Ellery Queen: Kiinalaisen appelsiinin arvoitus

Kirjoittelin blogiini viime kesänä Ellery Queenin Salaperäiset varoitukset -kirjasta, ja yllätyin iloisesti, kun sain aivan hiljattain hyviä lisälukuvinkkejä postaukseni kommenttiboksiin. Kiitokset vielä niistä! Innostuin selailemaan Oulun kaupunginkirjaston Ellery Queen -tarjontaa, ja salapoliisikirjallisuuden taiturin suomennoksia on edelleen tarjolla. Päädyin lainaamaan alunperin vuonna 1934 ilmestyneen Kiinalaisen appelsiinin arvoituksen (BookStudio, 1990), sillä suomalaisen painoksen kannessa on hedelmä, joka mielestäni muistuttaa enemmän omenaa kuin sitrushedelmää. Mutta jotain kasvisperäistä ravintoa se joka tapauksessa on, joten saan kirjankansibingoon ruksin ruutuun 'ruoka'.


Kiinalaisen appelsiinin arvoitus oli hauska aikamatka menneeseen dekkariaikaan. Kirjan rikostapaus asettaa harrastelijasalapoliisi Ellery Queenin erittäin nurinkurisen rikoksen eteen: hänen tuttavansa kustantaja Donald Kirkin toimistosta löytyy kuollut mies, jonka ympärillä kaikki on vaatteista lähtien käännetty nurinpäin. Kyseessä on suljetun huoneen arvoitus, ja sen kimpussa häärii myös Queenin isäpappa, komisario Queen. Isä ja poika saavat molemmat kantaa älyllisen kortensa kekoon, ennen kuin murhatun miehen ja kiinalaisen appelsiinin arvoitus on selvinnyt.

Raakuuksien sijaan lukijalle tarjoillaan nokkelaa sanailua, runsas kattaus sivuhenkilöitä ja eksoottisia yksityiskohtia. On jalokiviä, harvinaisia postimerkkejä, rakkausdraamoja ja tietenkin se kiinalainen appelsiini. Kirjan älykkäimpänä tähtenä loistaa Ellery Queen, jonka hahmo on syntynyt yhdysvaltalaisten serkusten Frederik Dannayn ja Manfred Bennington Leen kynästä (ks. Wikipedia). 

"Djuna, Queenien monitoimiapulainen, työnsi ruskettuneet, teräväpiirteiset nuorukaisen kasvonsa makuuhuoneen ovesta seuraavana aamuna. - No, johan nyt jotakin, Ellery-herra! hän huudahti. - En tiennyt, että olitte herännyt!
    Hänen hämmästyksensä pohjautui kokemukseen, ja sen tämänhetkiseen romuttumiseen. Herra Ellery Queen - joka ei juuri uurastanut eikä riennellyt sinne tänne, paitsi mielensä maisemissa - ei ollut maailman varhaisin vuoteestanousija; ja hänen hoikka hahmonsa, joka loikoi viattomassa unessa toisessa heidän parivuoteistaan sai komisarion purkamaan närkästystään kuin kärsivällisen tulivuoren joka ikinen aamu. Mutta tänä aamuna tilanne oli toinen: siinä hän istui, hiukset yhä nukkumisen pörhentäminä, silkkipyjamassaan, nenälasit ohuella nenällään, ja luki vakavin ilmein paksua kirjaa kellon näyttäessä ennenkuulumattomasti vasta aamukymmentä." (s. 108)

Queen vaikuttaa itse asiassa melko itserakkaalta tyypiltä, joka ei vaivaudu peittelemään säkenöivää nokkeluuttaan. Vaikkei hänen yksityiselämäänsä repostella laisinkaan siihen malliin kuin nykydekkareissa on tapana, yllä oleva pieni paljastus hänen asuintyylistään yhdessä isäukon kanssa tuntui hämmentävältä. Vieläkös se Ellery aikamiespoikailee kotosalla? No, rikosten selvittelyssä hän pystyy itsenäiseen ajatteluun, ja Kiinalaisen appelsiinin arvoitus oli mukavan viihdyttävää luettavaa. Vanhanaikaisen salapoliisiromaanin lähes herttainen tunnelma viehätti minua, ja annan kirjalle neljä Goodreads-tähteä. Ellery Queen ilmestynee blogiini myös syksyn ja talven aikana, sillä tilasin muutaman Queen-pokkarin kotihyllyyn. Kierros nettidivareitten sivuilla toi kotiini Silinterihatun, Ruumiskirstun ja Kenkäparin arvoitukset, jotka ovat aikanaan ilmestyneet WSOY:n SAPO-sarjassa. Niistä lisää aikanaan, ehkäpä jo ensi lauantain lukumaratonin yhteydessä.

***
Kirjankansibingon ruudukkoni on... täynnä! Viimeinen ruksi meni ruutuun 'ruoka'. Lopputunnelmat kesän bingoilusta säästän koostepostaukseen, jonka ei onneksi tarvitse olla valmiina ennen elokuun loppua.


Goodreads: 4 tähteä
Mistä kirja minulle? Kirjaston kirja
Kirjan tietoja:
Ellery Queen: The Chinese Orange Mystery (1934)
Suomennos Annika Eräpuro
BookStudio, 1990
256 sivua

Kommentit

  1. Onneksi olkoon TÄYSBINGO:sta.

    MInullakin on yksi Ellery Queen odottamassa lukuvuoroaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kesän tärkein tavoite saavutettu. :) Kiva, että Elleryä luetaan. Harmittelin, kun tästä lukemastani ei löytynyt yhtään bloggausta, vaikka kirjahan on mainio.

      Poista
  2. Vautsi, sait suunnitelmien mukaan koko bingon täytettyä! :D Minä en samaan taida ehtiä, mutta kyllähän noita rasteja on kertynyt.

    Kiinnostuin itseasiassa kovasti Queenin kirjoista, kun viime vuonna siitä postasit ja nyt hyllyssä on ollut jo vähän aikaa odottamassa Ruumiskirstun arvoitus ja Silinterihatun arvoitus. Täytyypä pian lukaista ainakin toinen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, mutta bingo vaati priorisointia ja jatkuvaa huomiota, jotta sain sopivat kirjat luettua. :) Ei ollut helppoa saada ruudukkoa täyteen, vaikka alkuun kirjoja löytyi ruutuihin helposti. Tsemppiä sinulle loppurutistukseen. Muistelen nähneeni sinulla jo monta bingoriviä, joten eihän sekään huonosti ole. :)

      Olisipa kiva kuulla, mitä tykkäät Ellerystä. Innostuin näistä taas tosi paljon, ja meillähän on näköjään samoja kirjoja odottamassa lukemista. Tuon Ruumiskirstun arvoituksen luulen lukeneeni joskus nuorempana, kansi nimittäin herätti jotain muistoja vaikka sisältö ei takakannen perusteella muistuttanut syyllistä tai muutakaan mieleen. Luulen, että joku noista tilaamistani Elleryistä päätyy maratonkirjaksi, niin hyvin tämä appelsiinikirja maistui. :)

      Poista
  3. Onnittelut täyden bingoruudukon johdosta! :) Ruoka olikin vaikea kohta, mutta löysit siihen hyvän kansikuvan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Tämä oli mukava, koukuttava kesähaaste. :) Ruoka oli minulle tosi hankala ruutu, enkä onneksi joutunut turvautumaan oljenkorteen eli johonkin kokkauskirjaan. Dekkari oli paljon parempi vaihtoehto. :)

      Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.