Sofi Oksanen: Norma

Sofi Oksasen kehutut ja kohutut kirjat ovat jääneet minulta tähän asti lukematta, mutta rikosromaaniksi mainostettu Norma (Like, 2015) kiinnosti minua heti aihevalintansa puolesta. En siis kauaa epäröinyt, kun minua pyydettiin mukaan tukemaan Naisten Pankin Lue Naiselle Ammatti -kampanjaa, jossa kerätään lahjoituksia tukemaan kehitysmaiden naisten koulutusta, toimeentuloa ja yrittäjyyttä. Nämä meille usein itsestään selvät asiat auttavat kehitysmaiden naisia saavuttamaan oman ammatin ja toimeentulon, ja siten arvostusta omassa yhteisössään. Lue Naiselle Ammatti -kampanja on mukana Sofi Oksasen Norma-kirjan julkaisukiertueella, yhteensä 9 paikkakunnalla. Ouluun kiertue saapuu torstaina 8.10. ja muut paikkakunnat näkyvät täältä.


Norma
on näyttävä kirja. Tämä oli ensimmäinen ajatukseni, kun sain kirjan käteeni. Upea, värikäs kansi, mustavalkokuvia kannen sisäsivuilla - kirjaa tekee todella mieli hypistellä vain siksi, että se on kaunis. Kauneus ja ulkonäkö ovat myös eräs Norman keskeisistä teemoista, sillä Normassa liikutaan mm. hiusbisneksen jäljillä. Hiukset ovat naisen kruunu, tietää vanha sanonta, mutta Normassa hiukset ovat myös kirous. Mitä se tarkoittaa, selviää kirjasta lukemalla. Sen verran voin paljastaa, että kirjan nimihenkilöllä on aivan erityislaatuiset hiukset.

Kauneusteeman ohella juonesta löytyy epäilys rikoksesta. Kirjaa alkaa Norman äidin hautajaisista, ja koko kirjan ajan Norman mieltä askarruttaa, miksi äiti hyppäsi metron alle - vai hyppäsikö hän todella itse? Norma on silti täysin muuta kuin dekkari. Norma on nuoren naisen tarina, jossa hän koettaa selvittää äitinsä hämäräperäisiä puuhia ja omaa menneisyyttään - saadakseen selville sen, mihin hänen kannattaa tulevaisuudessa suunnata ja keneen hän voi luottaa.  

Norman tunnelma on kutkuttavan arvoituksellinen, ja samalla hyvin rauhallinen. Kirja ei ole tapahtumiltaan erityisen vauhdikas, mutta latautunutta jännitystä löytyy sitäkin enemmän. Vaikka toisinaan kaipasin juoneen lisää säpinää, pidin kirjan erikoisesta pohjavireestä, joka ehkä olisi särkynyt jos väliin olisi heitetty hurja action-kohtaus.


Norma nostaa hienovireisesti esille naisen asemaa kauneus- ja hieman muissakin bisneksissä. Kelpaako nainen vain olemaan hyödyke? Miten kovasti hänen pitää taistella määrätäkseen itse omasta kohtalostaan? Minua miellytti se, ettei näitä teemoja kuvattu räikeästi alleviivaten vaan ne nousivat esille siellä täällä Norman tarinan varjossa. Norma on hieno valinta Naisten Pankin kampanjan kirjaksi, sillä kirjan sivuilta käy selkeästi ilmi mihin keinoihin nainen saattaa äärimmäisessä hädässä turvautua toimeentulonsa vuoksi. Koulutus ja ammattitaito ovat tie muunlaisiin ratkaisuihin. Myönnän pitäväni liian usein omaa korkeaa koulutustasoani ja sen mahdollistavaa lukutaitoa itsestäänselvyytenä, vaikka nämä ovat asioita joista kannattaisi olla kiitollinen ja arvostaa niiden avaamia mahdollisuuksia elämässä.

Norma saa minulta neljä Goodreads-tähteä. Norma Rossi on erityislaatuinen, voimakas nainen ja hänen vaiheistaan kuulisin mieluusti lisää. Kirjan loppu on sen verran avoin, ettei se sulje jatko-osaa pois. Minulle jäi Normasta tunne, että aloitin tutustumiseni Oksasen tuotantoon 'omasta' kirjastani, ja tämän jälkeen kynnys tarttua Puhdistukseen ja Kyyhkys-kirjaan taitaa olla monta askelta matalempi.

Goodreads: 4 tähteä
Mistä kirja minulle? Arvostelukappale. Kiitokset kustantajalle ja Naisten Pankille!
Muualla verkossa: Normaa on luettu mm. blogeissa Tuijata ja Kirjasähkökäyrä
Kirjan tietoja:
Sofi Oksanen: Norma
Kansi Anne Kursu ja Toni Härkönen
Like, 2015
304 sivua

Kommentit

 1. En ole jostain syystä osannut tarttua Oksasen teoksiin, paitsi Puhdistukseen, jostä kyllä pidin. Ajattelin Normasta ihan samoin kuin sinä, että tämä voisi olla sellainen josta lähden uudestaan liikenteeseen. Kaunis kansi (!) ja nyt tämä kirjoituksesi vahvistavat vain tätä tuntua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rikosjuonet ovat niin lähellä sydäntäni, että lukemiskynnys on olematon. :) Tämä oli hieno kirja, ja kannattaa ehdottomasti lukea. Kirjan jännä tunnelma sopi hyvin syksyn pimeisiin iltoihin.

