Saku Heinänen: Zaida ja elovalkeat

Saku Heinäsen Zaida-tytöstä kertovan sarjan avausosa on jäänyt minulta lukematta, mutta sarjan kakkososan, Zaida ja elovalkeat (Tammi, 2015) -kirjan maagista realismia lupaileva kesäinen tarina tuntui kiinnostavalta. Kirja teki heti hyvän ensivaikutelman, sillä ulkoasu on todella laadukkaan oloinen. Paksut sivut ja kirjailijan piirtämä kuvitus houkuttelevat aloittamaan lukemisen, ja tämä kirja taatusti kestää fyysisten ominaisuuksiensa puolesta useita lukukertoja, sen verran jämerää tekoa kirja tuntuu olevan.


Kirjan alussa Zaida matkustaa perheensä kanssa nimettömäksi jäävälle merenrantapaikkakunnalle. He ovat perineet Aimo-sedältä talon, jossa perhe aikoo viettää kesän. Naapurissa asuu sokea, herttainen Sofia-mummo, joka saa vieraakseen Zaidan ikäisen Tuija-tytön. Tässä ovat kirjan alkuasetelmat, ja aika kauan kestää, ennen kuin kirjassa tapahtuu mitään sen dramaattisempaa kuin Zaidan tutustumisen paikkakuntaan, naapureihin ja kesäpäivien uintireissut. Minua tämä ei haitannut, sillä pidin kovasti kirjan rauhallisesta kesätunnelmasta. Kirjan kauniiden piirroskuvien myötä tuntui aivan kuin olisin tehnyt itsekin reissun tuolle pikkupaikkakunnalle, joka sinnittelee eteenpäin suuren tehtaan varjossa.


Loppupuolella kirjaa tapahtumien kulku muuttuu aavistuksen jännittävämmäksi, sillä erään uintireissun päätteeksi Zaida eksyy merkillisiin juhliin ja niistä seuraa monenmoista. Jännitys on silti hyvin maltillista, mutta se sopi tähän kirjaan ja saattaa sopivasti kutkutella nuorempien lukijoiden mielikuvitusta. Liian suuri tyylinmuutos kesken kaiken olisi voinut tehdä lukukokemuksesta melko erikoisen. Nyt minulle jäi kirjasta seesteinen loppuvaikutelma, mutta jäin silti miettimään sitä, onko kirja liian rauhallinen nykylapsille. Minua tämä kirja olisi varmasti viehättänyt myös nuorena, ja toivottavasti kirja löytää nykylukijansa.

Zaidan kesänviettoon on mahdutettu laajempia teemoja, kuten adoptiolasten sopeutuminen suomalaiseen yhteiskuntaan ja globalisaation, mutta nämä eivät mielestäni nousseet häiritsevän paljon esille. Kirjan luku ei onneksi mennyt opetustuokion puolelle. Kirjan henkilögalleria on hyvin tyttövoittoinen, sillä Zaidan lisäksi Tuija, Sofia ja Zaidan kaveri Siiri ovat tapahtumissa paljon esillä. Sofiasta tuli minun suosikkihahmoni, hän on todella ihastuttava, toimelias ja virkeä mummeli. Vanhusten kunnioittaminen nousikin Zaidan kesänvietossa kauniisti esille. Zaida ja elovalkeat oli minusta varsin ehjä kokonaisuus, vaikka monenlaista teemaa oli mahdutettu kirjaan eri henkilöhahmojen kautta. Mukavaa, että tyttölukijoille ilmestyy tällainen todellisuuden rajoja vienosti raottava kotimainen sarja.

Annan kirjalle kolme Goodreads-tähteä. Mainio kirja kesään, ja loppu jäi sopivasti hieman avoimeksi, enteilemään kenties jatkoa tarinalle.


***
50 kategorian haaste haaste etenee kohtaan 4) A book published this year.

[Edit 21.7.2015: Kirjankansibingoon ruksi ruutuun 'piirroskuva'.]

Goodreads: 3 tähteä
Mistä kirja minulle? Pyysin kustantajalta arvostelukappaleen. Kiitos!
Kirjan tietoja:
Saku Heinänen (kuvitus ja teksti): Zaida ja elovalkeat
Tammi, 2015
230 sivua

Kommentit

 1. Luin ensimmäisen osan ja tämäkin on nyt odottamassa lukupinossa. Kivaa ja kiinnostavaa oli mystinen osuus kirjassa. Tosin jäin hieman miettimään, että minkäikäisille tämä kirja on suunnattu?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kustantajan sivuilla saattoi olla ikäsuositus, mutten sitä tähän hätään muista. Juuri tuo pieni arvoituksellinen juoniosuus oli minulle tämän kirjan suola. Ehkä sitä olisi voinut tuoda aikaisemmassa vaiheessa juonta esille, sillä itse aloin jossain vaiheessa olla jo hieman malttamaton - milloin oudot tapahtumat oikein alkavat? :)

   Poista
 2. Minäkään en ole lukenut sarjan aiempaa osaa, mutta tämän löysin kirjaston uutuushyllystä ja odottaa nyt lukupinossani. :) En uskaltanut lukea arvosteluasi, kun sanan sieltä, toisen täältä, jotta jännitys kirjan tyylin ja sisällön suhteen pysyisi mahdollisimman pitkään. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että olet löytänyt tämän kirjan. Minäkin tykkään lukea ilman suuria ennakkotietoja tai -käsityksiä. Lukemisessa on silloin hieman sellaista uuden kirjan löytämisen riemua, jos kirja miellyttää. :) Mukavaa kuulla, mitä mieltä olet tästä.

   Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.