TBR x 2: Jäätelökauppias ja Siirtymä
Hitaasti etenevä TBR-vuorenvalloitusprojektini nytkähtää tässä postauksessa kahden kirjan verran lähemmäs Haltia eli 25 TBR-kirjan rajapyykkiä (Halti häämöttää nyt yhden kirjan päässä! Harmi, että kaikki lyhyet ja nopsalukuiset TBR-kirjat ovat siirtyneet luettujen listoilla 😅). Vuodenvaihteen tienoilla luin Ian Banksin scifi-kirjan Siirtymä (Gummerus, 2013) ja tammikuussa lukuun pääsi Katri Lipsonin Jäätelökauppias (Tammi, 2012). Päätin niputtaa kirjat samaan juttuun, jotta saan TBR-listani nopeammin ajan tasalle täällä blogin puolella.
Kirjat sopivat myös rakenteensa puolesta yhdessä käsiteltäviksi: molemmissa kirjoissa lukijan kannattaa olla hereillä, sillä tarinat ja juonilangat kulkevat aikatasoilta toisille sen verran mutkikkaasti, että kyydissä pysyminen vaatii hieman keskittymistä. Keskittyminen kannattaa, sillä kirjat ovat parhaimmillaan todella antoisaa luettavaa:
Kirjat sopivat myös rakenteensa puolesta yhdessä käsiteltäviksi: molemmissa kirjoissa lukijan kannattaa olla hereillä, sillä tarinat ja juonilangat kulkevat aikatasoilta toisille sen verran mutkikkaasti, että kyydissä pysyminen vaatii hieman keskittymistä. Keskittyminen kannattaa, sillä kirjat ovat parhaimmillaan todella antoisaa luettavaa:
Katri Lipsonin Jäätelökauppias oli hämmentävän sirpaleinen lukukokemus. Kirjan kansi lupaa elokuvamaisia tunnelmia, ja niitä onkin luvassa Jäätelökauppiaan alkupuolella. Kirja käynnistyy elokuvan filmauksista, ja rautaesiripun takainen todellisuus sekoittuu fiktioon: teksti hypähtelee kuvausten tapahtumista elokuvan käsikirjoitukseen. Vähän aikaa meni tätä kummastellessa, mutta kun pääsin tyyliin kiinni, kerronta alkoi toimia ja Jäätelökauppiaan vetovoima tuntui lähes maagiselta. Itä-blokin vainoharhaisuus on harvoin tuntunut kirjan sivuilla näin arvoitukselliselta ja lukuhermoja kutkuttavalta.
"Mitä me käsikirjoituksella? Tajusin sen, kun makasin hänen allaan hotelli Täysikuun sohvalla. Yhdestä hotellihuoneen boordiin maalatusta ornamentista näkyy ettei mysteerejä ole missään; kaikki on niin kömpelöä ja läpinäkyvää, että jumalan puolesta saa hävetä ja ihmistä käy sääli." (s. 5)
Sitten joku sammutti teatterista valot ja siirryttiin pois elokuvan maailmasta. Kirjan fiilis muuttui kertaheitolla, ja samalla omat lukutunnelmani rysähtivät "annanko kirjalle 5 tähteä" -taivaasta "öh, vaihtuiko lukuun toinen kirja?!" -ihmettelyyn. En pitänyt tyylin-, maiseman- ja henkilöidenvaihdoksesta yhtään. Tšekkoslovakian filmihommista hypättiin peräti ruotsalaiseen opiskelijaelämään ja omien juurien etsiskelyyn asti. Tämä pudotti kirjan pistemäärän keskinkertaiselle tasolle, kolmeen Goodreads-tähteen. Sääli - kirjan alkuosa oli huippuluokkaa ja voisin lukaista sen uudemman kerran.
Iain Banskin Siirtymän olen hankkinut heräteostoksena. Kirjan näyttävä ja muhkea ulkoasu houkutti kokeilemaan, josko tämä scifi-kirja olisi minua varten ja kas vaan, olihan se. Tässä kirjassa sitä vasta hypähdelläänkin, henkilöstä (!) ja aikatasosta toiseen! Vähintään ensimmäiset sata sivua koetin kiivaasti hahmottaa, mitä ihmettä madame d'Ortolanin, siirtyjäksi nimetyn henkilön, potilas 8262:n, Adrianin ja ties kenen puuhista mahtaa kehkeytyä. Madame selvästi juonittelee jotain, potilas taitaa piileskellä ja... arvailua, arvailua ja samaan aikaan kaikki tapahtumat ja leikkisän ilkikurinen kerronta kiinnostivat minua niin paljon, ettei missään nimessä halunnut keskeyttää kirjaa.
Luen scifiä äärimmäisen vähän, mutta Siirtymä koukutti minut. Kun aikani maltoin odotella, kirjan jujusta kerrottiin sen verran, että pääsin tapahtumiin paremmin mukaan. Näin Siirtymä onkin mielestäni parhaimmillaan: kun et tiedä mitä tuleman pitää. Scifistäkään en tiedä mitään, mutta pahin pelkoni eli teknisten yksityiskohtien hillitön ryöppy puuttui Siirtymästä. Koin kirjan helposti lähestyttäväksi ilman genretietämystäkin - riittää, että vetävä, erikoislaatuinen tarina maailman pelastamisesta ja valtataisteluista kiinnostavat.
Goodreads: Jäätelökauppias saa 3 tähteä ja Siirtymä 4 tähteä
Mistä kirjat minulle? Omia ostoksia
Muualla verkossa:
* Jäätelökauppiasta on luettu mm. blogeissa Kujerruksia ja Luettua
* Siirtymä-kirjaa on luettu mm. blogeissa Kirjakuu ja Kirjavinkit
Kirjojen tietoja:
Iain Banks: Transition (2009)
Suomennos Sari Karhulahti
Kansi: Tuomo Parikka
Gummerus, 2013
566 sivua
Katri Lipson: Jäätelökauppias
Tammi, 2012
205 sivua
Kommentit
Lähetä kommentti
Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.