TBR-vuoren etappi #1: Terveiset Kolilta!

Noin puoli vuotta sitten käynnistin omien hyllyjen lukemattomien kirjojen projektin eli TBR-vuoren valloituksen. TBR-listani löytyy omalta välilehdeltään eli täältä, ja listallani on 100 kirjaa. Niistä 12 on nyt luettu eli terveiset ensimmäiseltä TBR-nyppylältä, Kolilta! 

Kipuamisvauhtini ei ole ollut vauhdin hurmaa, mutta toisaalta en ole kokenut TBR-ahdistusta vaan olen edelleen kiinnostunut jatkamaan listan kirjojen lukemista. Noin kaksi kirjaa per kuukausi on ollut ilmeisen sopiva tahti, ja eikä TBR-lista ole liiaksi hallinnut lukupuuhiani. Siellä se on olla möllöttänyt jossain taustalla, ja aina välillä on ollut mukavaa poimia jotain luettavaa listalta ja unohtaa se sitten taas hetkeksi.

Lukemani kirjat löytyvät alempaa postauksesta, mutta niiden lisäksi olen kokeillut paria kirjaa ja jättänyt ne sitten kesken. Nämä äärimmäisen tympeästi edenneet ja mielenkiintoni tyystin tyrehdyttäneet kirjat ovat:

Alsterdal, Tove: Kadonneet
Kankimäki Mia: Asioita jotka saavat sydämen lyömään nopeammin

Molemmat olen aikoinaan kliksutellut edullisen hinnan houkuttelemina lukulaitteeseeni, mutta Alsterdalin jännäri ei laisinkaan imaissut minua mukaansa ja sen lukeminen tuntui melkoiselta ajanhukalta. Kankimäen kirjasta muistan lukeneeni kehuja, mutta täytyy myöntää, ettei minulla synkannut päähenkilön kanssa. En jaksanut lukea naisen haahuilevista suunnitelmista kuin parikymmentä sivua. Edessä olevat reilut 300 sivua tuntuivat loputtoman pitkiltä ja totesin, ettei tämä Japanin reissu ole minua varten.

Alkuperäinen ajatukseni oli koettaa lukea listan kaikki kirjat, mutta olen päättänyt olla itselleni armollinen ja säästää itseni suuremmilta pakkolukemisilta. Alsterdalin ja Kankimäen kirjat jääkööt siis lukematta. Jottei alkuperäinen tavoite eli Mount Everestin valloittaminen sadalla luetulla oman hyllyn kirjalla jäisi saavuttamatta täydennän listaa aina, kun joku kirja ei kerta kaikkiaan innosta lukemaan. Alsterdal ja Kankimäki siirtyvät siis pois listalta, ja otan tilalle nämä:

Iain Banks: Siirtymä
Alan Hollinghurst: Vieraan lapsi

Tarjontaa listalle tuntuu riittävän,  vaikka olen koettanut rajoittaa heräteostoksia. Mutta kirja-alet ovat täynnä houkutuksia, kirjanvaihtohyllystä on mukavaa ottaa mukaan parhaat palat ja ... ihmekös tuo, että kirjakasat vain kasvavat.

Mutta nyt Kolin kirjat, joilla kipusin ensimmäiselle etapille. Jos etukäteen kuvittelin löytäväni omista hyllyistäni pelkkiä timantteja, niin ne harhaluulot karisivat nopeasti. Kirjojen taso näyttää noudattelevan samaa kaavaa kuin yleensäkin lukemieni kirjojen: pieni osa on todella erinomaisia, paljon keskikastin kirjoja ja pieni osa on sinnittelyä, lukeako kirja loppuun vai jättääkö kesken. Koetan silti olla TBR-listani kirjojen kanssa tavallista kärsivällisempi eli en halua jättää kirjoja kesken niin herkästi kuin tavallisesti.

Kolin valloituksen huipuimmat lukuelämykset tarjosivat:Hyvää keskikastia olivat:


Ja heikompaa ainesta eli sivut kääntyivät nihkeästi (ilman TBR-statusta ainakin Mahdottomien rakkauksen talo olisi jäänyt kesken):


Seuraavaksi nenä kääntyy kohti Haltia, jonne pääsen lukemalla 13 kirjaa lisää listaltani! Edessä on kesälomakausi, jolloin lukuaikani lisääntyy huimasti, ja olen toiveikas mm. sen suhteen, että saan luettua listan paksuja kirjoja. Valitsin tulevaa kesää varten muutamia kirjoja, jotka houkuttelevat eniten juuri nyt eli TBR-listan himotuimmat kesällä 2016:

Allende, Isabel: Henkien talo
Catton, Eleanor: Valontuojat  
Duenas, Maria: Ommelten välinen lanka  
Eugenides, Jeffrey: Naimapuuhia  
Ulitskaja, Ljudmila: Vihreän teltan alla 
Morton, Kate: Hylätty puutarha 
Waters, Sarah: Vieras kartanossa   
Tartt, Donna: Tikli  
Hoffman, Alice: Ihmeellisten asioiden museo  
Mitchell, David: Pilvikartasto 
Smith, Zadie: Risteymiä   

Tavoitteena Mount Everest - 100 luettua oman hyllyn kirjaa.
Mount Everest -kuva Wikimedia Commons: By Kerem Barut, CC BY-SA 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=11758235

Kommentit

 1. Tuo Duenas Marian kirja Ommelten välinen aika on tullut tutuksi tv-sarjasta. En tiennytkään, että se pohjautuu kirjaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulta on mennyt tuo tv-sarja aivan ohi. Mutta kirjassa on sivuja sen verran, etten ihmettele vaikka aineksia löytyy sarjaksi asti.

