Ulla-Lena Lundberg: Jää + kotimainen lukuprojekti

Ulla-Lena Lundbergin Finlandia-palkittu Jää (Teos & Schildts & Söderströms, 2012) valikoitui lukupinooni osittain lukuhaasteiden vuoksi ja osittain siksi, että olen aloittanut pienen henkilökohtaisen uudehkon kotimaisen kirjallisuuden sivistysprojektin. Mielestäni minulla on kotimaisessa kirjallisuudessa nolostuttavan suuria lukuaukkoja. En ole lukuaukoista suuremmin vaivaantunut, mutta aina silloin tällöin tulee tunne, että 'jaa, enpäs ole tältäkään kirjailijalta lukenut mitään ja taas hän on jossain esillä'. Päätin tehdä asialle jotain ja tänä syksynä ja tulevana talvena koetan lukea muutamia kirjoja, jotka mielessäni sijoitan tähän ryhmään. Teemestarin kirjan jo luin, tässä postauksessa tulee Jää ja seuraavaksi jotain muuta. 

Tarkkaa kirjalistaa minulla ei ole, sillä sellaisista tulee minulle herkästi suorituksen maku ja lukuinto lopahtaa. Mutta alla listatut kirjailijat ovat mielessäni juuri nyt (toivottavasti kukaan blogia seuraava ei tipahda järkytyksestä tuolilta, kun nämä kaikki ovat minulle lukematonta maaperää), joten näillä aloitan:

[edit 30.12.2016: lisätty linkit luettuihin kirjoihin - projekti päättynyt]

* Riikka Pulkkinen - Totta
* Kjell Westö - Kangastus 38
* Elina Hirvonen
* Tiina Raevaara - Tiina Raevaara: Korppinaiset
* Heidi KöngäsHeidi Köngäs: Hertta
* Asko Sahlberg - He
* Pirjo Hassinen
* Leena Lander
* Johanna Holmström
* Siiri Enoranta - Nokkosvallankumous
* Maria Turtschaninoff - Maresi

Listani on huomattavan naisvoittoinen. En koe lukeneeni mieskirjailijoiden kirjoja yhtään sen kattavammin kuin naisten, joten kyse taitaa olla siitä, että lukuaukot naiskirjailijoiden tuotannon suhteen aiheuttavat suuremman piston bloggaajan sydämessä. Lista saattaa vielä täydentyä, ja koetan muistaa tehdä keväällä katsauksen projektin tilanteeseen.

Jos edes puolet listan nimistä saa yhden lukumerkinnän, niin olen tyytyväinen. Onneksi en ole aiheen äärellä yksin. Vastaavanlaisen listan olen näet bongannut tänä syksynä Hurja Hassu Lukija -blogista.


Mutta Jää - mitäpä osaan sanoa kirjasta, joka on saanut jo erittäin runsaasti (blogi)huomiota? En mitään sen omaperäisempää kuin että olipa ihana, sydäntä lämmittävä kirja. Jää valloitti minut, ja annan kirjalle täydet viisi tähteä, ja saatan hankkia kirjan myös omaan hyllyyni odottamaan toista lukukertaa.

Aloittelin lukemista varauksellisesti, mutta huomasin pian jääneeni koukkuun lämminsävyiseen, rauhalliseen kerrontaan ja saaristolaiseen elämänmenoon, jossa oltiin luonnon ja ihmissuhteiden armoilla. Kummelin pappisperhe saapuu kirjan alussa Luodoille, ja kirjan pääpari oli sympaattinen, ja Petterin ja Monan luonteet täydensivät hurmaavasti toisiaan. Minulla ei ole kirjasta pahaa sanaa sanottavana. Sen sijaan totean lyhyesti: ♥. Ja nimestään huolimatta Jää soveltuu mielestäni erinomaisesti kesäaikaan luettavaksi, sillä kesäelämän kuvasta löytyy kirjasta erittäin runsaasti.

***
I Spy -haaste etenee kohtaan 10) Form of Water. Saan pisteen myös Maalaismaisemia -haasteeseen, sillä maalaiselämän ilot ja surut, arki ja juhla ovat hienosti esillä Kummelien tarinassa:

"Mona ei ole koskaan niin aurinkoinen kuin heinäaikaan. Se on maanviljelysvuoden paras aika, työväki täytyy pitää hyvällä tuulella ja ruokkia hyvin. Luodoilla moni asia on kuitenkin toisin. Heinää ei esimerkiksi panna seipäille vaan se saa kuivua luokona, ja karheita käännellään auringossa, kunnes heinä on riittävän kuivaa suojaan ajettavaksi. Kauniilla säällä sillä menetelmällä saadaan ensiluokkaista heinää, mutta jos sataa ja heinää käännellään liian monta kertaa, laatu heikkenee katastrofaalisesti. Papinrouva olettaa että luotolaiset soveltavat maanviljelykseen kalastuskäsityksiään: kaikki riippuu onnesta ja sään haltijoista. Jos kalaa tulee hyvin, saa olla iloinen, ja jos heinä saadaan latoon ennen kuin se on heittänyt henkensä, sekin on hyvä." (s. 101)

Kotimaista kirjallisuutta futiskaupungeista -haaste etenee Maarianhaminaan.

