Haastekoonti: Kotimaista kirjallisuutta futiskaupungeista

Mari A:n kirjablogin Kotimaista kirjallisuutta futiskaupungeista -lukuhaaste päättyy tänään. Haasteen nimestä voi jo kenties päätellä, että ideana oli lukea kotimaisia kirjoja, jotka jollain tapaa liittyvät kotoisten jalkapallosarjojen kaupunkeihin. Lähdin haasteeseen vaatimattomin tavoittein, sillä kaupunkien yhteismäärä (22) tuntui hurjalta vaikka lukuaikaa on ollut monta kuukautta. Ennakolta ajattelin, että 3-4 kaupunkia kumpaiseenkin listaan olisi minulle hyvä saavutus. Pienen loppukirin ansiosta sain peräti 7 kirjaa molempiin listoihin, joten olen luettujen määrään oikein tyytyväinen.

Kuva Mari A:n kirjablogista; ks. linkki yllä.

Tässä lukemani kirjat: 

Naisten liigan joukkueet, kaupungit ja luetut kirjat: 
HJK - Helsinki - Maarit Verronen: Kirkkaan selkeää
Ilves - Tampere - Salla Simukka: Musta kuin eebenpuu
Merilappi United - Kemi
Nice Futis - Pori - Satu Mattila-Laine: Parantola
PK -35 - Vantaa
Pallokissat - Kuopio - Tatu Kokko: Rob McCool ja Krimin jalokivi
TPS - Turku - Jenna Kostet: Lautturi
VIFK - Vaasa
Åland United - Maarianhamina - Ulla-Lena Lundberg: Jää

Veikkausliigan joukkueet, kaupungit ja luetut kirjat:

FC Inter - Turku
FC KTP - Kotka - Jari Järvelä: Tyttö ja rotta
FC Lahti - Lahti - Timo Sandberg: Mustamäki
FF Jaro - Pietarsaari
HIFK - Helsinki - Anu Holopainen: Ihon alaiset
HJK - HKI - Juha Järvelä - Marjo Vallittu: Komisario Palmun jäljillä
IF Mariehamn - Maarianhamina
Ilves/Tampere - Terhi Rannela: Jäämeri, jäähyväiset ja minä
KuPS - Kuopio - Aapeli: Koko kaupungin Vinski
RoPS - Rovaniemi - Paula Havaste: Kolme käskyä
SJK - Seinäjoki
VPS - Vaasa

Lähdin haasteeseen mukaan, jotta saisin lisäkannustinta kotimaisen kirjallisuuden lukemiseen. En siis ole innokas jalkapallon seuraaja saati jalkapallon tuntija. Ns. jalkapalloharrastukseni rajoittuu sivukorvalla suoritettuun penkkiurheiluun (mieheni seuraa innokkaasti mm. Englannin valioliigaa) ja jalkapallon MM- ja EM-kisojen aikaan saatan seurata pelejä tv:stä. Mutta lukuhommissa kaikki motivointikeinot ovat sallittuja, ja kaupunkien metsästely oli hauskaa puuhaa kesän ja alkusyksyn aikana.

Jotkut kirjat löytyivät erittäin helposti, joidenkin kirjojen löytyminen vaati enemmän puuhaa ja moni kirja tuli eteen täysin sattumalta. Viime hetkillä tajusin, että Parantola sopii Porin kirjaksi, ja Lautturista saan Turku-pisteen. Helsingin luulisi olevan helppo nakki, mutta taisin kokea runsaudenpulaa sillä kirjojen valinta tuntui yllättävän vaikealta. Olen silti lukemiini kirjoihin tyytyväinen. Kirjojen kansiliepeet tuli haasteaikana tutkittua tarkkaan, vaikka yleensä sivuutan ne pikasilmäyksellä. Nyt koetin silmä tarkkana etsiä vihjettä siitä, sopiiko kirja johonkin futiskaupunkiin vai ei. Löytämäni kirjat linkitin varsin vaihtelevasti kaupunkeihin: osan tapahtumapaikkojen perusteella, osan kirjailijan syntymäkunnan mukaan.

TOP3 kirjat:

Åland United - Maarianhamina - Ulla-Lena Lundberg: Jää
KuPS - Kuopio - Aapeli: Koko kaupungin Vinski
Ilves/Tampere - Terhi Rannela: Jäämeri, jäähyväiset ja minä

Top 3 -listalta näkyy se, että nuortenkirjat ovat isosti edustettuna haastekirjoissani - puolet lukemistani kirjoista on nuortenkirjoja! Meillä kirjoitetaan laadukasta luettavaa nuorille, ja lukemani kirjat maistuivat aikuislukijallekin. En etukäteen suunnitellut lukevani näin paljon nuortenkirjoja, mutta mukavinta haasteissa usein onkin se, että luettujen lista muotoutuu itsestään lukufiilisten mukaan.

Huom!! Vaikka en jalkapalloa juuri seuraakaan, tämä uutinen ilahdutti:
Riemukas paluu liigaan ­– Oulu Nice Soccer varmisti nousun Vaasassa 

Oulun naiset ovat ensi vuonna mukana pääsarjassa - onnittelut! :)

Kiitokset Marille mukavasta haasteesta!

Kommentit

 1. Olipa hauska haaste. Voisin joskus tehdä vastaavan itsekseni. Mutta olen huono etsimään tiettyihin kaupunkeihin sijoittuvia kirjoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjojen etsiskely olikin väliin tosi haastavaa ja kinkkistä... aina ei kirjaston tietokannasta ollut apua, ja googlellakin löytyy vaihtelevasti jonkin tietyn kaupungin kirjailijalistoja. Mutta kyllä niitä kirjoja aina jostain putkahtaa esille, kun kärsivällisesti haeskelee. Minulle tämä oli kiva tapa löytää uusia kirjoja.

   Poista
 2. Sä oot kyllä mun sankari näissä haasteissa! Nyt täytyy nolona myöntää, että mä jäin yhdeksään kaupunkiin (ja tuplana tuli Turku ja Helsinki). Pientä väsymystä pukkasi. Koontipostaus tulossa jossain vaiheessa!

  VastaaPoista
 3. Heh, no tuossa olisi voinut 3-4 kirjaa vähemmänkin, mutta löysin loppumetreillä kivaa luettavaa tähän. Rennosti tämä haaste meni, ja olen erityisen iloinen että sain vihdoin ja viimein Jään luetuksi. Se olisi saattanut jäädä välistä ilman tätä haastetta. Edes omista haasteista ei kannata stressata, joten 9 on hyvin!

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.