Sunnuntaisarja: Agatha Christie/François Rivière: The Murder on the Links

Agatha Christien dekkareista on tehty myös sarjakuvaversioita, ja pakkohan niitäkin oli kokeilla Hurja Hassu Lukija -blogin emännöimään juhlavuoden lukuhaasteeseen. Valitsin luettavakseni tarinan The Murder on the Links, johon on sarjakuvaversioinnin on tehnyt ranskalainen François Rivière (Harper, 2007). Tarina on ilmestynyt suomeksi kirjana nimellä Golfkentän murha, ja olen sen joskus vuosia sitten lukenut, mutta murhaajasta minulla ei ollut enää pienintäkään muistikuvaa. Lähtökohdat sarjakuvan lukemiselle olivat otolliset, sillä ensitutustuminen Christien sarjisversioihin herätti toden teolla uteliaisuuteni.


Ja täytyypä sanoa, että tämän ensitutustumisen jälkeen olen valmis jättämään sarjakuvaversiot sikseen. The Murder on the Links oli nimittäin puuduttavaa luettavaa. En osannut lainkaan aavistaa, miten tylsää puhekuplissa tapahtuva murhan selvittely voi olla. Siinä eivät auttaneet edes Poirotin tuimat katseet tai naikkosten kohtalokkaat silmäykset, kun odottelin pitkästyneenä loppuratkaisuun päätymistä. Tämä oli minulle yllätys, mutta joko ko. tarina on kirjanakin pitkästyttävä tai sitten Christien dekkarien viehätysvoima häviää jonnekin ruutujen väliin esitysformaatin vaihtuessa. Kun dekkarin juoni tiivistettiin pieniin tekstinpätkiin, en pystynyt löytämään lopputuloksesta mitään Christien dekkarien viehätysvoimasta.


Albumin kuvitus oli silti hyvin Christie-henkinen, ja ainut syy sille miksi albumi saa minulta kaksi tähteä yhden sijasta. Poirotin munanmuotoinen pää on vaihtunut enemmän pyöreän pallon muotoiseksi, mutta hahmot olivat esimerkiksi tv-versioihin verrattuna hyvin tunnistettavia. Henkilöiden asut on kuvattu pikkutarkasti, ja sivujen tunnelma on kaiken kaikkiaan erittäin elegantti. Ja jos joku haluaa harjoitella englanniksi lukemista, tämä lienee hyvä albumi siihen tarkoitukseen.

Goodreads: 2 tähteä
Mistä kirja minulle? Kirjaston kirja
Kirjan tietoja:
Agatha Christie (adopted by François Rivière): Le Crime du Golf (2003)
Illustrated by Marc Piskic
Harper, 2007
46 sivua

Kommentit

 1. MInusta kirja alkuperäisyydessään on varsin jännittävä, ja on näitä kunnon Hastings-Poirot -tarinoita, ei tosin minusta yllä ns. kultakauden tasolle, mutta kelpo kirja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arvelonkin, että tämä on kirjana parempi. Sarjakuvaan on varmaan otettu vain olennaiset osat juonesta ja tulos oli niin riisuttu, ettei se ainakaan minun mielenkiintoani pitänyt yllä.

   Poista
 2. Harmillista, että sarjakuvatoteutus ei oikein innostanut. Kuvitus kyllä näyttää hyvältä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuvituksesta pidin aika paljonkin, ja sen vuoksi harmitti ettei tarina vetänyt. Ehkä tämä vertautui liikaa Svedbergin lukemiin äänikirjoihin, joista Sininen juna oli vielä tuoreena mielessä. Sarjis tuntui niin typistetyltä sen rinnalla.

   Poista
 3. Voihan harmi... :/ Minulla on näitä kaksi kappaletta omassa hyllyssä. Idän pikajuna ranskaksi ja Sininen juna enkuksi. Olen odottanut paljon näiltä, harmi jos eivät ole sarjismuodossa yhtä iskeviä. Pitänee lukaista, jotta osaa muodostaa oman näkemyksen.

  (Tosin Idän pikajunan luin muutama vuosi sitten puoliväliin. Jäi kesken, mutta se ei ollut sarjakuvan vika, vaan turhauduin omaan ranskaksi tankkaamisen hitauteen. Tuli nimittäin ostettua kirja joskus juurikin kielipreppausta ajatellen.... Itse asiassa mulla on vähän turhankin monta sarjista ja lastenkirjaa ranskaksi hyllyssä notkumassa ja odottamassa sitä päivää "kun innostun".)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuuntelin juuri Sinisen junan äänikirjana ja se oli erittäin hyvä. Mitenkähän se onnistuttu muokkaamaan sarjakuvaksi, tarinassa oli niin hyvät hahmot ja juonenkäänteet... olisipa kiva kuulla, miten sarjakuvamuoto toimii sinulle. Näistä kun ei liiemmin blogijuttuja ole näkynyt.

   Poista
 4. Mahtavaa, että joku on viimein uskaltautunut näitä sarjakuvaversioita lukemaan, vaikka sinulle se ei tainnut niin mahtavaa olla :D Minä olen tässä vuosien saatossa ehtinyt kaikki kirjastosta löytyvät sarjakuvat lukaista, mutta ehkä sitä voisi jonkun ottaa uudellenlukuun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, kieltämättä olin äimistynyt siitä miten vähän sarjakuva-Poirot minua kiinnosti. Mutta tulipahan kokeiltua. Ja löysin Riviereltä kiinnostavan oloisen Christie-tietokirjan, josta lisää kunhan ehdin lukemaan. Tästähän taitaa tulla aivan Christie-kesä :).

   Poista
 5. On hyvä että tarjotaan mahdollisuus lukea myös sarjakuvana, ,jos ei jaksa lukea kirjana. Kiva että blogataan myös näistä vaihtoehdoista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Christie on tosiaan valloittanut lähes kaikki mahdolliset esitysformaatit. Animaatio-Poirotia ehkä ei ole vielä esitelty... Olihan tämä vaihtelua kirjoihin, mutta mietin mahtaako kukaan näiden perusteella innostua kirjoja lukemaan. Toivottavasti olen vain turhan pessimistinen. :)

   Poista
 6. Olipas mainion kuuloinen versio, mutta ei sitten ihan toimiva... Voisin kyllä kokeilla, jos sattuu eteen. Kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa toki kokeilla. Näitä sarjskuvaversioita on enemmänkin, ja olen hieman alkanut miettiä pitäisikö sittenkin kokeilla vielä jotain muuta albumia eikä tuomita tämän yhden perusteella. :)

   Poista
 7. Ooh, Poirotia sarjakuvana - ivan mielettömän hieno ajatus - ja vähän hullu! :)

  Tähän täytyy tutustua, kiitos! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannatta tutustua. Onhan tämä aika veikeä idea, ja piirretyssä Poirotissa oli kyllä alkuperäisen hahmon piirteet hyvin tunnistettavissa. :)

   Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.