Kirjoja kesälle 2015

Viralliset kesämittarini ovat vielä miinuksella: 1) sää - tuulinen ja kolea, 2) kesäloma - alkaa (vasta) ensi viikolla. Pääni sisällä on silti kesäinen fiilis, sillä muutamat aikasyöpöt vapaa-ajan puuhat ovat jääneet taakse ja kaunokirjalliseen lukuharrastukseen käytettävissä oleva aikani on pompahtanut uusiin sfääreihin. Töiden jälkeen voin istua vaikka koko hyytävän tuulisen illan kirjojen äärellä, jos haluan. Kevään mittaan en ole ottanut kovin paksuja kirjoja luettavaksi, kun niiden lukemiseen olisi mennyt viikkoja ja pelkkä ajatus lannisti. Nyt on sitten semmoinen olo, että voisin vain ahmia hyviä kirjoja. Ja mitä enemmän sivuja, sen parempi. Joten hei, luetaan!

Tein viime vuonna kesän alussa postauksen, jossa listailin valokuvien muodossa joitakin kirjoja kesää varten. Kuvissa näkyi yhteensä 16 kirjaa, joista jutun kirjoittelun jälkeen olen lukenut 6 kappaletta ja yhden kirjan tuomitsin kirjaston kirjanvaihtohyllyyn ajatuksella 'en varmasti lue'. Jottei jää kaivelemaan, niin kyseinen kirja oli Philippa Gregoryn Punainen kuningatar. Sarjan aloitusosa Valkoinen kuningatar antoi niin kehnot lukutunnelmat, että tämä historiallinen sarja jäi osaltani siihen. Viime kesän listojen lukusaldo jäi siis kehnonlaiseksi, mutta onneksi lukeminen ei ole minulle suorittamista. Joten ei muuta kuin uudet lukuvinkit ilmoille, samoin kuin suuret toiveet upeista, valloittavista lukufiiliksistä. Kesä 2015 voisi pitää sisällään esimerkiksi nämä kirjat, jotka kaivoin esille omasta hyllystäni:


Hyllystäni löytyy lukemattomia Keltaisen kirjaston kirjoja. Peter Høegin uusin, Susanin vaikutus, on minulla juuri kesken ja vaikkei se selvästikään ole uusi Lumen taju, olen pitänyt siitä niin paljon että herran esikoinen kiinnostaa. Pamukin Lumen taidan ottaa lukuun kesäloman alkajaisiksi ja Nerudan muistelmilta odotan timanttista lukukokemusta.


Yllä olevissa kirjoissa on niin upeat kannet, että toivottavasti saan ne mahdutettua kirjankansibingoon. Kansien välistä odotan saavani luettavaksi kiehtovia ihmiskohtaloita.


Cattonin Valontuojat on houkutellut minua viime kesästä asti, jolloin ostin sen omaan hyllyyni odottamaan sopivaa lukuhetkeä. Ei näemmä ole ollut sellaista, mutta jospa tänä kesänä. Kuvan ulkopuolelta voin todeta, että samanlainen kohtalo on ollut David Mitchellin Pilvikartastolla. Olen pitänyt lukemistani Mitchellin kirjoista lähes kuin hullu puurosta, mutta se suuri, täydellinen hetki Pilvikartastolle antaa edelleen odottaa itseään. Olen päättänyt, että tänä kesänä löytyy lukuhetkiä 'täydellisten hetkien' kirjoille. Ahern ei ehkä aivan istu tähän sarjaan, mutta tätä kirjaa on kehuttu minulle ja nimi on erittäin osuva tähän hetkeen. Juuri nyt tuntuu, että minulle on buukattu kesän mittainen tapaaminen kirjallisen elämän kanssa.


Miksei kirjankansibingossa ole ruutua 'niskakuva'? Nämä eivät taida kelvata ruutuun 'kasvokuva'.

Lopuksi kirjastolöytöjä tältä päivältä:


Lundbergin Jää on kuulostanut hienolta kirjalta blogijuttujen perusteella, ja sain kirjaston hyllyjen välissä ahaa-elämyksen, että saaristolaistarina sopii mainiosti kesäpäiviin. Harstadin kirja saattaa pelastaa Kirjallinen retki Pohjoismaissa -lukuhaasteeni Norjan osalta, joka on osoittautunut hankalaksi maaksi. Jo Nesbø on ei-listallani, sillä hänen dekkarinsa eivät ole minuun puraisseet. Harstadin ohella myös Per Petterson on kokeile-listallani, sillä viimeksi tällä viikolla näin hänen nimensä eräällä kesäkirjojen vinkkilistalla.


