2 x bingokirja: Golem & Haarautuvan rakkauden talo

Gustav Meyrinkin kauhuklassikko Golem (Like, 2010) ja Petri Karran parisuhdekomedia Haarautuvan rakkauden talo (Gummerus, 2009) päätyivät samaan postaukseen Kirjankansibingon yhdistämänä. Toisen kirjan leffakannesta löytyy pariskunta ja toisesta keltaista väriä. Lisäksi molempien lukeminen alkoi loppua kohden olla niin puisevaa puuhaa, että lyhytarviot riittäkööt näille kirjoille.


Petri Karran Haarautuvan rakkauden talon tarina oli minulle tuttu elokuvaversiosta, jonka kävin aivan teatterissa asti aikoinaan katsomassa. Kirjan juonen peruskuvio on se, että espoolainen aviopari Juhani ja Tuula ovat päättäneet erota ystävinä ja sivistyneesti. Omakotitalonsa myyntiajan he ovat päättäneet asua saman katon alla, mutta se ei sitten olekaan niin yksinkertaista. Luvassa on parisuhdedraamaa, jossa heiluvat mukana mm. valetyttöystävä ja Rakastaja. Haarautuvan rakkauden talo on Draamaa isolla D:llä ja alalajina on komedia.

Tykkäsin leffasta, ja tämä kirja on niitä (harvinaisia?) tapauksia, jotka toimivat paremmin leffana kuin kirjana. Kirjalla on mittaa neljä sataa sivua, ja siinä oli mielestäni ainakin sata sivua liikaa. Se mikä elokuvassa oli napakka toimintakohtaus tai iskevää dialogia täynnä oleva episodi, muuttui kirjasta luettuna liian usein puuduttavaksi. Lisäksi minua alkoi kirjassa ärsyttää se, että melkein kaikkea piti käydä läpi alapään kautta. Noin pari sataa sivua se oli oikeastaan ihan hauskaa, sitten alkoi tympäistä. Plussaa annan kirjalle siitä, että vauhdikkaita käänteitä ei puuttunut: on idän mafiaa, ilotyttöjä ja veljesrakkautta - ja kaikki tämä espoolaisella omakotialueella. Oikealla asenteella luettuna kirja on parhaimmillaan hyvin viihdyttävä, joten annan sille kolme Goodreads-tähteä.

Golem päätyi kotihyllyyni jostain taannoisesta kirja-alennuskorista. 'Kauhu- ja fantasiakirjallisuuden klassikko' taisi olla se taianomainen sanayhdistelmä, joka minuun vetosi. Kirjan sisältö taasen ei vedonnut minuun laisinkaan. Toinen sanayhdistelmä takakannesta, jonka olisi jo pitänyt varoittaa minua: 'kietovat lukijan unien ja ennustusten hämärään maailmaan'.

Kirja alkaa unen kuvauksella, ja vaikka sieltä laskeudutaan todellisuuteen, meno on takakantta lainaten hämärää. Myerinkin Golemissa liikutaan Prahan juutalaisgetossa, sen asukkaiden ja arjen keskellä. Heidän keskuudessaan kiertää taru Golemista, savesta luodun hirviöhahmosta. Tapahtumien kertojana on mestari Pernath, ja sekä lukija että mestari saavat aika ajoin arvuutella, mikä kerrotusta on totta ja mikä ei.

Golemin synkkämielinen kerronta oli mielestäni todella raskasta luettavaa, varsinkin kesäaikaan jolloin muu lukupinoni sisältö on ollut  lähinnä 'kevyttä kesään' -teemainen. Toisinaan toki pidin kirjan kielestä, joka toi eteen runollisia lauseita: "Harppu pulppuilee imelää valssia." (s. 68) Runollisuuden vastapainona tarjoiltiin mutkikkuutta, joka ei oikein inspiroinut tätä lukijaa: "Mutta tahtoni murskaantui rautaiseen lakiin: Minä pystyin karkottamaan yhden ajatuksen vain toisen kautta, ja jos yksi kuoli, niin seuraava oli jo kasvamassa sen lihasta. Minä pakenin vereni kohisevaan virtaan, mutta ajatukset seurasivat kannoillani; minä kätkeydyin sydämeni takomoon: hetki vain, ja ne olivat keksineet piilopaikkani." (s. 76)

Klassikko-Golem saa minulta vain kaksi tähteä. Kirjalliset ansiot saattavat olla isomman tähtimäärän arvoiset, mutta omat lukufiilikseni jäivät melko alhaisiksi.

