Naisten aakkoset: L

Tarukirja-blogista liikkeelle lähtenyt haaste Naisten aakkoset pysähtyy L-kirjaimeen. Kirjainlistastani tuli yllättäen täysin kotimainen:

L-listaltani löytyvät Finlandia-voittajat vuosilta 2011 ja 2012.

Kuka on suosikkikirjailijasi?

Voihan kirjailijan nimetä yhden huippuhienon kirjan perusteella suosikkikirjailijaksi? Tähän kohtaan en löytynyt yhtään ylitse muiden -nimeä, joten päädyin nimeämään Rosa Liksomin suosikkikirjailijakseni. Olen lukenut häneltä blogiaikana Finlandia-voittajakirjan Hytti nro 6:n, ja muistelin antaneeni kirjalle täydet viisi tähteä. Näinpäs ei ollutkaan, vaan blogitekstissä lukee 4 tähteä. Kirja löytyy nykyään omasta hyllystäni, ja tekisipä mieleni astahtaa uudelleen junan kyytiin ja kokeilla, irtoaisiko kirjalle uusintamatkalla puuttuva tähtönen lisää Goodreadsiin.

"Moskova painautui maaliskuun kuivassa pakkasillassa kyyryyn, suojeli itseään jäisen, punaisena laskevan auringon kosketukselta. Tyttö nousi junaan häntäpään viimeiseen makuuvaunuun, etsi hyttiään, hyttiä numero kuusi, ja hengitti syvään."


Muutakin kulttuuria on olemassa kuin kirjallisuutta. Kuka nainen joltakin muulta kulttuurin alalta on suosikkejasi?

Minä, Muru ja metsä -kirjan kuvitus on Lena Frölander-Ulfin taidokasta jälkeä.

Lena Frölander-Ulfin hienot, synkkäsävyiset mutta silti sadunomaiset kuvitukset herättivät huomioni lastenkirjoissa Minä, muru ja metsä sekä Hämäräkirja. Frölander-Ulfin työnäytteitä voi käydä katsomassa hänen kotisivuillaan. Kävin niitä itsekin tutkimassa vasta nyt, ja voi miten kauniin herkkiä vesiväritöitä hänellä on. Värimaailma on tyystin toisenlainen kuin linkkaamissani lastenkirjoissa, ja erityisesti kuvien sinisen eri sävyt miellyttävät minun silmääni.


Kaksi vaihtoehtoista kysymystä (voit tietysti vastata molempiin, jos haluat): a) Kehen kulttuurin edustajaan haluaisit tutustua paremmin? b) Kenet suursuosikkisi haluaisit nostaa esille? Tässä myös muut alueet kuin kulttuuri käyvät.


Ulla-Lena Lundbergilta olen lukenut vain Finlandia-voittaja-Jään, jonka lämminsävyinen kerronta vei minut mukanaan. Lundberg on julkaissut paljon muutakin, ja hänen tuotantonsa on Jäästä asti ollut lukulistallani - toistaiseksi laihoin tuloksin, mutta ehkä tänä vuonna...

"Jos on nähnyt kuinka maisema muuttuu, kun näköpiiriin tulee vene, ei mitenkään voi ajatella, ettei yksinäisen ihmisen elämällä ole merkitystä. Sellainen rauha lepää veden ja maan yllä. Ihmiset antavat katseen liukua yli satamalahden, lepuuttavat silmiään ja katsovat pois. Kaikki on niin kuin aina. Jokaisen rinnassa on jonkin muun kaipaus, ja kaikki mitä kaivataan tulee veneellä."

Kommentit

 1. Tänään töissä keskustelimme juurikin Liksomin Hytti nro 6:sta. Hieno kirja, jonka olen lukenut kahteen kertaan. Toinen lukukerta avasi tarinaa vielä entisestään tai tulin kiinnittäneeksi eri asioihin huomiota.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin taidan ottaa Hytin uusintalukuun. Selailin sitä tuossa hiukan, ja Liksomin teksti on niin karun kaunista, että teki heti mieli aloittaa :).

   Poista
 2. Nostan omasta hyllystäni esille kaksi "ällää", Leena Krohnin ja Deborah Levyn, joilta molemmilta olen lukenut vain yhden teoksen mutta vaikuttunut niin kovasti että tavoitteena on tutustua heihin paremmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leena Krohnin Tainaron on suosikkikirjojani, ja olen pari muutakin häneltä lukenut mutta kauas jäivät Tainaronista. En ole sitten oikein uskaltautunut muuta enää kokeilemaankaan häneltä (mutta Tainaronin olen ajatellut lukea uudelleen, ties monettako kertaa). Levy on lukulistallana, blogikehut houkuttelevat kokeilemaan. :)

   Poista
 3. Jää oli niin ihana, että tekijänsä saattaa päätyä minunkin L-aakkoseeni, kunhan sinne asti pääsen. Ellei sitten U-aakkoseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi hyvien nimien kanssa pystyy hieman taktikoimaan, mihin heitä sijoittelee. :)

   Poista
 4. Minäkin pidin kovasti Hytti nro 6:sta, mutta olen lukenut aikaisemmin yhden Liksomin kirjan (nimeä en muista), josta en pitänyt lainkaan. Lundbergin Jäähän en ollut aivan yhtä ihastunut kuin monet bloggaajat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjailijoiden eri teokset kolahtavat monesti kovin eri tavoin (kuten edellä totesin, esim. Leena Krohnilta on mulle oikeastaan "olemassa" vaan Tainaron:)). Liksomin tuotanto on tosi laaja, ja varmaan sinne mahtuu monenlaista.

   Poista
 5. Jää <3 Eipä minulla muuta.... :)

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.