Chris Riddell: Ada Gootti ja hiiren haamu

Chris Riddelin Ada Gootti ja hiiren haamu (Gummerus, 2015) kiinnitti huomioni kirjaston vinkkihyllyssä. Näyttävän näköinen kirja oli pakko ottaa lukuun, ja kuvitus on ehdottomasti Ada Gootin vahvuus. Kirjassa ei taida olla yhtään aukeamaa, jossa ei jonkinlaista kuvitusta olisi, ja upeimpia ovat koko sivun tai aukeaman peittävät kuvat. Kuvitus on kirjailijan omaa käsialaa, ja minua Riddellin piirrosjälki miellytti erittäin paljon, sillä hahmot ovat vekkulin näköisiä ja yksityiskohtia piisaa. Siinä on suurin syy kirjalle antamaani neljään Goodreads-tähteen. Silmäkarkkikirjat ovat heikko kohtani.


Muutama maistiainen kirjan sivuilta. Molemmissa kuvissa ylvästelee neiti Borgia Meediokotiopettajatarten välityksestä:


Ada Gootin juonellinen anti jäi jonkin verran jälkeen silmänruokapuolesta. Kirjan nimihahmo Ada asuu isänsä lordi Gootin kanssa Kalmatollon kartanossa, ja siellä seikkaillaan koko kirjan ajan. Kartano on varsinainen omituisten otusten kerho, joka tarjoilee varttuneen lukijan iloksi kirjallisia viittauksia. Hiiren haamun rooli jäi vähäiseksi, mutta paljon kirjassa tapahtuu. On metaforinen polkukisa ja sisämetsästys ja ullakkokerho ja ties mitä. Taisin odottaa suurempaa loppuhuipennusta kuin lopulta sain, mutta toivon, että vetävän näköiset sivut viehättävät nuorempia lukijoita. Jaana Kapari-Jatan suomennos on mainio, mutta mitä muuta voikaan odottaa Potter-maailman suomentajalta.

Goodreads: 4 tähteä
Mistä kirja minulle? Kirjaston kirja
Muualla verkossa: Kirjaa on luettu mm. blogeissa Luetaanko tämä, Hurja Hassu Lukija.
Kirjan tietoja:
Chris Riddell: Goth Girl and the Ghost of a Mouse (2013)
Suomennos Jaana Kapari-Jatta
Gummerus, 2015
220 sivua

Kommentit

 1. Kuvitus oli kyllä ihan hurjan hienoa! Minua, entisenä goottina, viehätti myös kirjan tarina ja taisin naureskella sen kanssa useampaan otteeseen. Ja Kapari-Jatan suomennos, oi että! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kapari-Jatta on kääntänyt sanaleikit hienosti. Mary Shellainen jäi ainakin mieleen. Goottihommat ovat minulle vierasta aluetta, mutta tosi antoisa kirja tämä silti oli.

   Poista
 2. Hyvin samankaltaisia ajatuksia kirja herätti minussakin. Kuvitus ja kirjan ulkonäkö on mahtavaa. Tarinassa tapahtuu paljon ja omituisuuksia piisaa. Kirjalliset viittaukset olivat mielestäni oivallisia'

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, on mahtavaa että nuorille ilmestyy jotain tällaista. Jollei tämä houkuttele lukemaan, niin mikä sitten? Itse olisin ollut tästä nuorempana tosi innoissani. Ja kyllä tästä aikuinenkin innostuu... kirja oli lähes magneetti siellä hyllyssä, oli pakko ottaa mukaan. :)

   Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.