Lukuopas vinkkaa Oulun kaupunginkirjastossa

Voiko kirjavinkkejä olla liikaa? Ei voi! Oulun kaupunginkirjastossa on tänä syksynä aloitettu Lukuopas-palvelu, joka kuulosti niin erinomaiselta tavalta hankkia ilmaiseksi lukuvinkkejä, että pitihän sitä testata:

"Lukuopas kartoittaa toiveesi ja valitsee niiden perusteella kirjoja luettavaksesi tai lähettää sähköpostiisi suosituslistan. Voit halutessasi myös varata keskusteluajan lukuoppaalle."

Kävin täyttämässä lomakkeen (löytyy yllä mainitusta linkistä), ja kerroin 'mitä haluat lukea' -osiossa reilusti, että kirjabloggaaja täällä pyytelee kirjavinkkejä. Lukuopas on mahdollista tavata henkilökohtaisesti, mutta valitsin vinkkien toimitustavaksi kasvottoman sähköpostipalvelun eli pyysin kirjalistan sähköpostiini. Halutessaan vinkatut kirjat saa myös toimitettuna johonkin Outi-kirjastoon, mutta minä tyydyin pelkään kirjalistaan. Aikomukseni on hyödyntää lukuoppaan vinkkejä syksyn ja talven mittaan, ja varailla niitä kirjastosta silloin tällöin muun lukemisen ohessa. Sähköpostilista tuntui minulle kaikkein toimivimmalta vaihtoehdolta, ja eräs palvelun hyvistä puolista on mielestäni juuri se, että vinkkien toimituksessa on useita vaihtoehtoja.

Millaisia kirjavinkkejä pyysin? Tätä pähkäilin aika pitkään, ja hankalaa oli myös nimetä pyydettyjä esimerkkejä hyvistä kirjoista. Niitä kun muistui mieleen liikaa. Päädyin lopulta pyytämään vinkkejä hyvistä romaaneista (heh, tiedostin mainiosti, että tämä on kohtuullisen yleisluontoinen pyyntö mutta luotin siihen että esimerkit ja blogi auttavat vinkkaajaa), sarjakuvaromaaneista ja välipalakirjoiksi sopivista nuortenkirjoista. Mainitsin, etten halua lukea sotaisia kirjoja tai kurjuudessa ja ahdistuksessa kieriskeleviä kirjoja. Harmillisesti en muistanut ottaa tarkkoja pyyntöjäni ylös, mutta jotain edellä kuvatun kaltaista lomakkeeseen naputtelin. Ja sitten jäin odottelemaan, mitä sähköpostiin tupsahtaa.

Vinkkilista tuli sähköpostiini todella nopeasti eli muutaman arkipäivän kuluessa. Tämä toki sanotaan lomakesivulla, mutta kiinnitin asiaan huomiota vasta jälkikäteen listan saatuani. Vinkkilistani sisältää 15 kirjaa, mutta enpäs paljasta niitä kaikkia tässä. :) Vain muutama makupala vinkkaajan kommenttien kera:

Kaunokirjavinkki:

Jay Parini: Viimeinen asema : romaani Leo Tolstoin viimeisestä vuodesta (2008)
Historiallinen romaani nojaa oikeisiin henkilöihin. Leo Tolstoi on jo 82-vuotias ja hänen perheensä ja seuraajansa riitelevät kirjailijan henkisestä ja aineellisesta perinnöstä. 

Nuortenkirjavinkki:

Henrika Andersson: Sirpale sielua (2014)
Murielin pikkuveli on vakavasti sairas, ja häntä hoidetaan Ranskassa erikoisklinikalla. Muriel kokee jäävänsä syrjään, mutta onneksi on ihana Luc… resuinen, arvoituksellinen ja pelottavakin.

Sarjakuvaromaanivinkki:

Lucie Durbiano: Aarre (2011). 
Keskieurooppalaisen seikkailusarjakuvan perinne jatkuu tässä 1950-luvulle sijoittuvassa, hurmaavan naivistiseen tapaan piirretyssä tarinassa.  Kaunis Christine ja hänen professori-isänsä joutuvat keskelle seikkailua, joka alkaa vanhan ja arvokkaan pergamentin katoamisesta.

Nämä kolme olivat minulle täysin uusia kirjoja, sillä en muista kuulleeni tai lukeneeni näistä mitään. Kirjat vaikuttavat vinkkaajan kuvauksen perusteella erittäin mielenkiintoisilta, ja Durbianon sarjakuvan ehdin jo hakea luettavakseni. Siitä lisää viimeistään ensi viikolla!

Saamallani listalla ei ollut jo lukemiani kirjoja, mutta muutama kirja ja kirjailija oli blogeista tuttu. Valtaosin listalla oli silti täysin uusia nimiä, ja tähän olen tyytyväinen. Listalta pisti silmään runsaasti blogijulkisuutta saanut Haruki Murakami, jonka kirjoja en ole vielä lukenut laisinkaan. Sen sijaan olen lähes vältellyt hänen tuotantoaan, sillä Murakamin kirjat kuulostavat niin erikoisilta, että olen ollut epäileväinen miten ne minulle mahtavat toimia. Mutta ehkäpä olisi viimein aika rohkaistua kokeilemaan, kun olen saanut virallisen vinkin.

