Haastekoonti: Seitsemännen taiteen tarinat

Seitsemännen taiteen tarinat -lukuhaasteeni käynnistyi viime syksynä, ja haasteessa halusin innostaa lukijoita elokuvallisen kirjallisuuden parin - ja myös kirjoittamaan elokuvista, jotka on tehty kirjan pohjalta. Haaste päättyy keskiviikkona 5.10.2016, ja tässä jutussa vedän yhteen omia tunnelmiani ja listaan haasteeseen lukemani kirjat.


Oma lukuhaastetavoitteeni oli lukea mahdollisimman paljon oman hyllyn kirjoja. Luin haasteeseen yhteensä 17 kirjaa, joista 7 löytyi omasta hyllystäni. Olen tähän määrään tyytyväinen, ja erityisen iloinen olen siitä, että innostuin/uskaltauduin kesällä vihdoin ja viimein Anna Kareninan pariin. Tolstoin kirja on klassikkostatuksensa arvoinen, ja oli jopa nolostuttavaa huomata, miten turhaan olen kartellut kirjaa sen paksuuden ja oletetun vaikeaselkoisuuden vuoksi. Haasteen kirjalistasta löytyy myös toinen järeä klassikko: Bram Stokerin Dracula. Dracula oli minulle Anna Kareninan tavoin viiden tähden kirja, ja koska en oikeastaan lue vampyyrikirjallisuutta (no jaa, parhaillaan on kesken Anne Ricen kirja...), olin iloisesti yllättynyt joutuessani Draculan pauloihin.

Toinen tyytyväisyyden aihe minulle on se, että innostuin kirjoittamaan kolme kirja + leffa -juttua. Tämä on minulle uusi aluevaltaus, ja aion myös jatkossa kirjoittaa silloin tällöin kirja + leffa -juttuja. Elokuvan katselu heti kirjan lukemisen perään oli minulle uusi kokemus (yleensä luetusta kirjasta on jäljellä vain hämärän etäisiä mielikuvia), ja vaikka elokuvan katselussa korostui tavallista voimakkaammin vertailuasetelma kirjan tapahtumiin, se ei pilannut minulta yhtään leffakokemusta.

Alle olen listannut lukemani kirjat. Listalla on mukana peräti viisi kirjaa, jolle olen olen antanut täydet viisi tähteä Goodreadsiin. Näitä kirjoja on hankalaa laittaa paremmuusjärjestykseen, joten jakakoot ne siis ykkössijan kirjojen sarjassa. Katsomistani elokuvista asetan ykköseksi Ghost Wordlin. Alkuperäinen sarjakuvaversio jäi keskinkertaiselle tasolle, mutta elokuva herätti eloon tyttöjen oudon hapuilun kohti tulevaisuutta.

Luetut kirjat:

elämäkerrat ja muistelmat:

Unohtumaton Ansa Ikonen
Katharine Hepburn: Afrikan kuningatar (* 5 tähteä *)
Anne Taraba: Salaperäinen Garbo 

kirjat, joista on tehty elokuva:

Bram Stoker: Dracula (* 5 tähteä *)
Charlotte Brontë: Kotiopettajattaren romaani 
Kami Garcia & Margaret Stohl: Lumoava kirous (leffakansi)
Isabel Allende: Henkien talo (* 5 tähteä *)
Silvia Avallone: Teräs (* 5 tähteä *)
Leo Tolstoi: Anna Karenina  (leffakansi) (* 5 tähteä *)
Elena Ferrante: Amalian rakkaus 
Somerset W. Maugham: Kirjava huntu  (leffakansi)
Hirviön kutsu - Patrick Ness & Siobhan Dowd  (elokuva teattereissa marraskuussa 2016)

kirja + leffa:

Raymond Chandler: Syvä uni 
Daniel Clowes: Ghost World 
Philip Pullman: Kultainen kompassi  (leffakansi)

kirjat, joissa kuvataan elokuviin liittyvää toimintaa:

Alan Bradley: Filminauha kohtalon käsissä 
Sari Pöyliö: Ihmisen veri

Kommentit

 1. Vasta postaustasi lukiessani tajusin, että siinä lukemassani Valasratsastajassahan oli myös leffakansi, joten sen sai laittaa kahteenkin kategoriaan.

