Hugo Pratt: Corto Maltese - Kelttiläistarinoita

Hugo Prattin laivaton merikapteeni, seikkailija Corto Maltese vieraili kesän aikana jo kolmanteen otteeseen lukupinossani. Olin alkuun vähän varauksellinen coolin oloisen kapteenin seurassa, mutta pikku hiljaa olen todennut, että ympäri maailmaa reissaava miekkonen on varsin miellyttävää matkaseuraa. Maltesen seikkailuissa ei kohelleta päättömästi eikä harrasteta silmitöntä väkivaltaa. Sen sijaan niissä on semmoista vanhan ajan seikkailuhenkeä, joka on alkanut viehättää minua aina vain enemmän.

Kesällä lukemani Kelttiläistarinoita-albumi (Jalava, 2013) kuuluu niihin Maltese-albumeihin, joita suomalainen kustantaja on julkaissut värillisinä uusintapainoksina. Olen lukenut juuri näitä värillisiä albumeja, sillä ne vanhat, mustavalkoiset eivät ole näyttäneet kovin lukuhaluja herättäviltä kirjaston sarjakuvahyllyssä. Jännää, miten paljon värit ja selkeät tekstitys saavat aikaan, vaikka itse tarinahan ei muuksi muutu. 

Kelttiläistarinoita on selkeästi paras tähän asti lukemistani albumeista (linkit pariin aiempaan blogijuttuuni löytyvät jutun lopusta). Kirja koostuu kolmesta eri tarinasta, jotka sijoittuvat Irlantiin, ensimmäisen maailmansodan vuosiin. Satujen saaren myyttisia taruja on otettu mukaan Maltesen seikkailuihin, ja mukaan mahtuu myös sotatapahtumia ja vallankumouksellista toimintaa. Tarinat toimivat todella hyvin, eikä niitä ole liikaa venytetty.

Albumin näyttävä kansi ei petä: sisältö on laadukasta tavaraa.

Albumin piirrosjälki on näyttävää, ja värit tuovat esille tarinoiden vivahteita. Pidin erityisesti siitä, miten Sydäntalvisen aamun uni -tarinassa Merlin ja muut taruhahmot oli otettu mukaan Maltesen seikkailuihin. Unenomaisen epätodellinen mutta silti realistisiin sotatapahtumin kytkeytyvä juoni loi albumiin erikoisen tunnelman, ja olisin mielelläni lukenut lisääkin samaan tyyliin kerrottuja seikkailuja.


Irlannin vallankumouksellista historiaa tuodaan albumissa esille, ja eräs albumin vahvuuksia on mielestäni vahva ajankuva. En tietenkään pysty sitä luotettavasti arvioimaan, mutta aatteen miehet ja naiset seisovat albumissa viimeiseen asti sen takana, mihin uskovat.


Lisämausteena näissä uudemmissa painoksissa on esipuhe, jossa esitellään tapahtumapaikkoja valokuvien kera. Irlanti-faneille tämä osuus lienee kiinnostavaa luettavaa. Seikkailutarinoiden ystäviä suosittelen kokeilemaan Corto Maltese -albumeja, jolleivat ne vielä ole tuttuja.

Muut lukemani Corto Maltese -albumit:
Keskiyön auringon alla
Corto Maltese Siperiassa

Goodreads: 4 tähteä
Mistä kirja minulle? kirjaston kirja
Muualla verkossa: Kirjaa on luettu blogissa Kirjojen keskellä
Kirjan tietoja:
Hugo Pratt: Les Celtiques (1971-72)
Suomennos Heikki Kaukoranta
Jalava, 2013
110 sivua

Kommentit

  1. Jes jes, sarjakuvavinkkejä! Piirrostyyli ei ole lempparini, mutta tarina kuulostaa lukemisen arvoiselta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jollet tykkää piirroksista, niin vilkaisepa niitä mustavalkoisia painoksia... muutamat tutkimani ovat olleet tosi tuhruisen oloisia. :D Mutta nämä uudet painokset ovat hyviä, kiva jos ehdit tutustumaan.

      Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.