Valkoinen on kesän väri, olipa kyse hampaista tai varpaista. Varvaskirjassa on upea kansi, jolla taidan napata kaupunkikuvan bingoon. Jollei joku ole vielä sitä arvannut, niin bingo on jälleen koukuttanut minut, vaikka olenkin saanut vasta kaksi ruksia ruudukkooni. Zadie Smith on kiinnostanut minua jo jonkin aikaa, ja kesä tuntuu sopivalta ajalta ottaa jälleen yksi minulle uusi nimi haltuun.

Myös lukuhaasteita piisaa, lisää tuntuu ilmaantuvan joka nurkan takaa: 

Hurja Hassu Lukija käynnisti blogissaan Agatha Christie 125-vuotta -haasteen, johon aion osallistua. Olen alkuvuoden aikana kuunnellut aika monta Christien dekkaria äänikirjoina, ja haasteen inspiroimana aloitin vielä yhden eli Sinisen junan. Christien kirjoissa on näin vuosien tauon jälkeen luettuna jotain ihanan leppoisaa ja kiehtovaa, joten varoitus: Christietä luvassa muodossa ja toisessa loppuvuoden aikana.  

Kirja-aitassa vietettiin toukokuussa Wouk-kuukautta, johon en ehtinyt mukaan. Mutta kirjastovaraus on vetämässä Woukin kirjasta Manhattan, joten katsotaan miten tämä kirjailijasuuruus minuun kolahtaa.

Ja sitten on kaikki ne haasteet, jotka ovat pyörineet jo jonkin aikaa... ja lukupinon keskeneräiset kirjat, jotka ovat olleet kesken ties miten pitkään. Pitäisikö ne lukea loppuun ennen näitä kuvissa olevia houkutuksia? Ja entäs kevään kiinnostavat uutuuskirjat, joille en ole löytänyt lukuhetkiä. Ja kesällä ilmestyy uutuuksia ja syksyn kirjakuvastot houkuttelevat... hups heijaa, kirjat eivät näytä loppuvan kesken, mutta aion silti viettää rennon lukukesän ja nauttia elämästä myös kirjan sivujen ulkopuolella.

P. S. Katsaus toukokuun lukemisiin jäi tällä kertaa välistä. Kesän alussa on mukavampi kurkkia eteen- kuin taaksepäin. :)

Suloista suvea ja antoisia lukuhetkiä kaikille. 


Kuva: 
"Field of sunflowers" by I, BenAveling. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons - http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Field_of_sunflowers.JPG#/media/File:Field_of_sunflowers.JPG

Kommentit

 1. Mainioita lukusuunnitelmia, Marika! Tuolle Pamukin Lumelle kuitenkin suosittelisin lukuajaksi talvea. Ainakin oma lukukokemukseni oli lähes maaginen, kun luin kirjaa pari päivää kestäneen lumipyryn keskellä. Tosin, jos nämä kesäkelit jatkuvat, kirja tuntuu ajankohtaiselta nytkin...

  Mulla on juuri luettavana Lundbergin Kuninkaan Anna. Olen aivan koukussa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kieltämättä minäkin olen hieman epäileväinen sen suhteen, miten juuri tuo Pamuk mahtaa toimia aurinkovarjon (tai sateensuojan) alla. Mutta onneksi minulla on muitakin Pamukeja lukemista odottamassa.

   Jos pidän Jäästä, niin hyvä kuulla että Lundbergilta löytyy muitakin hyviä. Minulla onkin näköjään tässä suunnitelmassa useita talvisia kirjoja nimen perusteella... liekö talvi vielä kangastellut päässä kun kirjoja valitsin. :)

   Poista
 2. Tuttuja kirjoja joko luettuja tai jonossa. Käännöksiä kiinnostaa minua erityisesti. Valontuojat uuvutti minut, mutta tahkosin loppuun. Elämän ilo on huikea kirja. Pamukin Lumi on mahtava kirja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pidin kovasti Cattonin Harjoituksista (joka on huomattavasti Valontuojia lyhyempi), joten sen imussa ostin tämän uusimman suomennuksen. Aion ottaa sen varmaan kesä-heinäkuun vaihteessa lukuun, ja toivottavasti ei ole pettymys - niin paljon olen siihen ladannut odotuksia. :) Elämän ilon kanssa on sama juttu, odotukset korkealla ja kehuja olen tästä kirjasta jo onneksi lukenut muutamasta blogista.

