D - naisten aakkoset & Vuosi kuvina

Minulle on vaivihkaa kertynyt useita pidempiä postaussarjoja tänne blogiin, ja päätin niputtaa niistä kaksi yhteen postaukseen:

Naisten aakkoset -haaste alkoi Tarukirja-blogista, ja oma osuuteni on edennyt D-kirjaimeen. D niin kuin Donna eli minun D-kirjaimestani löytyy kaksi Donnaa:

Kuka on suosikkikirjailijasi?

Donna Tarttin Jumalat juhlivat öisin koukutti minut vuosia sitten - nuorehkolle yliopisto-opiskelijalle Tarttin yliopistomaailmaan sijoittuva romaani oli kuin huumetta. Kului muutama vuosi ja pari lisää, ja ilmestyi Pieni ystävä, jota en edes harkinnut lukevani. Jokunen nuiva arvostelu riitti pelottamaan minut pois kirjan ääreltä, sillä ajattelin, etten halua pettymystä pilaamaan upean Jumalat-kirjan lukumuistoja. Pari kesää sitten uskaltauduin viimein Pienen ystävän pariin, ja sehän oli hieno, aivan omanlaisensa kirja. Ehkä kannatti odottaa ja luin kirjan oikeaan aikaan? Molemmat kirjat ovat olleet minulle viiden Goodreads-tähden kirjoja, ja Donna Tartt on kirjailijanimi, jonka harvakseltaan ilmestyviä uutukaisia odotan suurella mielenkiinnolla.

Nyt lukuvuoroaan odottaa Tikli. Aloittelin sitä jo yhden kerran, mutta ajankohta ei ollut otollinen paksun kirjan lukemiseen. Jätin Tiklin odottamaan sopivampaa hetkeä, ja ehkä se löytyy tänä kesänä. Tartt julkaisee niin harvoin, että sen edellisen ehtii mainiosti lukea ennen seuraavaa jopa näin hitaalla lukuvauhdilla.
Donna Tarttin kirjat majailevat pysyväispaikalla kirjahyllyssäni.

Muutakin kulttuuria on olemassa kuin kirjallisuutta. Kuka nainen joltakin muulta kulttuurin alalta on suosikkejasi?

Tämä on hankala kysymys. Aioin ensin jättää tämän kohdan tyhjäksi, sillä tuntui mahdottomalta keksiä kohtaan sopivaa D-alkuista nimeä. Tämän postauksen kommenttiboksissa ystävällisesti muistutettiin prinsessa Dianasta. Prinsessa Diana ei henkilönä ole ollut minulle koskaan kovin tärkeä, mutta muistan hänen häänsä. Ne olivat huima tv-kokemus nuorelle minälleni. Oikea prinsessa, kermakakkupuku ja ties mitä! Siinä oli ihmettelemistä suomalaisessa lähiössä kasvavalle tytölle. Karu todellisuus alkoi paljastua julkisuuteen vuosien kuluttua, mutta häähumumuistojen vuoksi olkoon vastaukseni kuninkaallista kulttuuria edustava prinsessa Diana. R.I.P. Di.
    
Kaksi vaihtoehtoista kysymystä (voit tietysti vastata molempiin, jos haluat): a) Kehen kulttuurin edustajaan haluaisit tutustua paremmin? b) Kenet suursuosikkisi haluaisit nostaa esille? Tässä myös muut alueet kuin kulttuuri käyvät.

Donna Leonin komisario Brunetti -dekkarisarja eräs suosikkini. Hurahdin sarjaan aikoinaan ihan täysillä, ja sitä oli pakko hankkia kotihyllyyn. Innostukseni lopahti, kun tietyt piirteet alkoivat liiaksi toistaa itseään. Uusimpia osia en ole edes kokeillut, mutta ainakin nämä kotihyllyni osat voisin lukea uudelleen ja sarjan alkupäätä voin suositella Italiasta ja Venetsiasta pitäville dekkarifaneille (vaikkei sarja annakaan kovin mairittelevaa kuvaa Venetsiasta).

Donna Leon vierailee ensi syksynä Turun kirjamessuilla. Sinne pääseminen lienee minulle haastava homma, mutta ehkä kokeilen vierailun kunniaksi pitkästä aikaa Leonin uudempaa tuotantoa.

