Komisario Palmun jäljillä (Juha Järvelä - Marjo Vallittu)

Kotimaista kirjallisuutta futiskaupungeista -haaste innosti minut etsimään kirjaa, jossa Helsinki olisi hyvin esillä. Kirjaston tietokannasta löysin Juha Järvelän ja Marjo Vallitun tietokirjan Komisario Palmun jäljillä (Avain, 2014). Kirjassa pureudutaan syvällä Palmu-elokuvien ja kirjojen maailmaan, ja niiden tapahtumien näyttämönä oleva pääkaupunkimme on saanut oman lukunsa kirjaan: Palmujen Helsinki.

Komisario Palmu on Mika Waltarin luomus, ja olen lukenut ennen blogiaikaani kaksi ensimmäistä Palmu-dekkaria (Kuka murhasi rouva Skrofin? (1939) ja Komisario Palmun erehdys (1940)). Myös Palmu-leffat ovat tuttuja, ja ne löytyvät meiltä kotoa useampaan kertaan katsottuna. Kirjan aihepiiri oli siis minulle tuttu, ja täytyy todeta heti alkuun, että epäilen mahtaako kirja jaksaa kiinnostaa heitä, jotka eivät Palmuun ole aiemmin törmänneet. Niin yksityiskohtiin kirjassa mennään, ja jopa murhaajat paljastetaan, jota hieman paheksun. Mutta Palmusta pitäville ja hänestä kiinnostuneille kirja on oivallista luettavaa, ja tarjoaa runsaan annoksen nippelitietoa. Mm. tiedänpä nyt, että Mauno Koivisto sai oman osuutensa Vodkaa, komisario Palmu -elokuvasta purkkiin yhdellä otolla.


Pidin kirjan systemaattisesta tavasta lähestyä aihetta. Ensin käsiteltiin kirjat, sitten elokuvat ja lopuksi niissä olevia teemoja ja tapahtumapaikkoja. Sisällöstä on helppo poimia itse kiinnostavat osiot luettavaksi, jos näin haluaa. Tekstiosuudet etenivät jouhevasti, ja runsas kuvitus saa minulta erityiskiitokset. Kuvat ovat mustavalkokuvia, mutta sehän sopii mainiosti Palmun tyyliin.

Kirjan loppupuolella on melkoinen Helsinki-kierros, sillä Palmu-sarjan tapahtumapaikkoja kierretään osoite kerrallaan ja kerrotaan, mitä missäkin tapahtui. Kansilehden sisäsivulla on pääkaupungin kartta, jonne tapahtumapaikat on selkeästi merkitty. Pääkaupunkiseudulla asuville on täten tarjolla erinomainen kaupunkikierros á la Palmu.


Komisario Palmun jäljillä herätti minussa innostusta katsoa elokuvat taas kerran. Oma suosikkini on vuonna 1961 valmistunut Kaasua, komisario Palmu!, jossa on useita herkullisia henkilöhahmoja ja loistavaa näyttelijäntyötä. Totesin kirjaa lukiessani, että taidan pitää Palmusta eniten valkokankaalla, sillä varsinkin ensimmäisten Palmujen filmatisointi on onnistunut erinomaisesti ja elokuvien katselu on hauska aikamatka menneille vuosikymmenille.

Goodreads: 3 tähteä
Mistä kirja minulle? Kirjaston kirja
Muualla verkossa: Kirjaa on luettu blogissa Amman lukuhetki
Kirjan tietoja:
Juha Järvelä ja Marjo Vallittu: Komisario Palmun jäljillä
Avain, 2014
181 sivua

Kommentit