   Poista
 3. Oi, sinullakin on ihanalta vaikuttavia kirjoja lukulistallasi kesällä. No, kaksi niistä olenkin lukenut: Mitfordin tytöt oli todella mielenkiintoinen ja Valontuojat myös, mutta vähän venytetty ja vanutettu. Molemmat kuitenkin oivia tiiliskivivalintoja kesään :)

  Jospa tuo Jää olisi hyvä. Sen verran kauan on kirjahyllyssä maannut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valontuojien pituutta on moitiskeltu siellä täällä, mutta olen silti toiveikas että kirja pitää mielenkiintoni vireillä loppuun asti. Milfordin tytöiltäkin odotan paljon, sillä aihe ei ole minulle entuudestaan tuttu mutta kuulostaa kovin kiintoisalta.

   Poista
 4. Mukavia kirjasuunnitelmia! Listassasi on paljon sellaista, mitä en itse ole lukenut. Olen lukenut vain Jään (ihana, suosittelen sen jälkeen lukemaan Marsipaanisotilaan) ja Valkoiset hampaat ehkä puoleen väliin (en muista, miksi en lukenut loppuun. Olisikohan aikaraja tullut umpeen.) Käännöksiä aloitin joskus mutta se oli jälleen näitä lainaan-monta-kirjaa-kirjastosta-ja-lopulta-palautan-useimmat-lukematta -kirjoja. Eli joskus kyllä lainaan sen uudelleen. ;-)

  Toivottavasti tuo sää lämpenisi ja tuulet laantuisivat... Olisi mukavampaa lukea kirjaa ulkona kuin aina vain sisätiloissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin on paha tapa raahata aivan liikaa kirjoja kotiin kirjastosta, mutta viime aikoina olen sentään oppinut uusimaan lainoja. Pitkään aikaan en tehnyt sitä lainkaan, vaan kiikutin lainoja muutaman viikon jälkeen takaisin lukemattomina. Mutta onneksi kirjastontädit eivät näe, onko kirjaa luettu vai ei. :D

   Ulkona lukeminen tosiaan maistuisi, mutta ei täällä Oulussa ainakaan tarkene. Ja vimmatusti puhaltava tuuli riepottelisi sivuja miten sattuu.

   Poista
 5. Onpa ihania kirjoja! Valontuojat tuo elävästi mieleeni viime kesän, kun sitä mökillä luin. Ja luettavaahan kirjassa riittää! :) Susanin vaikutuksen luin juuri, ja Høegin tuotantoon haluan tutustua enemmänkin. Edes Lumen tajua en ole lukenut. Ihana Jää, Lundbergin tyyli on niin hieno! Lovellin kirjassa on suloisen nostalginen kansi, tekisi mieli tarttua siihen vain sen vuoksi.
  Aurinkoa ja hyviä lukuhetkiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomasinkin, että sinulta tuli juuri juttu Susan-kirjasta. Käyn sen lukemassa, kunhan saan oman luku-urakkani loppuun. Se saattaa tapahtua jo huomenissa, sillä kirja tuntuu etenevän vauhdikkaasti. Voi, Lumen taju on ihana, tykkään siitä kirjasta aivan älyttömästi. :) Lovellin kirjan kansi kiinnitti minunkin huomioni, en ollut kirjasta ennen mitään kuullut mutta takakansi vakuutti ostamaan omaksi.

   Poista
 6. Kivoja kirjoja, ja näyttävät aina kuvissa houkuttelevilta. Mä olen nimennyt nuo Käännöksiä ja Bolshoin joskus nutturakirjoiksi, samantyylisiä kirjankansia oli aikamoinen kasa silloin Bolshoin aikaan. Kirja on muuten aivan mahtava - tai ainakin itse tykkäsin siitä tosin paljon!

  Samoja haasteita osin myös kesäksi, ja Christien äänikirjat voisivat olla kiinnostavia, nyt kun olen avannut äänikirjojen maailman.

  Ja mulla myös pinossa omasta hyllystä sellaisia kesäkirjoja, jotka aion lukea kesällä. Katsotaanpa, ehdinkö kuvata ennen kesän loppua ollenkaan =D

  Mukavia lukusäitä (ainahan on hyvä lukusää!) ja kyllä se kesä tulee, mulla on jo jalat kärventyneet auringossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, nutturakirja sopiikin tuohon kansityyliin. :) Olivat niin samanlaisia, että pakkohan ne oli laittaa samaan kuvaan. Kuvia ottaessa teki mieli alkaa heti lukemaan kaikkia. Niin paljon kauniita kansia ja paksuja kirjoja.