Lukuoppaan vinkkilista oli minulle todella positiivinen yllätys. Lomakkeen täyttäminen oli helppoa, ja epämääräisesti kirjatuista toiveistani vinkkaajat jalostivat mielenkiintoisen vinkkilistan, jossa oli minulle paljon uutta ja kiinnostavaa. Nostan hattua vinkkaajan/vinkkaajien ammattitaidolle ja kirjatuntemukselle. Hyödynnän saamiani vinkkejä jatkossa, siitä ei ole epäilystäkään. Palvelu oli niin helppokäyttöinen, että rohkeasti vain oululaiset kokeilemaan, jos kirjavinkkejä kaipaatte. :) Ja hox! myös ei-oululaiset voivat pyytää vinkkejä sähköpostiin toimitettuna.

Syksy vaihtuu pian talveksi ja mitä silloin tehdään? Luetaan lukuoppaan vinkkaamia kirjoja. :)
P. S. Kerään tähän postaukseen Lukuoppaan vinkkaamien kirjojen blogijutut, kunhan ehdin kirjoja lukemaan.

Luetut kirjat:

Satu Mattila-Laine: Parantola
Lucie Durbiano: Aarre
Satu Lusa: Kaunotar ja hirviöt
Henrika Andersson: Sirpale sielua
Jäi kesken: Robert Goolrick: Luotettava vaimo  
Abbas Khider: Kirje munakoisotasavaltaan
Paolo Giordano: Alkulukujen yksinäisyys
Jäi kesken: Jessica Schiefauer: Pojat
Kerstin Gier: Lupaus
Kate Morton: Hylätty puutarha
David B.: Epileptikko
Haruki Murakami: Värittömän miehen vaellusvuodet
John Boyne: Leijuva poika (3 tähteä Goodreadsiin, ei blogijuttua)
Lukematta:
Jay Parini: Viimeinen asema : romaani Leo Tolstoin viimeisestä vuodesta (2008)
Audrey Magee: Sopimus (2015)

Blogijutun kuva on Wikimedia Commons -palvelusta:
"A touch of frost (4964940735)" by Randi Hausken from Bærum, Norway - A touch of frost. Licensed under CC BY-SA 2.0 via Wikimedia Commons - https://commons.wikimedia.org/wiki/File:A_touch_of_frost_(4964940735).jpg#/media/File:A_touch_of_frost_(4964940735).jpg

Kommentit

 1. Pitääpä kokeilla heti tätä! Kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olepa hyvä. :) Tämä oli todella näppärä palvelu, ja itse asiassa sähköpostilla toimitettavaa vinkkilistaa saa kokeilla vaikkei Oulun seudulla asukaan.

   Poista
  2. Mää sentäs asun Oulussa... :)

   Poista
  3. Kiva juttu :). Kävin kurkkaamassa kivaa blogiasi - mukava saada tietoon oululaisia blogeja. :)

   Poista
 2. Minäkin ilahduin, kuinka nopeasti sain vastauksen sähköpostiini. Olisipa jännää kokeilla myös henkilökohtaista tapaamista, koska siinä pystyy varmasti syväluotaamaan vielä tehokkaammin lukutoiveet. Minulla sattui olemaan yksi jo luettu kirja listalla, mutta muutoin sain monipuolisesti kiinnostavia ja ennenkuulemattomia vinkkauksia. Vahvaa osaamista kirjastoammattilaisella taustalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mietin tuota tapaamista, mutta minulla on kalenteri nyt niin täynnä että jätin sen suosiolla väliin. Kiva idea, että on joustavuutta vinkkien toimittamisessa. Minulla on nyt odotukset tosi korkealla näiden suhteen, joten jännä nähdä miten kirjat toimivat. :)

   Poista
 3. Kiitos, Mai - ihania kysymyksiä. <3

  VastaaPoista
 4. Kerrassaan mielenkiintoinen palvelu !

  Kuvasi syksyn lehdestä on uskomattoman ihana. Ah :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on. Tämmöinen pitäisi olla joka kirjastossa. :) Kuva on kaunis, mutta ei minun ottamani. Sopii silti hyvin juuri tähän hetkeen - pakkaskelit kun ovat saapuneet Ouluun mutta lehdetkin vielä roikkuvat puussa. :)

   Poista
 5. Vastaukset
  1. Joo, kannattaa - minulla on toinen vinkattu kirja menossa. Blogijutut niistä sitten aikanaan, mutta omat vinkkini ovat olleet hyviä myös käytännössä. :)

   Poista
 6. Onpas kiinnostava juttu, tekis mieli kokeilla - niinku en muutenkin jo löytäisi paljon kiinnostavaa luettavaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitten vain kokeilemaan. :) Vinkithän säilyvät sähköpostissa ja ne voi kaivaa esille tarpeen tullen. Omiani aion hyödyntää talven mittaan, ja on todellakin sellainen olo, että tulevana talvena ei ole lukuvinkeistä puutetta. :)

   Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.