Goodreads: 5 tähteä
Mistä kirja minulle? Kirjaston kirja
Muualla verkossa: Kirjaa on luettu monessa blogissa. Tässä muutama linkki: Kirsin kirjanurkka, Luettua elämää, Sabinan knalli ja Kirja hyllyssä. Akanvirtaa-blogissa vierailtiin Kökarin saarella.
Kirjan tietoja:
Ulla-Lena Lundberg: Is (2012)
Suomennos Leena Vallisaari
Teos & Schildts & Söderströms, 2012
366 sivua

Kommentit

 1. Minä annoin myös viisi tähteä tälle hienolle historiallisen saaristolaiselämän kuvaajalle. Saaristolaismeri ja luntokuvaukset tulivat todella todenmukaisesti kuvattua tässä kirjassa.
  Noista suomalaisisat kirjailijoista Hassisen kirjoista en pidä ollenkaan. Lander on huippuhyvä. Raevaaran Laukaus voisi sopia sinulle. Enorannan nuortenkirjat ovat huikeita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jää oli yllätyksekseni sellainen kirja, jonka olisin halunnut vain jatkuvan. Onhan sitä toki kehuttu, mutta silti en odottanut kirjan vievän noin mukanaan.

   Odotan mielenkiinnolla, miten listalleni poimimani kirjailijat minulle toimivat. Joku heissä, Hassisessakin, on jossain vaiheessa herättänyt kiinnostukseni. Jännää nähdä, miten mielikuville käy. Kiitos sinulle kirjavinkeistä. :)

   Poista
 2. Enpä oo tuolta listalta lukenu ketään... :D Enkä Lundbergiakaan... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No lukemattomia kirjailijoitahan riittää itse kullakin... heh, lohduttavaa että tämä on jollekulle muullekin never-read -lista. :D

   Poista
 3. Lundbergin muutkin kirjat ovat hyviä, mutta Jää on mestariteos. Erityisen viehättävää on, että kaikenlainen kyynisyys tuntuu puuttuvan siitä täysin.

  Mielenkiintoisia nimiä listallasi - varmasti antoisia lukuhetkiä tiedossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lundbergin kirjat ovat alkaneet kiinnostaa Jään myötä, joten ehkä otan sieltä jotain luettavaksi talven mittaan. Totta - kyynisyys puuttui Jäästä ja se oli miellyttävää. Ihmisten hyvyys tuntui olevan vahvasti läsnä kirjassa, ja siksi sitä kai olikin niin mukava lukea.

   Poista
 4. Minullakin on menossa sivistymisprojekti ja ihan samalla teemalla :) Huomasin kesällä että noloja aukkoja on paljon. Syksyllä en ole nyt sitten juuri muuta lukenutkaan kuin kotimaisia! Jää oli myös minulle yksi vuoden parhaita - tähän mennessä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjabloggaus näköjään nostattaa tietoisuutta omista sivistysaukoista. :) Minäkin olen huomannut lukevani paljon enemmän kotimaista kuin blogini alkuaikoina, ja kotimaisesta on löytynyt tosi hyviä kirjoja, kun sinnikkäästi kokeilee. On sitten vastapainoksi myös niitä huonoja, mutta toiveeni oman listani suhteen ovat korkealle. Jos edes yksi tosi mieluisa nimi tai kirja löytyisi tämän projektin kautta. :) Tsemppiä sinulle omaan projektiisi - näin me tässä sivistytään. :)

   Poista
 5. Mukavaa, että niin monet ovat tunnustaneet aukon kotimaisen kirjallisuuden sivistyksessään, niin ei tarvitse asian kanssa ihan yksin painia :D Ihanaa, Jää minua vielä odottaakin! Pulkkisen Rajasta pidin aikoinaan ja Raevaaraa suosittelen täysin <3 Niin ja Landerin Tummien perhosten koti oli säväyttävä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meitä kohtalotovereita riittää... jotenkin kummasti tämä lista syntyi ilman suurempia ponnisteluita. :) Jää oli mahtava kirja, ja luulen, että pidät siitä. Oli miellyttävää, kun kerrankin joku kirja oli itsellekin täysi napakymppi, kaiken hehkutuksen arvoinen. Kiitos kirjavinkeistä - eipä tarvitse sokkona valita luettavaa. :)

   Poista
 6. Jää on mullakin vielä lukematta, vaikka niin paljon hyvää olen siitä kuullut ja lukenut, joten kiitos muistutuksesta! Sun kirjailijalistalla on monta mun suosikkia (Westö, Pulkkinen, Hirvonen) ja monta, joiden teoksiin olen koko ajan tarttumaisillani (Turtschaninoff ja Enoranta nyt ekoina, Turtschaninoffin Maresista pidin tosi paljon, mutten ole ehtinyt tarttua aiempaan tuotantoon).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin olen lukenut Jäästä niin paljon kehuja, että jossain vaiheessa alkoi kyllästyttää. Mutta niin vain piti itsekin liittyä kuoroon. :) Mukavaa, että kirjalistalta löytyi hyväksi havaittuja. Juuri nyt tuntuu, että saatan ottaa seuraavaksi lukuun jotain nuortenkirjaa vaikkapa Enorannalta, mutta katsotaan nyt.

   Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.