Aapeli: Koko kaupungin Vinski

Aapelin eli Simo Puupposen (23.10.1915 - 10.10.1967) syntymästä tulee tänään kuluneeksi 100 vuottaAmman lukuhetki -blogin Amma houkutteli kirjabloggaajia lukemaan Aapelin kirjoja merkkipäivän kunniaksi, ja oma kirjavalintani oli heti selvä. Lapsuuden suosikkini Vinski pääsisi uusintalukuun! Olen valintaani tyytyväinen, sillä Vinski oli ihanan hyväntuulista luettavaa työviikon päätteeksi, ja punatukkaisen pojan edesottamukset saavat minulta varauksetta viisi tähteä Goodreadsiin. Mitä mieltä muissa kirjablogeissa on oltu Aapelista? Kannattaa käydä kurkkaamassa Amman blogissa julkaistu kooste tempaukseen osallistuvista blogeista.


Koko kaupungin Vinski (WSOY, 2007/1954) ilmestyi 61 vuotta sitten, mutta näkymättömyyspulverin kanssa seikkailevan pojan tarina tuntui edelleen valloittavalta ja ajattomalta, ja samalla kertaa herttaisen vanhanaikaiselta. Kirjan alussa Hömpstadin kaupungissa asuva Vinski ostaa pitkältä, surullisen näköiseltä apteekkarilta näkymättömyyspulveria, ja siinäpä onkin ainekset kasassa kirjan tapahtumille. Pojanviikarin eteen tulee monta tapahtumaa, joissa näkymättömyyspulverista on hyötyä. Pitää ojentaa neiti Naranteria, laittaa kuriin Lutikkalinnan laiskat äijät ja pelastaa pikkuinen Liisa pulasta. Eikä Vinskin aina tarvitse yksin näkymättömänä puuhastella, sillä surumielinen apteekkari tekee hänelle välillä seuraa.

"- On oikeastaan aika kaunis ilma, Vinski sanoi.
- Harvinaisen kaunis ilma, kerta kaikkiaan.
- Oikein semmoinen näkymättömyysilma, tarkoitan, että tällaisella ilmassa voisi vielä tehdä yhtä ja toista.
- Sääolosuhteet ovat mitä parhaimmat, mutta minun on ikävä kyllä nyt mentävä, apteekkari sanoi.
- Tuletteko piakkoin toisenkin tekemään kanssani jotain mukavaa? Vinski kysyi.
- Enpä luule. En luule tulevani. Vaimoni ei pidä siitä, että olen usein näkymättömissä. Mutta teille, Vinski, toivotan kaikkea menestystä näkymättömyysalalla!"  (s. 44)


Maija Karma on tehnyt kuvituksen Vinskiin, ja kuvitus heijastelee täydellisesti kirjan lämpimän humoristista tunnelmaa. Vinskin maailma on monella tapaa idyllinen, mutta sisältää näin aikuissilmin katsottuna tarkkoja huomioita aikuisten elämästä ja ihmisten tyhjänpäiväisistä ajanvietteistä. Tärkeät arvot kuten toisista huolehtiminen, hyvät tavat ja työnteko nousevat Vinskin seikkailuissa esille, mutta niin hauskasti ettei tullut mieleenkään ärsyyntyä moisesta kasvattavasta aineksesta. Päinvastoin, meno maailmalla on nykyään niin hurjaa, että kirjaa lukiessani toivoin voivani sujahtaa Hömpstadiin, kaupunkiin josta "ei ole mitään muuta kuin hyvää sanottavana, ellei ota huomioon sitä, että siellä ihmiset puhuivat tarpeettoman paljon jonkun Silakan hinnasta ja niin sanotuista Vuokrista ja siitä, että kukkakaupan rouvan ei olisi pitänyt mennä uusiin naimisiin." (s. 8) Kuulostaa mainiolta paikalta tuo Hömpstad.

***
Kotimaista kirjallisuutta futiskaupungeista saa viimeisen haastepisteen Kuopioon, sillä Aapeli syntyi Kuopiossa, ja toimi mm. Savon-Sanomien toimittajana ja pakinoitsijana. Futis-haasteessa on seuraavaksi vuorossa haastekoonti.

Goodreads: 5 tähteä
Mistä kirja minulle? Kirjaston kirja
Muualla verkossa: Vinskin seikkailuista on luettu blogeissa Luettua elämää ja Kaikkea kirjasta.
Kirjan tietoja:
Aapeli: Koko kaupungin Vinski (1954)
Kuvitus Maija Karma
WSOY, 2007
126 sivua

Kommentit

 1. Olen tämän joskus lukenut ja nähnyt filmatisoinninkin, josta muistan vain apteekkarin esittäjän. Tähän on myös jatko-osa Vinski ja Vinsentti. Aapelilta muistan myös Mustapartainen mies -pakinat (muistaakseni ne on aapelia). Niiden parissa voisi joskus kokeilla nauruhermojensa toimivuutta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, jatko-osan aion lukea myös (ja olen sen joskus nuorempanakin lukenut). Näkyi olevan lähikirjastossa paikalla. :) Mustapartainen mies -pakinoita en ole lukenut, mutta olisinkohan kuullut niitä kuunnelmina? Pakinat ovat minulle vähän hankalasti avautuvia, joten mustapartainen mieskin on jäänyt vähän vieraaksi.

   Poista
 2. Olikohan tästä joskus radio- ohjelma? Muistelen kuunnelleni tätä ennen ku luin. Mutta voi toki olla, että vanhempani lukivat minulle.
  Tykkäsin tästä, on ollut vähän mielessä kuunnella uusiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuunnelma näkyy olevan Elisa-kirjassa saatavilla aika edullisesti. Ja Yle Areenassa näkyy jotain pätkiä tv-sarjasta, jos kiinnostaa: http://yle.fi/aihe/artikkeli/2007/11/09/koko-kaupungin-vinski. Minulta nuo ei-kirjalliset versiot ovat menneet ohi eli en muista Vinskiä muutoin kuin kirjan sivuilta. Teki melko lähtemättömän vaikutuksen niinkin. :)

   Poista
 3. IHan selvästi mun pitää lukea nää uudelleen. Tulee mummula ja Rea-täti mieleen näistä! Rea-täti näitä joskus mulle ehotti, ku olin lapsi ja luin ne sillon, hmm, 20v sitten... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin on melkoisesti aikaa edellisestä Vinski-kierroksesta. :) On kyllä ihanaa, kun lapsena luetuista kirjoista tulee kaikenlaisia mukavia muistoja mieleen. Voi sitten tehdä aikamatkaa menneeseen monella tapaa. :)

   Poista
 4. Hassua :) Muistan lukeneeni tämän lapsena!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva juttu. :) Vinski onkin mukavaa lukemista lapsille. :)

   Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.