2 x sarjakuva: Bouncer osa 3 & Ranskalainen sarja

Sarjakuvien sivuilla huomaan usein liikkuvani sellaisten aihepiireihin parissa, joita muutoin välttelen. Bouncer-sarjakuva sai minut innostumaan länkkäreiden maailmasta, ja sarjan suomennostahti on edennyt jo kolmanteen osaansa. Käärmeen oikeus (Jalava, 2016) piti totta kai saada omaan hyllyyn, ja samalla kertaa innostuin hankkimaan myös Emmanuel Moynotin taiteileman sarjakuvaversion Irène Némirovskyn postuumisti julkaistusta romaanista Ranskalainen sarja.

Myrsky kesäkuussa -sarjakuva (Jalava, 2016) perustuu Ranskalaisen sarjan ensimmäiseen osaan. Täytyy myöntää, ettei alkuperäinen Ranskalainen sarja minua suuremmin houkuttele. Toinen maailmansota ahdistaa, enkä mielelläni lue sen kauhuja tai niitä sivuavia kirjoja. Sarjakuva on silti sen verran kevyempi ilmaisumuoto, että päätin uskaltautua kokeilemaan Moynotin versiota Némirovskyn kuuluisasta ja palkitusta romaanista. Némirovskyn kirjaa en siis ole lukenut, mutta sen lukutunnelmia voi kurkata esim. Eniten minua kiinnostaa tie -blogissa.


En oikein tiedä vieläkään, pidänkö Moynotin piirrosjäljestä vai en. Siinä on suttuisuuden tuntua, joka ei minun silmääni miellytä, mutta toisaalta ruutujen harmaanmusta väritys henkii hyvin toisen maailmansodan synkkyyttä, saksalaisten uhkaa ja painostavaa ilmapiiriä. Eli ehkä kallistun "sopii albumin aihepiiriin" -kannalle:


Sarjakuvassa on todella laaja henkilögalleria, ja vaikka se esiteltiin parilla sivulla (!), niin minulla kesti kotvasen ja toisenkin ennen kuin aloin pysymään kärryillä eri tarinalinjoissa. Sarjakuvan tapahtumat sijoittuvat Pariisiin, kesäkuuhun 1940, jolloin saksalaiset ottavat maan haltuunsa ja asukkaat joutuvat pakenemaan kuka minnekin. Pelko, paniikki ja levottomat olot nostavat ihmismielen nurjan puolen pintaan, ja albumin sivuille piirtyy koskettavia ihmiskohtaloita - mutta myös niitä, jotka aiheuttavat inhoa ihmisten itsekkyyden vuoksi.  

Ihmisluonnon taitava tutkiskelu jäikin minulle päällimmäisenä mieleen Moynotin sarjakuvasta. Ruuduissa kuvataan todella vähän varsinaisia sotatapahtumia tai fyysistä väkivaltaa. Sen sijaan henkilöiden käyttäytymisen kautta välittyy se alhaisuus ja julmuus, johon me pystymme kun olosuhteita hieman muutetaan. 

Moynotin Ranskalainen sarja - Myrsky kesäkuussa ei herätellyt minussa kiinnostusta perehtyä alkuperäiseen kirjaan. Olen silti tyytyväinen, kun edes näin sarjakuvan välityksellä Némirovskyn kirjan tapahtumat tulivat tutuksi. Sivistysaukko paikattu, eikös?

Bouncer-sarjan kolmas osa Käärmeen oikeus tarjosi kevyempää ja viihdyttävämpää luettavaa. Olen pitänyt karuihin lännenmaisemiin sijoittuvasta kovaotteisesta sarjasta lähes hämmentävän paljon, mutta on pakko todeta, ettei Käärmeen oikeus ollut niin hyvä kuin aiemmat osat Kainin silmä ja Armottomien laupeus. Albumin tarinan kliseet hyppivät silmille (Bouncer mm. aikoo naimisiin ja olipas suuri yllätys, kun alttarille asti ei päästykään), ja juonen osalta Käärmeen oikeus haiskahti tärkeämpien osien väliseltä seikkailulta.

Piirrosjälki on sentään taattua huippulaatua - näitä ruutuja kelpaa katsella:Käärmeen oikeus on mutinoistani huolimatta vauhdikas ja ronski länkkärisarja, jota kannattaa mielestäni vinkata nuoremmille poikalukijoille. Sarjakuvan miehinen ja toiminnallinen ilmapiiri saattaa innostaa heitä lukupuuhiin.


Goodreads: Ranskalainen sarja - Myrsky kesäkuussa saa 4 tähteä ja Käärmeen oikeus 3 tähteä
Mistä sarjakuvat minulle? Molemmat ovat omia ostoksia
Muualla verkossa:
* Moynotin sarjakuvaa on luettu blogissa Tuntematon lukija
Sarjakuvien tietoja:

Emmanuel Moynot: Suite française. Tempête en juin (2015)
Suomennos Marja Luoma
Jalava, 2016
220 sivua

Boucq / Jodorowsky: La justice des serpents (2016)
Suomennos Heikki Kaukoranta
Jalava, 2016
58 sivua

Kommentit

 1. Sivistysaukoista en voi sanoa mitään, niitä minulla riittää:) Mutta suosittelen ehdottomasti Nemirovskyn Ranskalaista sarjaa, sarjakuvan lisäksi/sijaan. Sekään ei ole sodan kuvausta päällimmäisenä, vaan psykologista ihmiskuvaa, vaivatonta ja ilmaisuvoimaista kieltä, jännittävää ja täyteläistä ajankuvaa. Hieno kirjailija kerta kaikkiaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitääpä ottaa harkintaan Nemirovskyn kirja. Arvelinkin, että se lienee samantyylinen kuin tämä sarjakuvaversio. Tuskinpa näin kuuluisan kirjan versioinnin kanssa aletaan ottaa suuria vapauksia :).

   Poista
 2. Minulta löytyy tuo Ranskalainen sarja hyllystä ja sarjakuvankin haluaisin lukea sen jälkeen. Sitten joskus kun ehtii :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lukulistaa ehtii kasvattaa aina :D Moynotin sarjakuva on tutustumisen arvoinen. Toivottavasti romaanin toinenkin osa löytää tiensä sarjakuvan sivuille.

   Poista
 3. Bouncer-sarja alkoi ujosti kiinnostaa. Täytyypä katsastaa löytyykö kirjastosta: ihan niin paljon ei kiinnosta, että omaksi ostaisin. :D

  Luen vähän sarjiksia, mutta mieluusti lukisin enemmänkin. Siksi aktiivisesti haen sarjisvinkkejä. Tällä hetkellä minulla on kauhusarjakuva kesken, josta kyllä diggailen mutta sukat eivät pyöri jaloissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakin sarjan alkupään osia näkyi Goodreadsissa myös enkuksi, joten ehkäpä sarjaa löytyy kirjastostakin. Leffoissa en pidä ollenkaan länkkäreistä (siellä vaan ammuskellaan porukkaa pölypilvien keskellä ja välillä karautetaan hevosella paikasta toiseen :)), mutta Bouncereissa sama meininki on tosi jees. :D

   Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.