. Taidan jatkaa matkaa tämän sarjan kanssa, sillä sarjakuvan muodossa Villin lännen armottomat seikkailut ovat vetävää luettavaa. Joskus nuorempana luin innostuneena Lucky Lukeja, ja Bouncer on sukellus samaan maailmaan aikuisemmasta näkökulmasta. Lucky Luke -tyylistä huumoria tästä sarjasta ei löydy, ja ehkä parempi niin. Bouncerin maailma on sen verran raaka, että sinne sopii korkeintaan kuivakka hirtehishuumori.

Kainin silmän tarina tarina on reilun kolmen tähden arvoinen, mutta hienon piirrosjäljen ansiosta annan albumille neljä Goodreads-tähteä.

***
Kirjankansibingoon  mahtunee mukaan myös sarjakuva-albumien kansia, joten ruksi ruutuun 'monta henkilöä':


Goodreads: 4 tähteä
Mistä kirja minulle? Pyysin arvostelukappaleen kustantajalta. Kiitos!
Muualla verkossa: Sarjakuvaa on luettu blogissa Kirjojen keskellä.
Kirjan tietoja:
François Boucq (piirrokset) & Alejandro Jodorowsky (teksti): Un diamant pour l'au-delá (2001)
Suomennos Heikki Kaukoranta
Jalava, 2015
56 sivua

Kommentit

 1. Bouncer on kyllä näyttävää sarjakuvaa. Olet ohan oikeassa siinä, ettei tähän mikään kepeä huumori sopisikaan.

  Luin juuri Bouncerin osat 3-6 ja olisin mielelläni lukenut loputkin, mutta kirjastosta ei enempää löytynyt. Harmi, sillä osat 3-5 muodostivat kokonaisuuden ja kutonen aloitti seuraavan: nyt jäi seikkailu pahasti kesken.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarkistin Oulun kirjaston tilanteen, ja siellä ei tätä sarjaa ole saatavilla muutoin kuin suomenkielisenä versiona. Eli jatko-osia pitää metsästää muualta tai odotella suomennoksia. Taidan tyytyä odotteluun, joten toivottavasti tätä suomennetaan lisää. Tykkään siitä, että tarinat jatkuvat albumista toiseen mutta seuraavan osan odottelu on aina tylsää.

   Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.