   Poista
 2. Mahtava haaste. Mulla on niin vähän omia kirjoja, etten taitaisi päästä kuin tuon viereisen meluvallin päälle :D ps. Mun blogissa ois sulle haaste http://adelheid79.blogspot.fi/2016/05/blogihaaste-unpopular-bookish-opinions.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos haasteesta, vastaan toki vaikka haaste on aika kinkkinen tapaus. :) Minulla on ehkä liikaa kirjoja kotona kun TBR-lista täyttyi niin helposti. Nyt tosin vein noista lukemistani 4 kierrätykseen kirjaston vaihtohyllyyn, mutta eipä tuo oikein näy vielä missään. :D

   Poista
 3. Onnittelut etapista! Aloitin saman haasteen vuodenvaihteessa, tosin ilman erityisesti määriteltyä listaa, ihan vaan periaatteella "mitä tahansa omasta (fyysisestä) hyllystä". Varastoa on riittävästi vähän isompaankin kiipeilyurakkaan... Koli on nyt yhden kirjan päässä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. :) On minullakin tullut luettua omia listan ulkopuolelta, mutta olen nyt pitänyt tämän tietyn listan tbr-hommassa, jotta nämäkin tulee luettua. Jotenkin on kivaa, kun on joku lista josta ruksia niitä kirjoja yli. Voi sitten tehdä itselleen ison numeron siitä, että on saanut ne tietyt 12 luettua jne :D.

   Tsemppiä sinulle omien lukemattomien kanssa! Oletkin edennyt vauhdilla... ehkä minunkin lukutahtini kiihtyy kesän aikana. Tuota himotuimpien listaa olisi tarkoitus lukea ahkerasti, siellä on niin paljon erittäin lupaavan kuuloisia kirjoja.

   Poista
 4. Siitä se lähtee rullaamaan, kun on ensimmäiselle vuorelle jo kavuttu:) Halti odottaa minua kahden kirjan päässä. Liikoja paineita en ole ottanut ja olen lukenut myös sellaisia oman hyllyn kirjoja, jotka eivät TBR-listalla sattuneet olemaan. Pitäisiköhän minunkin vaihtaa tylsien kirjojen tilalle uudet, sillä kourallinen kirjoja on lähtenyt jo maailmalle, koska niitä en tule lukemaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin olen ilman suurempaa stressiä lukenut muitakin omia kuin näitä listan kirjoja. Tylsät kannattaa minusta vaihtaa parempiin, miksi niitä pakolla pitäisi alkaa lukemaan jollei kerta kaikkiaan nappaa? :) Sinulla on jo muutenkin omassa listassa enemmän haastetta kuin minulla, sillä taidat edetä listaa eteenpäin järjestyksessä, jos TBR-sivuasi oikein tulkitsin. Minulta se ei onnistuisi, joten tyydyn valitsemaan sekalaisessa järjestyksessä fiiliksen mukaan. :)

   Poista
  2. Oikeastaan luen ihan miten sattuu ja laitan sitten luetut alimmaiseksi, jolloin tulee kuva, että vuorta oikeasti kapuaa ylöspäin. Järjestyksessä lukeminen olisi liian hurjaa :D

   Poista
 5. Sinulla on upea haaste tekeillä. Haasteen vanhemmat kirjat viehättävät erityisesti. Olen pyrkinyt tänä vuonna huomioimaan myös vanhoja, uutuudet korostuvat liiaksi luetuissa. Tuokin on niin totta, että kirjahyllyyn on kertynyt kirjoja, jotka eivät olekaan niin hyviä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Listalla on tosiaan monenikäistä kirjaa... voipi valita lukufiiliksen mukaan luettavaa. :) Ja samalla tulee tehtyä siivousta hyllyissä. Juuri vien tästä satsista neljä kirjaa kirjaston kierrätyshyllyyn.

   Poista
 6. Ihan mahtavaa! Nyt nolottaa, että itselläni nää vuoret ei vaan ylity... aloitan kesästartin varmaan pian.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla kesti puoli vuotta ensimmäisten 12 kirjan lukemiseen, joten ei tässä päätä huimaava vauhti täälläkään ole... ajattelin alkuun, että jos saisin vaikka puolet listasta käytyä läpi ekan vuoden aikana... haaveeksi jää, mutta pysyypähän hauskuus hommassa mukana. Tsemppiä sinulle omien vuorten kanssa. :)

   Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.