***
Haarautuvan rakkauden talo sijaitsee Espoon Soukassa, joten merkitsen haastepisteen FC Hongalle Kotimaista kirjallisuutta futiskaupungeista -haasteeseen.

Golem on kauhukirjallisuuden klassikko, joten se saa kelvata 50 kategorian haasteessa kohtaan 22) A book that scares you. Minua pelottaa ainakin ajatus siitä, että  minun olisi jostain merkillisestä syystä joskus luettava tämä kirja uudelleen.

Luetaan sateenkaari  -haasteeseen saan Golem-kirjasta keltaisen raidan, sillä kirjan selkämys on sopivan värinen:


Kirjankansibingossa alkavat viimeiset ruudut täyttyä. Nyt merkki tuli ruutuihin 'keltainen' ja 'pariskunta'. Niillä sain peräti kolme uutta bingoriviä, mutta säästän niiden esittelyt haasteen loppukoosteeseen. Ruudukon tilanne näyttää tältä:


Goodreads: Haarautuvan rakkauden talo saa 3 tähteä ja Golem 2 tähteä.
Mistä kirjat minulle? Golem on oma ostos. Haarautuvan rakkauden talo on kirjaston kirja.
Muualla verkossa: Golemia on luettu Maailmankirjat-sivustolla. Petri Karra Ylen Aamun kirja-ohjelmassa. Haarautuvan rakkauden taloa on luettu blogissa Inahdus.
Kirjojen tietoja:

Gustav Meyrink: Der Golem, Roman (1915)
Kuvitus Hugo Steiner-Prag
Suomennos Rauni Paalanen
Like, 2010 (2. painos)
262 sivua

Petri Karra: Haarautuvan rakkauden talo
Gummerus, 2009 (3. painos)
408 sivua

Kommentit

 1. Haarautuvan rakkauden talon olen katsonut jo useamman kerran ja joka kerta se natsaa yhtä paljon. Avioero on joillekin taistelua ja tälle parille se oli sitä. Minusta elokuva oli kunnon farssi, jolle oli pakko nauraa vatsalihakset kipeinä. Tosielämässähän tällainen avioero olisi kauheaa, kuten viime aikoina olemme lukeneet uutisista, mies paloitteli vaimonsa, poltti kodin ja autokatoksen autoineen. Totuus on monesti tarua ihmeellisempää ja raadollisempaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, pidin tuosta leffaversiosta muistaakseni tosi paljon. Knihtilä ja Björkman olivat loistavia pääosissa. Sen vuoksi olikin vähän harmi, ettei kirjallinen versio toiminut niin hyvin. Elokuvan taidan etsiä käsiini, sillä kirjaa lukiessa sen uudelleen katsominen alkoi kummasti houkutella - on tämä vaan niin herkullinen aviodraama. Tuo uutisissa ollut juttu sen sijaan on aivan hirveä. Huh sentään.

   Poista
 2. Sinä olit Karran kirjan kanssa minua sitkeämpi: minä en päässyt alkua pidemmälle. Elokuva oli tosiaan parempi.
  Bingoruudukkosi näyttää olevan pian täynnä, hienoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi olla, että luin kirjaa leffamuistojen voimalla, sillä H-P Björkman ja Elina Knihtilä esittivät roolejaan koko kirjan ajan silmieni edessä. :) Viimeinen bingokirja on juuri meneillään ja sitten voinkin alkaa kirjoittelemaan koostetta.

   Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.