   Svedbergin lukemat Christien äänikirjat ovat mainioita, olen kuunnellut niitä tosi paljon kevään mittaan ja ensi viikolla tulee (taas) niistä juttu. Kotityöt ja työmatkat menevät kuin siivillä niitä kuunnellessa.

   Mieheni on onnistunut ruskettumaan, vaikka säät ovat olleet mitä ovat. Mutta hänellä on opettajana jo loma alkanut, joten puolustelen kalvakkuuttani sillä. :)

   Poista
 7. Oi, ihania lukuhetkiä odottamassa!

  Olen katsellut Valontuojia ja Pilvikartastoa 'sillä silmällä', jospa kesällä olisi aikaa...

  Mahtavaa lukukesää sinulle! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, näin todella toivon. :) Minä olen katsellut Valontuojia ja Pilvikartastoa jo niin pitkään sillä silmällä, että viimein on aika ryhtyä tositoimiin... en halua enää ensi kesänä huokailla, etten ole vieläkään näitä ehtinyt lukemaan. :)

   Poista
 8. Minua nauratti kovasti nuo "valkoiset" kirjat, hampaat ja varpaat siellä vierekkäin sulassa sovussa :D

  Minäkin hurahdin kirjankansibingoon, kolme luettua kirjaa, kolme rastia ja vieläpä samaan riviin mahdutettuna, hyvä alku! En ole vielä tarkastellut kesälukemisiani bingosilmällä, mutta eiköhän rasteja ehdi jokunen tulla, toivottavasti bingo(ja)kin...

  Ihanaa kesää sinulle, tiedä vaikka nähtäisiin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varvaskirjan jo ehdin lukemaan, oli hyvä. Hammas-varvaspari sattui kesäpinoon sattumalta, mutta onhan nuo aika hupaisat tuossa vierekkäin. :)

   Sinullapa on bingo alkanut hyvin. Minulla on näköjään sama hajaruututaktiikka kuin viime kesänä. Koko ruudukon täyttö taitaa jäädä haaveeksi, mutta aion silti kokeilla. Aurinkoista kesää :). Olisipa tosiaan kiva nähdä taas!

   Poista
 9. Voi miten kivoja kirjoja olet valinnut! :)

  Haluaisin lukea Pamukilta jotain, mutten tiedä mistä aloittaisin. Elämän ilo on minullakin lainassa, Mitfordin tytöt kiinnostaa ja Pilvikartastoa jonotan kirjastosta.

  Bolshoin perhonen oli mielestäni aivan ihana lukuromaani ja Käännöksiä upposi minuun myös. Olen huomannut, että ihan etsimättä maahanmuuttaja-kategoriaani on tullut aika paljon kirjoja näiden 1,5 vuoden aikana mitä blogia olen pitänyt.

  Jäästä pidin kovasti, joskin pitäisin sitä enemmän talvikirjana, arvaat varmaan miksi ;) Osaan olla sillä tapaa erittäin yksioikoinen ;) Zadie Smithiinkin haluaisin jossain välissä tutustua.

  Ihanaa lukea näitä kesäkirjapostauksia, vaikka niistä tuleekin se sama ajatus; missä välissä ehtii lukea kaiken mitä haluaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luin viime kesänä Pamukilta muistelmakirjan Istanbul - muistot ja kaupunki, ja se oli hyvä. Elävästi kirjoitettu, ja kuin pieni matka Istanbuliin. Jos tuon tyyppinen kiinnostaa, kannattaa kokeilla.

   Bolsoi-kirjan jo ehdin lukea ja oli se hyvä. Balettimaailma on todella kiehtova. Heh, tähän juttuun tosiaan tuli kaksi talvista kirjaa mutta en ole niin tarkka tämän suhteen. Talvinen kirja viilentää mieltä hellekelillä :). Aivan, ihmettelen jo itsekin miten ehdin lukea nämä ja kaikki muut houkuttelevat vinkit, joita tuntuu löytyvän kaiken aikaa.
   Kesällä on reilummin lukuaikaa ja se tuntuu sekoittavan ainakin minun pääni, tulee oikein rohmuttua kaikkea kiinnostavaa lukupinoon. :)

   Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.