Kuva ei ole lavastettu! Donna Leonin dekkarit ovat oikeasti näin nätissä järjestyksessä, eivät sikin sokin ties missä hyllyissä kuten eräät muut sarjani.


***

Vuosi kuvina -sarja on ehtinyt toukokuuhun, ja Ainolan puistossa alkaa viimein näkymään keväinen vehreys. Alla oleva kuva on napattu viime lauantaina, 21.5.2016:


Enää kaksi kuvaa jäljellä! Aloitin sarjan viime vuoden elokuussa, ja ajatus kuvaprojektin päättymisestä tuntuu jo nyt haikealta. Minua on alkanut uteloituttamaan, miten vuoden kierto näkyy ottamissani kuvissa, mutta olen vältellyt vanhojen kuvien selaamista. Haluan itsekin tutkia kuvien kertomaa vasta kun kaikki kuvat on otettu. Kooste haasteesta luvassa viimeisen kuvan jälkeen eli noin heinäkuun puolivälin tienoilla.

Kommentit

 1. Julkaisen omat D:ni kesäkuussa. Tällä kertaa meillä ei ole mitään samaa. Jumalat juhlivat öisin ei tehnyt minuun sellaista vaikutusta kuin moniin muihin. Donna Leonin dekkareiden kanssa minulle on käynyt samoin kuin sinulle. Lopetin niiden lukemisen liiallisen samanlaisuuden vuoksi, mutta kuten sanot, hänen ensimmäiset kirjansa olivat hyviä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leonin dekkarien kohtalo harmittaa, sillä tuosta alkupään tuotannosta olen tykännyt niin paljon, ihan ahmimiseen asti. Mielelläni menisin kuintelemaan Leonia Turun messuille ja pyytämään vaikka nimmarin, mutta sinne on niin hankalaa matkustaa Oulusta.

   Poista
 2. Leonin Pieni ystävä jäi minulta kesken, Jumalat on lukematta, Tiklistä pidin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tikli oli liian massiivinen siihen hetkeen, kun tartuin kirjaan ensimmäisen kerran. 200 sivun jälkeen totesin, että nyt ei jaksa enempää... alku oli kyllä lupaavan hyvä. Ja ertyylinen kuin nuo kaksi muuta.

   Poista
 3. Prinsessa Diana oli minullakin mielessä D-kirjaimen kohdalla, päädyin sitten kuitenkin muihin ratkaisuihin. En mitenkään Dianan fani ollut, hänen kuolemansa kuitenkin kosketti syvästi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin muistan, kun kuulin Dianan kuolinuutisen tv:n uutisista. Se oli järkytys, hän oli niin nuori vielä ja täynnä elämää.

   Poista
 4. Ai sinäkin olet Oulusta! Muutin itse sieltä pois toissavuonna (kuuden vuoden asumisen jälkeen), ja jos jotakin on ikävä, niin Ainolan puistoa! Ihana kuva :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tullista tullut, en ole syntyperäinen. :) Ainolan puisto on ihana, näin kesäaikaan oikea helmi.

   Poista
 5. Omalla D-listallani on yksi sama nimi kuin sinulla, kunhan sen hieman tuonnempana julkaisen :) On tämä kyllä hauska haaste, tulee vastaan niin erilaisia nimiä ja niitä samojakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm, mikähän se noista on... tämä on tosi kiinnostava haaste, valinnoissa näkyvät niin hienosti valitsijan kiinnostuksen kohteet. Ja nimilistoja on kiva suunnitella! E ja F jo ovat hyvällä mallilla. :)

   Poista
 6. Tykkään kauheasti kaikista aakkos- ja kirjainideoista, eli tulin tänne heti kun huomasin blogisi "mainoksen" oman blogini sivulinkissä :) Donna Leonia olen katsonut jonkin verran TV:stä. Saksaelementti ja Italiaelementti mukana, ei hassumpaa meikäläiselle joka on kieltenope.

  Dianalle nostan hattua muun muassa siksi että hän oli mukana hyväntekeväisyydessä.

  Ja nyt katsomaan linkittämääsi Naisten aakkoset-haastetta !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Donna Leon on minulle tuttu vain kirjoista, ja ajatukseni on hieman uudistaa tuttavuutta tänä kesänä - sarjan alkupään uudelleenluku houkuttelee. :) Tämä aakkoshaaste on mukava haaste, sopivan vapaamuotoinen ja joustava.

   Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.