Haastekoonti: Kirjankansibingo

Kirjakaapin kummitus -blogissa käynnistyi kesän alussa koukuttava Kirjankansibingo. Bingoiluaikaa oli onneksi reilummin kuin viime kesänä, kokonaiset kolme kuukautta. Ajattelin alkuun tavoitella vain muutamaa bingoriviä, mutta pian nälkä kasvoi ruutujen täyttyessä ja päätin kokeilla koko ruudukon täyttämistä. Ei se helppoa ollut, mutta onnistuin! Ruudukon viimeiseksi ruuduksi jäi 'ruoka' ja sinnikkään etsiskelyn jälkeen löysin siihen hienon dekkarin, Ellery Queenin Kiinalaisen appelsiinin arvoituksen. Viimeinen oljenkorteni olisi ollut jonkin kokkauskirjan 'lukeminen', mutta keittiöhommat eivät oikein ole alaani, joten kiitokset Ellerylle. :)

Ruudukon täyttö sujui ensi alkuun aivan itsestään. 'Piirroskuvaan' oli jopa reippaasti ylitarjontaan, sillä todella moni lukemistani kirjoista näyttää olevan piirroskuvakannella varustettu. 'Ruoka' ja 'kengät' olivat vaikeita ruutuja, se ei ollut yllätys. Sen sijaan yllätyin siitä, että valokuvakantta oli hankala löytää. Tuntui, ettei niitä ole kuin keskinkertaisissa tai huonoissa dekkareissa. Jonkin aikaa haeskeltuani löysin kelvollisen unkarilaisen dekkarin, jossa oli kaunis, sinihämyinen valokuvakansi.

Vasta haasteen loppuvaiheessa jouduin jonkin verran etsiskelemään kirjoja ruutuihin, mutta ns. suorittamisen puolelle haaste ei kääntynyt missään vaiheessa. Minulla oli kesällä runsaasti lukuaikaa (ja intoa lukemiseen), joten lukupinon antimista oli mukava poimia sopivia kirjoja bingoruutuihin.

Alkutilanne...
Lukemani kirjat lukujärjestyksessä:

piirroskuva - Saku Heinänen: Zaida ja elovalkeat
fiktiivinen hahmo - Colin Duriez: Legenda nimeltä J. R. R. Tolkien
värikäs - Peter Høeg: Susanin vaikutus
monta henkilöä -  Bouncer 1 - Kainin silmä (Boucq/Jodorowsky)
sininen - Jean Kwok: Käännöksiä
mustavalkoinen - Klimowski - Schejbal: Dr. Jekyll and Mr. Hyde - A Graphic Novel
luonto - Helena Waris: Uniin piirretty polku
kaupunki - Valkoiset varpaat - kauhunovelleja
kasvokuva - Jussi Adler-Olsen: Vanki
eläin - Helena Waris: Talviverinen
kengät - Martti Linna: Rakkausarpia
punainen - Julie Berry: Kunnes kerron totuuden
siluetti - David Nicholls: Sinä päivänä (1. BINGO! punainen - siluetti - kengät - värikäs - monta henkilöä)
kasvi - Jeff VanderMeer: Hävitys
nainen -  Daphne Kalotay: Bolšoin perhonen
lapsi - Kati Närhi: Saniaislehdon salaisuudet
maisema - Maari Verronen: Kirkkaan selkeää
rakennus - Diana Gabaldon: Sudenkorento
abstrakti kuvio - Zadie Smith: Valkoiset hampaat
ajoneuvo - Wolfgang Herrndorf: Ladaromaani
mies - Alexandre Dumas: Monte-Criston kreivi
keltainen - Gustav Meyrink: Golem
pariskunta - Petri Karra: Haarautuvan rakkauden talo
valokuva - Vilmos Kondor: Budapestin synnit
ruoka Ellery Queen: Kiinalaisen appelsiinin arvoitus (ruudukko täynnä!)

Alla kansien kuvat. Pahoittelen paikoin huonoa kuvanlaatua, mutta olennainen toivottavasti käy selville. En valitse luettavaani kauniin kannen perusteella, enkä nytkään koettanut etsiä hienon näköisiä kansia. Minulle riitti, että kansi sopi jollain tapaa ruudun teemaan. Silti mukana on muutamia kansia, joista pidin erityisen paljon. Suosikkini ylitse muiden on lapsi, mutta myös nämä ovat hienoja: punainen, ajoneuvo, mustavalkoinen, rakennus.

Punainen - sininen - keltainen - ajoneuvo - abstrakti kuvio:
 Kaupunki - siluetti - mustavalkoinen - piirroskuva - maisema:

 Fiktiivinen hahmo - nainen - kengät - rakennus - eläin:


Luonto - pariskunta - mies - värikäs - valokuva:
Ruoka - kasvokuva - lapsi - kasvi - monta henkilöä:Kiitokset haasteen ideoineelle Jonnalle leppoisasta kesähaasteesta!

