Sunnuntaisarja: Dr. Jekyll and Mr. Hyde - Stevenson / Klimowski / Schejbal

Minulla on muutaman viikon takaa huonoja kokemuksia kirjojen sarjakuvaversioinnista Agatha Christien kirjojen osalta, mutta otin silti luettavakseni Andrzej Klimowskin ja Danusia Schejbalin version Robert Louis Stevensonin kauhuklassikosta Dr. Jekyll and Mr. Hyde. En ole lukenut alkuperäiskirjaa, ja kirjaverrokin puuttuminen saattoi olla albumin kannalta hyvä asia, sillä en olisi kuitenkaan osannut lukea albumia ilman jatkuvaa vertailua kirjaan ja se taasen on melko ärsyttävä tapa lukea mitä tahansa. Nyt saatoin lukea Jekyllin ja Hyden tarinaa avoimin mielin ja synkkäsävyinen sarjakuva oli sopivan säväyttävää luettavaa kesäillan myöhäisinä tunteina. 

Albumin kansikuva on hätkähdyttävä, jopa pelottava ja tuijottava katse vangitsi oitis mielenkiintoni kirjaston sarjakuvahyllyllä:

Kansikuvan piirrostyyli jatkuu myös albumin sisäsivuilla ja mustavalkoinen jälki sopii hyvin tähän synkkäsävyiseen tarinaan, jossa herra Utterson alkaa tutkia ystävänsä tohtori Henry Jekyllin asioita, jotka vaikuttavat olevan omituisella tolalla. Tohtori Jekyllin talossa majailee lisäksi salaperäinen herra Hyde, joka on sekaantunut erikoisiin, rikollisiin tapahtumiin. Mitä ihmettä on meneillään? Kurkkasin Wikipedian juoniselostusta sen verran, että mielestäni sarjakuvaversio noudattelee kirjan tarinaa eikä juonen olennaisia kohtia ole muokattu.Tohtori Jekyllin ja herra Hyden tarina oli minulle pääpiirteissään tuttu jo muista yhteyksistä, mutta oli silti mielenkiintoista lukea se aivan kokonaan. Sarjakuvaversio onnistui luomaan sivuille toisinaan jopa uhkaavan tunnelman, ja 1800-luvun loppupuolen Lontoo piirtyi ruutuihin hämyisenä. Varsinaisia maisemaruutuja albumissa ei ollut, ja tarina eteni ruudusta toiseen henkilöiden kautta. Tämä on yleensä mielestäni vähän tylsää, mutta tähän albumiin tyyli sopi. Täytyy myöntää, ettei tarina tehnyt minuun suuren suurta vaikutusta, mutta kuvitus puhalsi siihen sen verran hyytävyyttä, että annan albumille kolme Goodreads-tähteä.

***

Kirjankansibingo saa hypnoottisen tuijottavan ruksin ruutuun 'mustavalkoinen':


Goodreads: 3 tähteä
Mistä kirja minulle? Kirjaston kirja
Muualla verkossa: Robert Louis Stevensonin alkuperäiskirjaa Tohtori Jekyll ja herra Hyde on luettu mm. blogeissa Orfeuksen kääntöpiiri, KirjanurkkausHurja Hassu Lukija ja Matkalla Mikä-Mikä-Maahan.
Kirjan tietoja:
Andrzej Klimowski & Danusia Schejbal (illustrated and adapted): Robert Louis Stevenson's Dr. Jekyll and Mr. Hyde - A Graphic Novel
SelfMadeHero, 2009
121 sivua

Kommentit

  1. Minä en erityisemmin välittänyt alkuperäisestä kirjasta. Se oli ihan ok, mutta jotenkin puuduttava. Voisin kuvitella tykkääväni sarjakuvaversiosta jopa enemmän, kuvien perusteella näyttää aika vaikuttavalle ja varmaan käy hyvin tarinaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei minullekaan noussut intoa lukea alkuperäistä kirjaa, tämä 'kevytversio' saa riittää minulle. Minä tykkäsin kuvituksesta, siinä oli sellaista kolkkoa ja kylmää fiilistä, joka tuntui sopivat juoneen. Ja kansi on mielestäni aivan huippu. :)

      Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.