Gard Sveen: Pimeän sylissä

Gard Sveenin dekkari Pimeän sylissä (Bazar, 2016) oli erikoinen kirja: päähenkilö, rikostutkija Tommy Bergman ärsytti minua lähes koko kirjan ajan (taas yksi omien ongelmiensa ja traumojensa kanssa painiva poliisi), puolessa välissä kirjaa olin täysin tympääntynyt rikosta tutkivien henkilöiden omatoimisiin tutkimuksiin siellä ja täällä (siis aikuisten oikeasti, eivät kai poliisit huitele tutkimuksissaan minne sattuu, toisilleen kertomatta?!) ja mietin, jättääkö kirja kesken vai jatkaako sinnikkäästi eteenpäin. Jatkoin ja mitä tapahtui: yhtäkkiä juoni sai uusia kierteitä ja kiinnostuin kirjan tapahtumista aivan eri lailla kuin alkupuolella kirjaa. Sivut kääntyivät ja loppuratkaisu olikin sitten jo sellainen, että sarjan seuraava osa on pakko ottaa lukulistalle.

Pimeän sylissä -kirjassa on pari toisiinsa liittyvää nuoren tytön murhaa, ja näitä Bergman laitetaan tutkimaan yhdessä Susanne Bechin kanssa. Bech kipuilee yksinhuoltaja-arjen ja työn välissä, joten itse asiassa kirjan molemmilla poliiseilla oli ongelmia yksityiselämässään, ja tämän osalta liikuttiin välillä jo tahattoman huumorin puolella (mennee bloggaajan vinon huumorintajun piikkiin). Bergmanin ja Bechin työtoveruuteen liittyi kokenut poliisi - nuorempi (nais)poliisi -asetelma ja siihen liittyvää vallankäyttöä, mutta tämä osuus ei onneksi vallannut liikaa tilaa kirjan sivuilla. 

Sveen kuvaa jonkin verran rikoksiin liittyvien henkilöiden elämää, ja tämä toi mukavaa virettä tarinaan. Mm. salaperäisen Edle Marian arvoitus säilyi aivan loppusivuille asti, ja tästä aiheesta olisi kenties voinut saada enemmänkin irti. Raakuuksilla Sveen ei mässäile, sen sijaan jännitystä tiivistetään asteittain tihenevällä uhan tunteella. Kunpa vain kirja olisi pitänyt alusta asti otteessaan loppusivujen tavoin! Alkupuolen hitaampi juonenkehittely veti pisteitä hieman alas, joten annan Pimeän sylissä -dekkarille kolme tähteä Goodreadsiin.


Goodreads: 3 tähteä
Mistä kirja minulle? Kirjaston kirja
Muualla verkossa: Kirjaa on luettu blogeissa Ullan luetut kirjat, Rakkaudesta kirjoihin
Kirjan tietoja:
Gard Sveen: Helvete åpent (2015)
Suomennos Arja Kantele ja Susanna Paarma
Bazar, 2016
447 sivua

Kommentit

 1. Jälleen uusi mielenkiintoinen norjalainen kirjailija, lasiavaimen voittaja. Matti Rönkä on ainoa suomalainen lasiavaimen voittaja vuonna 2007.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on harmillista, ettei meiltä ole Rönkää lukuun ottamatta tullut Lasiavain-voittajia. Se tuntuu kuitenkin olevan iso palkinto täällä Pohjolan perukoilla. Onneksi näitä voittajia ja heidän tuotantoaan saadaan meille sitten kuitenkin käännöksinä.

   Poista
 2. Myös tuo Main mainitsema lasiavaimen voittaja "Raskaat varjot" oli huolellisesti ja paikoin näppärästi kirjoitettu, uskottavin henkilöhahmoin ja osin dokumentaarisin juonenkuluin varustettu rauhallispoljentoinen dekkari.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Raskaat varjot olen myös lukenut (en vaan muistanut laittaa linkkiä juttuun mukaan) ja minusta se oli tätä uutukaista parempi. Pidin sen historiaan sijoittuvista osista tosi paljon, ja vähän petyinkin, kun Pimeän sylissä oli toisentyylinen, nykyaikaan sijoittuva dekkari. Mutta ihan kelpo kirja toki tämäkin.

   Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.