Kommentit

 1. Hienoja kirjoja, hienoja kansia. Onnittelut loistosuorituksesta ja täydestä ruudukosta. Ja mainiota, että laitoit kannet näkyviin kuvina.

  Nuo kuvakollaasit ovat kivaoja. Onkohan niitä vaikea oppia tekemään...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Minulla on linux-kone, ja siinä on semmoinen kollaasinteko-ohjelma kuin Fotowall. Tein nuo kuvat sillä, ja tarkkasilmäinen saattaa huomata, että kollaasien osaset vinksottavat vähän eri suuntiin. Tuossa ohjelmassa ei ole mitään ruudukkoa, johon kuvat saattaisi vetää nättiin riviin. Ohjelmaa on silti helppo käyttää, joten tyydyin siihen laiskuuttani. :) Netissä on kollaasien tekoon valmiita ohjelmia. Olen muistaakseni kokeillut joskus ainakin PickMonkey-nimistä ohjelmaa, eikä se tuntunut vaikealta. Rohkeasti vain kokeilemaan! :)

   Poista
  2. Kiitos vinkeistä. Täytyypä ryhtyä kokeilemaan, josko onnistuisi. Jos hyvin käy, kollaasi tulee blogiin jossain vaiheessa.

   Poista
  3. Toivottavasti onnistuu! Ja tuo kokeilmani työkalu on PicMonkey, ylimääräinen k oli livahtanut tuohon ensimmäiseen kommenttiin. :) Ja 'photo collage on hyvä hakusana googleen.

   Poista
 2. Onnea vielä toistamiseen koko bingorivin täyttämisestä! Todella kiva idea laittaa nuo kannet näkyviin, itse ajattelin varmaan huomenna tehdä tämän haastekoonnin ja voisin varastaa hienon ideasi :D Lukulistalle meni Kainin silmä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tosi kiva, jos viitsit laittaa omat kannet näkösälle. Niitä olisi mukava katsoa kokonaisuutena, kansiahan tässä oli tarkoitus juuri kerätä joten ne kiinnostavat. :) Kainin silmä onkin hyvä. Olisi mukavaa kuulla mitä pidät lännen meiningistä. :) Sille ilmestyi juuri jatko-osa, mutta en ole sitä vielä saanut käsiini.

   Poista
 3. Tämä kirjankansibingo on tosi hauska idea! Ehkä itsekin voisin jonain vuonna sellaista kokeilla. Kun olen lainaillut kirjoja kirjastosta ja usein vieläpä kirjaston varastosta, ovat kirjat olleet usein sellaisia, että niistä elottoman näköisistä kansista pitäisi löytää sanoma lähinnä abstraktin taiteen tulkinnan keinoin. Voisihan sitä tietysti pitää itselleen sellaisen bingon, jossa olisi vain niitä "mykkäkantisia" kirjoja ja bingon saisi sitten kun keräisi koko ruudun täyteen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Bingoiluun jää koukkuun, ainakin tämmöinen haasteintoilija kuin minä. :) Vanhojen kirjojen kannet ovat kyllä oma lukunsa... ennen taisi sisältö myydä eikä kannella ollut niin väliä. :) Omatoimisesta bingosta voi toki rakennella millaisen haluaa. En minäkään enää loppuvaiheessa jaksanut laskea montako bingoriviä on kasassa, vaan keskityin ruutujen täyttöön.

   Poista
 4. Odotan kovasti jo seuraavaa kirjankansibingoa - näitä on ollut niin kiva seurata!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivon kovasti, että joku inspiroituisi tekemään talvikaudellekin jonkinsorttisen bingon. Niin kivaa bingoilu on. :) Pitkä on odottavan aika, jos pitää ensi kesään odotella seuraavaa bingoa (tuntuu, että tästä on kehittymässä kesäperinne kirjablogeihin). :)

   Poista
 5. Oi voi, nyt alkoi vähän harmittaa, etten itse osallistunut tähän. :D Hienoja kansia on lukemissasi kirjoissa kyllä ollut! Jos kansien perusteella pitäisi valita lukemisensa, menisi moni näistä suoraan lukulistalle. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti tulee vielä uusia bingoja. :) Kauniit kannet eivät vielä kerro sisällön laadusta mitään, mutta onhan noita mukava katselle. Ja monta oikeasti hyvää kirjaa mahtuu luettujen joukkoon. :)

   Poista
 6. Tämä on hienon näköinen haaste ja ihanasti olet koonnut kirjankannet. Nyt harmittaa, että oma haaste jäi niin huonoksi suoritukseksi, ei tullut bingoa, kirjoja luin muutaman. Vähän samaan tyyliin menneet muutkin kesän haasteet. No, pääasia, että tulee luettua edes jotain =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haasteita tulee ja menee, eihän sitä aina kaikkeen ehdi niin paneutua. Lukeminen on tärkeintä, se on totta! Tänä kesänä minulla oli mukavasti aikaa ja intoa paneutua lukupuuhiin ja tähän bingoonkin. Edellisen kesän bingoilut menivätkin paljon vaatimattomammin.

   Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.