  Sinulla on hieno monipuolinen saavutus haasteessasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En erityisemmin etsinyt leffakannella varustettuja kirjoja tähän haasteeseen, mutta jokunen osui silti haaviin. Erityisesti pidin Kultaisen kompassin kannesta.

   Poista
 2. Tein juuri oman koontini, ja tajusin juuri tämän sinun postauksesi myötä, että luinhan tosiaan vuoden vaihteessa Kotiopettajattaren romaanin, joka kävisi tähän haasteeseen myös! Vaikka itse en tätä haastetta silloin vielä aloittanutkaan, niin sen kai voisi myös laskea mukaan? Täytyypä syynätä uudelleen mitä on tullut luettua :D Mutta sinulla onkin ihailtava määrä luettuja tässä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, voit aivan hyvin ottaa Bronten mukaan tähän haasteeseen. Haasteaikana luetut käyvät mukaan, olitpa "aloittanut" haasteen missä vaiheessa hyvänsä. :) Minäkin huomasin muiden koosteista, että olin unohtanut Hirviön kutsun omalta listaltani. Näistä leffakirjoista on näköjään hankalaa pysyä kärryillä. :D

   Poista
 3. Minä teen oman koosteeni vasta keskiviikkona, kun yksi kirja on vielä kesken. Hyvä, että julkaisit oman koosteesi, niin saan ottaa siitä mallia, jotain tuollaista olin sottaillutkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keskiviikkona ehtii oikein hyvin, ja koostehan voi olla aivan omanlaisensa. Ei näitä mistään samasta muotista tarvitse vetää. :) Lukuintoa viimeisen kirjan kanssa. :)

   Poista
  2. Allaolevasta linkistä pitäisi päästä lukemaan koosteeni haasteesi puitteissa lukemastani ja näkemästäni:
   http://ketjukolaaja.blogspot.fi/2016/10/seitsemannen-taiteen-haasteen-koosteeni.html

   Poista
  3. Kiitokset koosteesta ja osallistumisesta haasteeseen. :)

   Poista
 4. Mulla on postailtavaa vielä jonkun verran, mutta hyvinhän tässä ehtii :D

  Oletpa lukenut paljon kaikkea mielenkiintoista. Dracula sai minultakin aikoinaan täydet viisi tähteä, ja vuosi sitten pääsin uppoutumaan siihen uudestaan, kun vertailin erästä kurssia varten vanhaaa ja uutta suomennosta. Pitäisikin itse asiassa postailla pitkästä aikaa uudelleen luetuista kirjoista. Silloin voisi Draculan kohdalla vaikka käyttää noita suomennoshuomioita hyödyksi.

  Niin, ja Katharine Hepburn on <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehtii, ehtii. :D Olisipa tosi kiinnostavaa lukea kommenttejasi Draculan suomennosasioista. En ole itse juuri harrastanut uudelleenlukuja viime aikoina, mutta jotkut pienempänä lukemani sarjat ovat alkaneet kiinnostaa uusintalukujen merkeissä. Kauhuhaasteeseen ja tämän kuukauden Halloween-teemaan on tulossa muutama tällainen kirja. :)

   Poista
 5. Oma koosteeni löytyy täältä: https://kirjamatkat.wordpress.com/2016/10/04/seitsemannen-taiteen-tarinat-kirjoja-ja-elokuvia/ :)

  -Veera

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset osallistumisesta haasteeseen. :)

   Poista
 6. http://karvakasakirjat.blogspot.fi/2016/10/seitsemannen-taiteen-tarinat.html Täältä löytyy meidän postauksemme, kiitos suuresti haasteesta. :)
  Tiia ja Tommi

  VastaaPoista
 7. Kiitos haasteesta! Koosteeni löytyy täältä http://kirjojentaika.blogspot.fi/2016/10/kooste-seitsemannen-taiteen-tarinoita.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa, että olit tässä mukana. :)

   Poista
 8. Haastekoontini hieman myöhässä: https://kirjavarkaantunnustuksia.wordpress.com/2016/10/08/haastekoonti-seitsemannen-taiteen-tarinat/

  Kiitos kivasta haasteesta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset osallistumisesta haasteeseen. :) Julkaisen huomenna pienen koosteen haasteesta, joten sinun koontisi on siihen nähden aivan ajoissa. :)

   Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.