   Poista
 2. Tämä on ehdottomasti luettava! Kirjoitat houkuttelevasti ja Oksas-fanina olen jo ihan fiiliksissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olin tässä aivan uutena lukijana kirjan äärellä, ja hieman jännitti miten Oksasen tyyli puree. Mutta hienosti hän punoo monenlaista teemaa yhteen. Kiva kuulla aikanaan, mitä pidät kirjasta. :)

   Poista
 3. Kiinnostava bloggaus. Tästä on tullut aika myönteistä palautetta, pitäisi ehkä lukea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole kovin paljon muiden juttuja kirjasta lukenut, kun oma lukeminen oli vielä kesken. Mutta hyvä jos on kehuttu, sillä kirja on sen arvoinen. Ja sopii myös mieslukijolle. :)

   Poista
 4. Kannet ovat todellakin kauniit! Näin tästä pätkän tv-keskustelua, joten jotain tiedän juonestakin.Tuon keskustelun perusteella ja yhdessä sen ja sinun postauksesi synnyttämien ajatusvirtojen muovaamina tunnelmmina ei ehkä minun kirjani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulta Oksasen tv-esiintymiset ovat menneet ohi, mutta yhden radiojutun satuin kuuntelemaan puolivahingossa, kun olin oikeaan aikaan radion äärellä. Kaikkea ei onneksi tarvitse lukea jos tuntuu ettei nappaa. :)

   Poista
 5. Norma on hieno aluevaltaus Sofi Oksaselta ja hän taitaa psykologisen kirjoittamisen ihmismielen syövereistä.
  Suosittelen kyllä Puhdistusta, kun pidät rikoskirjallisuudesta, sillä siinä sitä tapahtuu ja on monenlaista jännitystapahtumaa sekä menneisyydessä että nykyisyydessä. Oma Puhdistuskirjani lähti vaeltamaan monelle lukijalle ja on nyt kotiutunut. Voisin lukea sen uudestaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos suosituksesta! Luulen, että uskaltaudun Puhdistuksen pariin kuluvan talven aikana. Olen arastellut sen aihetta, mutta toisaalta tämä Norma oli niin minun kirjani, että ainakin se kävi selväksi että Oksasen kerrontatyyli sopii minun makuuni.

   Poista
 6. Minulla on ollut aina jonkinlainen kynnys tarttua Oksasen kirjoihin, vaikka olen niistä kovasti kiinnostunutkin (ja pitänyt esimerkiksi Puhdistuksesta tehtyä elokuvaa teemoiltaan vaikuttavana, joskin ahdistavana). Tämä kuitenkin tuntuu kiinnostavan vielä muita enemmän, joten ehkä tästä tulee minullekin se ensimmäinen Oksanen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa kokeilla, jos vähänkään kiinnostaa. Minusta Norma oli hyvin helposti lähestyttävä kirja näin jälkikäteen ajateltuna, ja olen oikein tyytyväinen kun uskaltauduin kokeilemaan sitä. :)

   Poista
 7. Olen lukenut Oksaselta kaikki romaanit paitsi Kyyhkyset (joka on kyllä hyllyssäni) ja pitänyt. Babe Jane oli lukemistani heikoin. Tämä Norma täytyy ehdottomasti lukea, vaikuttaa todella antoisalta ihan teemojensa perusteella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Normassa on kiinnostavat teemat, ja naisnäkökulma tuli tässä kirjassa vahvasti esille. Ja minä kyllä tykkäsin tuosta rikosteemastakin, se tuo aina kipinää omaan lukukokemukseen. :) Mukavaa kuulla aikanaan, mitä mieltä tästä olet kun sinulla on enemmän perspektiiviä Oksasen tuotantoon. Minulla ei mitään vertailupohjaa ollut taustalla, mutta pidin kovasti tästä. :)

   Poista
 8. Hypistelin Normaa kaupassa sen kauniin kannen takia, mutta vielä se jäi ostamatta. Tämä sinun kirjoituksesi vakuutti, että Norma kannattaa lukea. Uskon, että pitäisin siitä. Pidin myös Oksasen Puhdistuksesta, vaikka se on myös todella ahdistava. Nyt, tässä hetkessä en jaksaisi lukea toista samanmoista...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä kannattaa lukea, ja ahdistuselementit puuttuivat tästä kirjasta, onneksi. Psykologista jännitystä kirjassa on, mutta en itse kokenut sitä ahdistavana. Eli sen mielikuvan perusteella minulla on Puhdistuksesta (en tosiaan ole sitä lukenut), arvioisin tämän kevyemmäksi kirjaksi. Sopii mainiosti pimeisiin syysiltoihin. :)

   Poista
 9. Oksasen kirjat ovat minun makuuni liian synkkiä ja raadollisia, mutta ehkä tämä voisi toimia minullekin, koska se on aihepiireiltään erilainen, kuin Oksasen aiempi tuotanto.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Synkkyys tai ainakin mielikuva siitä on pitänyt minut poissa Oksasen kirjojen ääreltä tähän asti, mutta tätä kyllä uskallan suositella. Vetävä kirja, ja useat teemat tuntuivat hyvin ajankohtaisilta.

   Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.