Eduard Uspenski: Fedja-setä ja kummitus

Kokeilen vaihteeksi tavallista lyhyempää bloggaustyyliä. Arkeni on vaivihkaa muuttunut niin tiivistahtiseksi, että tuntuu helpommalta naputella vain muutama lyhykäinen ajatus luetusta kirjasta kuin koettaa väkisin vääntää pidempää tekstiä (vaikka eivät blogijuttuni mielestäni tavallisestikaan niitä blogimaailman pisimpiä ole, mutta nyt ei irtoa edes sen vertaa). Testikappaleena saa olla Eduard Uspenskin lastenkirja Fedja-setä ja kummitus (Tammi, 2008):

Mistä kirja kertoo? Paljon on asiaa mahdutettu yhteen kirjaan: huvipuiston perustaminen Prostokvashinoon, kissa Matroskinin strutsinkasvatuspuuhat, posteljoonin laihdutustablettien seikkailut, villisikajahti - ja kylän alastoman, viikatetta heiluttavan kummituksen arvoituksen selvittäminen. Juoni tempoilee sinne tänne, eikä kirjaa voi syyttää tapahtumien puutteesta. Maanläheistä menoa on luvassa, sillä tarinassa seikkailee jo mainittujen lisäksi ainakin yksi possu ja lastenvaunuja vetävä koira.

Kummitusjahti - jännittikö? Ei. Jännittävää kirjaa etsivät pettynevät, sillä kummituksen taustalta paljastuu hauska tapahtumasarja, mutta sekin saattaa huvittaa enemmän aikuisia kuin lapsia.

Kulttuurivaikutteita riitti bongattavaksi. Putiikki nimeltä Uusi edistys toimittaa strutsinmunia, asutaan kolhoosissa ja voi, "valtio ei huolehdi meistä enää niin kuin pioneeriaikoina. Nyt meidän on huolehdittava itse itsestämme ja valtiostamme." Uspenskin lastenkirjan maailma on pieni hyppy toisenlaisen yhteiskuntarakenteen pariin. Tiedä sitten sitä, miten paljon lapset tätä arvostavat, mutta aikuiselle Fedja-sedän tarinat ovat omalla tavallaan kiehtovaa luettavaa.


Miksi valitsin kirjan luettavaksi?  Etsiskelin kirjaston tietokannasta kummitus-hakusanalla luettavaa Halloween-haasteeseen. Lyhykäisen lastenkirjan ehtii lukea, vaikka lukuaikaa on nihkeästi. Tutustuin Fedja-setään blogini alkuaikoina, ja Uspenkskin lastenklassikko jätti kivat lukumuistot. Toisten blogeista huomasin, että saan kirjasta myös pisteen Leningrad - Ost Berlin -lukuhaasteeseen. Kevyt osallistumispiste, mutta kaikki lasketaan.

Kuva Yöpöydän kirjat -blogista (ks. linkki yllä)

Goodreads: 3 tähteä
Mistä kirja minulle? Kirjaston kirja
Kirjan tietoja:
Eduard Uspenski:Prividenije iz Prostokvasino (2005)
Suomennos Vappu Orlov
Kuvitus Salla Savolainen
Tammi, 2008
99 sivua

Kommentit

  1. Luin hiljattain Fedja-sedän, kissan ja koiran ensimmäistä kertaa ja nautin siitä. Tämä vaikuttaa samanlaiselta, ja voisin ajatella lukevani sen jonain päivänä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Fedja-setä on aika hauska tapaus, vaikka luulen, etten olisi lapsena ymmärtänyt näiden kirjojen päälle juuri lainkaan. :)

      Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.